Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2014 20:15 - Пеевски - мръсна българска трилогия
Автор: josarian Категория: Политика   
Прочетен: 2570 Коментари: 1 Гласове:
22

Последна промяна: 15.06.2014 20:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В "Мръсна хаванска трилогия" на Хуан Педро Гутиерес описва клоаките на Хавана, пълни с любов, ром, путки и пури истории. Дори в зловещите случки Гутиерес съзира късчета романтика, които спасяват човек от превръщането му в животно. Българският вариант на мръсни истории обаче е без грим и сантимент. Карбоново черно. Ето защо.

Не унижавайте прокуратурата! Това би трябвало да е здраво загнездила се мисъл във всяка българска глава. Защото държавното обвинение по закон, конституция и по своята същност, е защитникът на народа. Тя трябва да разследва, събира доказателства, повдига и отстоява обвинения. Тя е нашият покровител срещу бандитите, измамите, рекета, шантажа. Тя е нашият човек, както се казва.

Но не е!

Не е!

Не е, дявол да го вземе.

Не виждате ли, че вместо до нас, в някои случаи тя е срещу нас.

Срещу закона.

Срещу справедливостта.

Срещу истината.

Защо?

Кой превърна прокурори в бухалки?

 

В последният, разиграл се пред погледа на нацията сюжет, прокурори и служители на МВР масирано атакуваха офиси на бизнесмена Цветан Василев. В публичното пространство се тиражираха обвинения, че банкерът е замислил и стартирал заговор за убийството на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Доскоро Цветан Василев бе в добри отношения с Делян Пеевски. Мнозина смятаха, че го покровителства и подкрепя повечето начинания на младия политик от ДПС. Може да е било така, а може и Пеевски да е представял нещата по този начин. Факт е, че Василев не е опровергавал публичното мнение. Очевидно тези отношения вече са минало. Какво се е объркало - те си знаят. Някои източници, на които нямам основания да не вярвам, твърдят, че Василев е поискал Пеевски да започне да обслужва кредитите, които е теглил от банката. Същите кредити, които всички помним: за купуване на медии, разпространителски фирми, печатници, сгради, офиси и т.н. Със сигурност става дума за милиони. Пеевски обаче, колкото й да е талантлив, умен и чевръст, както го описват негови ДПС-съратници, няма как да върне парите. Защото не е по силите му да върне нещо, което е изхарчил като джак пот от тотото (на което майка му бе честит шеф преди време). А и освен това защо да връща нещо, което толкова му харесва и с което е свикнал. Освен това вече си е създал връзки и позиции в държавни силови структури, които може да използва, за да не връща тези пари.

 

Цветан Василев ще изпие своята горчива чаша, заради доверието и лековерието, с които е дарил Пеевски. Ще плати тежка цена за това, че е дал възможност и шанс на човек, който се превърна в нарицателно и повод за многохилядни протести. Наречете го грях или грешка, оставили отпечатък върху общественото съзнание. Отпечатък от ботуш - ботушът на Пеевски... Това Василев няма как да избегне.

 

Някой обаче реши, че у нас методите на Вишински са по-подходящи от демокрацията за решаване на болните си амбиции. Този някой реши да накаже Василев, че е дръзнал да си иска неговото. Което идва да покаже, че Пеевски командва не само ведомства, а цялата държава. По модела на Вишински.

 

Така се стигна до провеждане на тайна операция, в която са задържани петима души. Трима от тях са оставени в ареста и срещу тях е повдигнато обвинение за опит да убият Делян Пеевски. Двама са пуснати, за единия от тях ще стане дума след малко.

Операцията е ръководена от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. В нейната организация участват също: следовател Петьо Петров, известен с прякора Петьо Еврото, станал печално популярен с несполучливата си роля на свидетел по делото срещу бившият военен министър Николай Цонев, главният секретар на МВР Станислав Лазаров, къде без него, шефът на отдела за престъпления от висок обществен характер Борислав Александров, известен сред колегите си и ъндърграунда като Боби Г.за. За операцията знаят още главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Чувам, че Цацаров се е дистанцирал, а Йовчев... Дано да е така. Поне това е известно, възможна е известна неточност.

 

До медиите дотигна информация, че немалко служители на МВР са изразили недоволство от замисленото, предупредили са, че е незаконно и дори са опитали да се измъкнат. Информацията е стигнала и до журналисти от редакции на Пеевски, които естествено, няма как да съобщят наученото. Ченгетата са били уверявани, че има предварително произвоство, но такова не е съществувало. Наложило се е да бъдат привличани хора от различни служби, за да се реализира замисълът, приписван на Делян Пеевски. Самият той допринесе значително да бъде възприет като вдъхновител на случващото се, ползвайки услугите на един сайт, известен с близостта си до него. Тиражираните съобщения не оставиха съмнение в това. Кой ли е учуден... Положението заприлича на тоталната мобилизация, която обявява Хитлер през април 1945 година, за да се защитава Берлин. Берлин, който е обречен, както е обречена ДелянПеевщината, ако ми позволите това естравагантно сравнение.

Тук е мястото читателите на издания като "Преса", "Труд", "24 часа" и някои други, да си зададат въпроса, защо не окриват анализи и подробно описание на конфликта. Защо главни редактори и съсобственици така героично се спотайват. Дали не ги е страх от Пеевски и ако е така - защо? Тя истината все ще излезе някой ден. Но за тях - друг път. 

Така или иначе сцените от първо действие с прокурорско и полицейско участие са разиграни. Баха мащабни, внушители и впечатляващи, въпреки своята абсурдност. Някои участници в ударните отряди обаче се смееха, а други се срамуваха от случващото се.  

 

Затова трябва да се отнесем към прокуратурата като към жертва. Държавното обвинение падна на колене и бе унизено заради няколко екземпляра, оказали се в неговите редици, без да им е там мястото.

 

Как им е въздействано, на тях и останалите съучастници? Няма как да бъда конкретен, но начините са няколко:

- вярвали са от сърце, че работят за каузата на истината и закона;

- подкупени са;

- принудени са чрез компромати.

Може да има и други, но тези са съществените.

 

Вие преценете.

 

Наблюдатели предполагат, че компроматите биха могли да са по линия на проституцията, срещу която доблестно се е борил на предишната си работа Боби Г.за. Негови колеги и хора от ъндърграунда твърят, че той е бил всъщност не борец срещу, а "чадър" за бизнеса на г-н Пеевски в този ресор. Това обаче със сигурност са клевети, продиктувани от завист, заради неоспоримата професионалност и моралност на Борислав Александров, а и на Пеевски. Нали? Да.

 

Колеги ми подсказват, че и магистратът Борислав Сарафов може да се е изкушил, но не вярвам. Та той е осигурен материално: има шест апартамента в София и жилище в испански курорт. Има и други имоти. Освен това е направил супер кариера, за която мечтаят много негови колеги. Чух, че му бил предложен поста на главен прокурор - при развитие на нещата в определена посока при определени обстоятелства. Примерно ако Сотир Цацаров заеме поста председател на Върховния касационен съд, след изтичане на мандата на Лазар Груев?

Чух също, от сериозни магистрати, че Пеевски кадрува в системата, както не е кадрувал и Красьо Черничкия. Което си е постижение, не можете да отричете. Пеевски, както знаете, е млад, преуспял мъж, пример за нацията? Който не иска да връща едни милиони, но това е дребна работа за обществения образ, който си е изрисувал сам и с помощта на немалко политици и партии.

 

Да, прокуратурата е жертва, а разклатеното доверие в нея вече е девет бала по Рихтер. Ако не започнат спасителни работи, Темида ще се окаже затисната в руините...

 

И в тази говняна ситуация Въсшият съдебен съвет мълчи. Някои казват, че е странно. Не, показателно е.

 

След краха на обвинението и решението на съда тримата обвиняеми да бъдат пуснати веднага на свобода, Пеевски пусна димката, чрез немуподобния сайт, че на сцената щял да излезе баш най-важният свидетел и всичко щяло да стане майката си трака. Направо да настръхне човек. Но защо този печен свидетел не се появи досега? Защо не направи адвокатите за смях, а съдиите да онемеят пред показанията му? То е ясно. Защото пиесата на абсурда има и второ действие. В него въпросният Бисер Димов ще трябва да изрече драматични реплики ако е получавал някакви пари за да зарибява охранител на Пеевски. Няма да ви разкривам всичко, за да не изгубите интерес. Знайте обаче отсега, че става дума за постановка, театър. Идеята е да продължи вдигането на шум, а Пеевски да бъде представян като мъченик. Сами си отговорете възможно ли чак толкова извратено въображение.

 

На сцената вече е и ДАНС - вездесъщата агенция, която трябва да пази националната сигурност. Знам, че ви звучи като виц, но такива функции са и възложени. Та оттам ще се сервират сигурно някакви сигнали я за парне на пари, я за финансови злоупотреби. В този диапазон обикновено се движат политическите поръчки. 3600 души, които за година нямат нито една реализация влязла в съда. Толкова могат. Но за другото ги бива, знаем това.

 

И докато милиционери, прокурори и дансаджии играят по свирката на лъжливото овчарче, да видим какво се случва в държавата.

Хората са недоволни от ниските доходи, здравеопазването, правосъдието, земеделието, икономиката и пр. и пр. Писна им от лицемерието на политиците ни. До гуша им дойдоха лидерите с техните простотии и задкулисни машинации. И краят, поне на това управление е близо.

 

Правителството ще падне. Парламентът ще се разтури. Делян Пеевски вече няма да е депутат от ДПС - поне до следващото НС. Прокурори, следователи и висши ченгета ще обърнат палачинката, за да спасят лъскавата си кожа.

 

Нескопосаните, фалшивите и преднамерените опити за терор ще завършат в киреча. Но какво от това? Ние вече сме ощетени, насилени, обругани, измамени, лишени от справедливост. Институциите не работят, а в тях са се намърдали некадърни и корумпирани типове. И ако Цветан Василев намери начин да излезе от положението, включително и с помощта на добри адвокати, много други българи ще продължат да страдат от модела на рекета и насилието.

Колко още удари и подлости може да понесе още българското общество? Защото частният случай "Василев" се мултиплицира от доста време и немалко бизнеси и съдби са разклатени от рекетьорските удари на държавни служители и самозабравили се политици, обединени под шапката на мафията. Ще преглътнем ли поредната употреба на магистрати и шефове в МВР за престъпни цели? Ще спре ли някога моралният и професионалният разпад в МВР и магистратурата?

Още ли вярва ли Сотир Цацаров на Борислав Сарафов? Вярва ли още някой на ВСС? Вярва ли самият Сарафов, че някой му вярва след случая Костинброд и сегашната завера, пълна с хелий?

Вярва ли си и прокурорката Елка Ваклинова, която щяла да оспорва пускането на свобода на тримата невинни, замесени в този фарс? Да преброи до десет, преди да си отговори.

 

Ще стане ли някога морален и нормален политическият ни елит? Има ли сили ДПС да се раздели с това нещо, с което отдавна трябваше да се е разделило? Доган и Местан зависими ли са от "онова нещо" или да?

Зависими ли са по някакъв начин Бойко Борисов и Сергей Станишев от същото това "нещо"?

Какъв е прагът им на търпимост?

Ще станем ли поне малко правова държава?

Кога най-сетне и у нас истината ще е от значение?

Кога най-сетне ще свърши прехода на бухалките и рекета?

 

Може да ви звучи налудничаво, но в тази мръсна история има и нещо много положително: лъснаха им задниците. Видяхме ги и паднаха дори последните съмнения.

 

Не се ли научихме вече, че може да се прости глупостта, защото понякога е непреднамерена, но не трябва да прощаваме подлостта - тя винаги е предумишлена?

 

Имал съм вземане-даване с хора като споменатите сценаристи. Една от срещите ми с тях завърши в реанимацията, с кома и връщане от онзи свят, благодарение на Господ и хирурзите. Пораженията и следите са доживот, но научих и нещо важно: това са големи страхливци. Без пагоните, властта, парите и тоягите те са кръгла нула. Могат и сигурно ще се постараят да ми причинят неприятости заради тези писания, но това само ще докаже теорията на Дарвин. Вече пласираха версията за някакъв пропаганден кръг, в който участвам. Бил съм се сближил с Василев след като починал бизесмена Младен Мутафчийски. Но пред "алтернативата" да си с Пеевски и Алексей Петров - всеки друг избор е пример за интелигентност и себеуважение. Някаква групичка срещу медийната империя на Пеевски, накичена за всеки случай с прокурори и полицейски шефове. Ами ега ти империята тогава... Карат ме да се гордея.

Разпространиха гнусотии и срещу съдия Димитрина Ангелова, която пусна обвиняемите с перфектни аргументи. Замесиха и други лица, които търпят ударите на некадърниците заради професионалните си и морални качества.

Пеевски от своя страна благодари на прокурорите, които много се постараха, но не постигнаха желания резултат.

И един съвет към свидетелите и ортаците в тази лайняна история: Казвайте каквото са ви наредили, защото иначе ще берете ядове, а може и да ви ликвидират. Не се шегувам. Кажете си урока, той и без това е несъстоятелен и без доказателства.

 

Аз пък ще продължа да вярвам, че е по-добре да те удрят и обвиняват в какво ли не хора като тези от кръга на Пеевски, отколкото да си безличен и умрял от страх шибаняк. Стига ми да гледам спокойно децата си и близките си в очите. Що не пробват те да го направят? Господ вижда.

 

Пеевски, Сарафов, Петров, Александров, Недялков и пр. лабораторни грешки (не мишки, защото те са невинни жертви) не заслужават усилията ви да ги запомните. Те ще се самоизтрият от поръчковата дописка, в която участват като герои за известно време. Защото са просто едни гумички. Зли и опасни, но гумички.

Справка - проф. Чезаре Ломброзо. Жанрът е: психопатии в криминалистиката.

 

Огнян Стефанов



Интелигентните пратеници на справедливостта...
image




Гласувай:
23



1. sherif - ...
15.06.2014 23:27
В едно предаване на Михнева самият баща на Пеевски го нарече мръсник. Pазказа какво обвинение за изнудване са му скалъпили с майката.

Видя ми се интелигентен човек.
Щом той го казва за сина си, значи е ясна работата.

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: josarian
Категория: Политика
Прочетен: 3636565
Постинги: 1550
Коментари: 4966
Гласове: 4819
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930