Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 14:10 - 7 НЕЩА, КОИТО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО СТЕ СЕ НАХРАНИЛИ
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 805 Коментари: 0 Гласове:
0



 


7 НЕЩА, 
КОИТО НЕ БИВА ДА ПРАВИТЕ ВЕДНАГА СЛЕД КАТО СТЕ СЕ НАХРАНИЛИ


1. Никога не пушете веднага след храна. Експертите са доказали, че изпушената цигара веднага след като сте се хранили, съответства на 10 изпушени цигари. Представете си само: получаваш удоволствие от една цигара, а организма ти тровят десет. Храната от стомаха се връща в хранопровода и като следствие - издут корем, киселини, усещане за препълнен стомах и дори язва. 
Полезно е да се хапне бонбон или сладолед. 

2. Не яжте плодове веднага след като сте свършили с основното ястие. Плодовете, консумирани веднага след храна ще раздуят корема ви, защото ще нарушат нормалния храносмилателен процес. Яжте ги час преди храна или час-два след като сте се нахранили. 
След обяда са полезни само дините и пъпешите - сокът им спомага за разграждането на мазнините.

Как да победим чувството за глад

  • Ако човек яде често и по много, естествено стомахът му се разширява. Затова ако искате да се избавите от постоянното чувство за глад, е необходимо отначало да свиете стомаха си, т.е. да се постараете да ядете по-малко. 
  • Втората причина за преяждането е хроническото недоспиване. Редовното съкращение на часовете за сън оказва влияние върху изработването в организма на хормона "лептин". За да не преяждате, е необходимо да спите не по-малко от 7 часа. Продължителността на здравия сън може да бъде до 10 часа. 
  • Третата причина е недостигът в организма на витамините от група В. Тези витамини в голямо количество се съдържат именно в хлебните и тестени продукти. Намерете по-нискокалоричен начин, например приемайте поливитамини от В групата или употребявайте повече храни, богати на витамини от тази група, да речем - черен дроб. 
  • Четвъртата причина е недостигът на въглехидрати в храната. Такова жестоко ограничаване води до обратен ефект. Необходимо е да включите в своето меню повече зеленчуци, плодове и зърнени храни. И много скоро ще забележите резултата.
3. Не пийте веднага или заедно с храната чай! В чая се съдържат голямо количество киселини, които затрудняват смилането на белтъка, приет с храната.По-добре изпийте чаша сок или кафе. 

4. Ако сте се хранили със стегнат колан на талията, не си и помисляйте да го отпускате след храна, колкото и да ви се иска. Така се намесвате в храносмилателния процес. При това доста грубо, физически. Сега цялата храна веднага ще слезе надолу като буца и преработването на й за известно време изобщо ще се блокира. Ако не искате да се сдобиете с корем, потърпете половин час.

5. Не си и помисляйте да влезете веднага в банята, да отидете на сауна или масаж. Не всичко е толкова просто. Къпането предизвиква активизиране на кръвообращението към ръцете, краката и изобщо към повърхността на тялото. Съответно, притокът на кръв към стомаха се намалява. Какво следва от това, помислете сами. 

6. Чували сте сигурно една поговорка: "Ако искаш да живееш 100 години, прави 100 крачки след ядене". Не на всички поговорки обаче човек трябва да се доверява. При ходене способността на храносмилателната система се понижава - не всичко, което трябва, ще се усвои, а и самият процес ще тръгне по-бавно. Свикнете да не ядете на улицата, в движение - тогава организмът ви е напрегнат, той не успява да се съсредоточи върху преработването на храната. Този навик е вреден и нефизиологичен. 
По-полезно ще бъде да се отбиете в кафене или закусвалня, да седнете и да похапнете. 

7. Ето и последният удар по вредните навици: не бързайте към леглото веднага след като се нахраните. Рискувате да си докарате гастрит и стомашна инфекция, тъй като храносмилателният процес се дисбалансира. 

Какво тогава може да се прави след обяда? Лекарите съветват хората със сърдечни заболявания или проблеми с храносмилателната система да се поразходят бавно, без да бързат, на чист въздух. Така няма да натрупат и излишни килограми. А онези, които страдат от анемия или пролетна умора, след като се нахранят, е по-добре просто да поседят, избирайки си уютно местенце или да продължат да си работят.




Тагове:   неща,   нахранили,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186356
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив