Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 12:30 - Лимонът - златното дърво
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 974 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image Лимонът - златното дърво
Citrus Limon (Rutaceae)
   Това е вечнозелено дърво с височина 3—5 (7) метра. Младите клонки са с характерен червеникав оттенък, повечето сортове имат бодлички. Листата му са големи, с овално-яйцевидна форма, плътни, с характерния мирис на етеричното масло. Цветовете са единични или в клонче по няколко, отвън - червеникави, отвътре - бели. Плодовете на лимона са удължено-овални или елипсовидни с типичен връх, сочни, кисели, с голямо съдържание на лимонена киселина (5—7,2%) и витамин С (от 50 до 90 мг%). Кората е с типичния аромат на съдържащото се в тях етерично масло. Диви сортове не са известни. 

   Още в началото на миналото вече хилядолетие е пренесен в Средиземноморието от Индостан. В епохата на великите географски открития е бил пренесен и в много райони на Америка и Африка. В днешно време лимонът е една от най-важните цитрусови култури. По-ниските видове (до 1,5 м) се отглеждат и като стайно растение. Предпочитат се сортове с тънка кора.
   

   Лимонът е не особено претенциозно светлолюбиво растение. Нуждае се от хубав дренаж, добре проветрявано помещение, но без течение. През лятото може да се изнася на балкона, като първоначално се предпазва от директно слънчево греене. Тогава се полива обилно с мека вода със стайна температура и се подхранва. През зимата се полива по-рядко, за да не изсъхва почвата. За да се формира красива корона, се нуждае от редовно подрязване и прищипване на върховете. Размножава се чрез въздушни отводи и резници, които се вземат през март-април и се вкореняват в торф с пясък или вода. Ако се отглежда от семена, лимонът започва да плододава много късно - на възраст над 15 години.
Температура умерена, през зимата - не по-ниска от 12*С
Светлина светолюбиво, изисква слънчево осветление
Поливане умерено през цялата година
Влажност на въздуха полезно да се пръскат листата на растението
Пресаждане по необходимост през пролетта
Размножение с резници през пролетта и с подгряване отдолу
   Да се отглежда лимоново дръвче у дома е много приятно, макар че ако искате да събирате плодове, трябва да подберете растение, специално приспособено да ражда в стайни условия. Отгледаният от семена лимон започва да ражда късно, едва когато порасне прекалено високо за обикновеното жилище, а и вкусът на такива растения по-често не ни харесва.
Цветовете е необходимо да се опрашват с памучен тампон. Пожълтяването на листата на лимона подсказва недостиг на магнезий.
   Ароматът на лимона е свеж, студен, горчиво-зелен. Специалистите го отнасят към групата на ароматните адаптогени с психо-емоционално въздействие. Ефективен е при вегетативно-съдови проблеми, тонизира, освежава, осигурява прилив на сили и позитивни мотивации, насочени към усъвършенстване на добствения живот. Позволява бърза и безболезнена адаптация към нови условия на живот, към нови хора. Подпомага философското осъзнаване на загуби и пропуски, засилва жизнения интерес и любознателност. 

   Козметичното му действие е свързано с избелване, разглаждане , нормализация на секрецията на мазната кожа. Добро средство при бактериално-вирусни обриви, смекчава грубите участъци, спомага заздравяването на напукана кожа, природно средство за придаване по-светъл цвят на косата и възхитителен блясък, отстранява пърхут и чупливост на косата, укрепва ноктите, едно от най-добрите средства за поддържане кожата на ръцете, има ефикасно антицелулитно действие.

image   Лечебното му действие е противовирусно и имуностимулиращо (при грип, херпес, вирусен хепатит, паротит), антибактериално, антисептично, бактерицидно.
   Облекчава трескавите състояния, понижава температурата. Има и антисклеротично действие. Помага при главоболие, причинено от хиподинамия, задушни помещения, преумора и метеорологични промени, както и при гадене, спазми на главния мозък, предозиране на кафе. Има противоанемично действие, активизира левкоцитите, възстановява естествената формула на кръвта. Древните приравнявали действието на лимона с кръвопускане. 

   Действа кръвоспиращо (при кръвоизливи от носа), добро средство е против затлъстяване, нормализира обмяната на веществата и преработката на мазнините, възпрепятства варикозното разширение на вените и развитието на хемороиди.

   Лимонът придава изискан вкус на ястия от патица, кокошка, риба, салати, майонези, незаменима добавка към сокове, печива, 
греяно вино
   Премахва миризмата от дървени съдове.
У дома отглеждаме лимон
   Лимоново дръвче се отглежда в много домове. Независимо дали е отгледан от семена или от резник, потенциалната енергия на растението живее в него и влияе на атмосферата у дома. Киселите плодове на лимона са свързани с Юпитер, защото именно този вкус отговаря на тази планета. Самите плодове се намират под управлението на Венера. По този начин в лимоновото дръвче Венера се съединява с Юпитер. Венера отговаря за материалната област, дава желание за подобряване на финансовото състояние, за украсяване на живота, а Юпитер - планетата на разширението, съединена с Венера, увеличава стремежа към материални удобства и физическа красота. Живеейки в нашия дом, лимонът пречиства пространството от енергиите на човешките мисли, свързани с желанието за подобряване на материалното положение. 

  Лимонът е много подходящ там, където хората, поддавайки се на влиянието на Юпитер, мислят прекалено много за земните блага, искат от всичко по много и веднага. Но поради това че енергията на плодовете, т.е. на Венера и Юпитер, в лимоновото дръвче е само потенциална, това растение освобождава атмосферата от останалите нереализирани мисли и желания. Колко мисли за благоустройството на живота възникват в човека! И всички те продължават да витаят в атмосферата редом до нас, създавайки енергийна блъсканица, пречейки да се родят други мисли. Лимоновото дръвче, особено отгледаното от семена, има малко шансове да роди плодове, но пък ще изчисти атмосферата и ще ни даде възможност да мислим свободно на различни теми.

Как влияе върху емоционалното ни състояние...
   Юпитер, чиято енергия тече в плодовете на лимона, управлява социалната, обществена дейност. Той привлича хората към живот извън дома, отдалечавайки го от домашните грижи. Венера пък помага да се действа красиво. Благодарение на потенциалната (непроявена в плодовете, както по-често се случва) енергия на Юпитер и Венера лимоновото дръвче ражда желание да се направи нещо за всички. Хубаво е да имат това растение хора, които са увлечени от някаква социална дейност; лимонът може да им навее нови красиви идеи, свързани с работата. На страстните домошари, грижещи се само за нуждите на семейството, лимонът ще помогне да видят себе си и извън дома, работещи с мисъл за всеобщото благо. Лимонът може да даде стимул да си потърсят работа и онези, които цял живот са живели на гърба на родителите или ги издържа съпругът им. До каквито и хора да се намира лимонът, той ще внуши желание за активна изява по красив начин, както изисква Венера. 

   Колкото по-висок лимон живее в дома ви, към толкова по-високи върхове ще ви призове той. Лимонът не е храст, нито е тревисто растение, това е дърво, а в дърветата живее дух на консерватизъм. Благодарение на този дух, лимонът ражда в хората настойчив, силен стремеж към социална дейност, водещ към постигане на големи върхове. Не бива да се боим, че лимонът ще развали хората, чието предназначение е именно затвореният, семеен живот. Ако на жената й е дадено да бъде домакиня, тя ще бъде такава, дори да се заобиколи с десетки лимонови дръвчета. Но прелестта на влиянието на лимона е в това, че той помага за разширяване на кръгозора и дори жените домакини започват да чувстват както им заповядва чувствената Венера, да се интересуват от световните събития както изисква Юпитер.
... и върху здравето ни

Основното въздействие на лимона върху здравето на човека е заключено в енергиите на Юпитер и Венера, живеещи в плодовете на това растение. Юпитер управлява черния дроб и кръвта, а Венера действа облагородяващо. Затова лимоновите дръвчета подобряват състоянието на черния дроб и качеството на кръвта.



Тагове:   дърво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3184601
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив