Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 12:36 - Можем ли да сме сигурни, че купуваме качествен мед?
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1044 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Наистина ли пчелният мед лекува? 
Можем ли да сме сигурни, че купуваме качествен мед?
Медът и пчелните продукти са известни от дълбока древност. С пчеларство са се занимавали древните египтяни, римляни, гърци, индийци и китайци. Мед, намерен при археологически разкопки в Египет, изцяло е запазил своите качества в продължение на много векове. 
Авицена е казвал: "Ако искаш да запазиш младостта си, задължително яж мед". 
Дневната доза мед за възрастен човек е 150 г.
image
   След толкова дъждове есента в последните дни ни дарява слънчице, шум от падащи листа гали ухото, а очите попиват всички нюанси на жълтооранжевата палитра. Но не са толкова далеч студените есенни нощи, мъглите, а заедно с тях и хремата, болките в гърлото... Нормални неща за този сезон, с които всеки се справя по своему. И въпреки всевъзможните таблетки и прахчета в аптеките, все повече търсим онова 
вълшебно средство, което ще ни помага, без да ни вреди... На помощ идват бабините рецепти, майчините съвети... А във всички тях се говори за чист пчелен мед - чай с мед и лимон, мед с поръсена канела, мед с орехи и индрише... И се отправяме към пазара. Заставаме пред сергиите с мед в най-различни по големина бурканчета - акациев, манов, слънчогледов, полски, балкански... А сега? Очите ни шарят, продавачите красноречиво и убедително ни разказват откога се занимават с пчеларство, колко хубав и полезен е техният мед, колко много го търсят хората и как се връщат да купуват пак от тях... 
  Осъзнаваме, че доста от чутото е просто измислица, реклама. Запушваме си ушите и действаме по интуиция. Понякога тя е най-верният подход. Правилно ли постъпваме?

Преди всичко няколко съвета:

Не купувайте веднага голямо количество мед, в тенекия, например, въпреки че ще получите значителна отстъпка в цената. Купете за проба едно бурканче и ако сте доволни, се върнете отново при същия производител. 

Поискайте да ви покажат сертификат от проверяващата лаборатория с точно посочено диастазно число, т.е. посочен брой на активните ензими, които се намират в предлагания мед. Ако числото е по-малко от 17, медът е нискокачествен. Много трудно ще ви бъде да намерите мед с диастазно число над 28. Ако ви представят сертификат с число 50 (което е най-високата оценка), бъдете сигурни, че ви предлагат фалшива стока.

Предпочитайте мед от екологично чист район. Това е по-важно, отколкото дали медът ще е полски или планински. Лечебните му качества зависят по-често от това доколко опитен и порядъчен е пчеларят. Бурканите трябва да имат задължително етикет. В никакъв случай не купувайте вносен мед.

По-често ние купуваме нектарен пчелен мед - т.е. мед, получен от нектара на растенията. Нектарът е воден разтвор на захароза, глюкоза и фруктоза в различни съотношения, азотни и фосфорни съединения, органични киселини, витамини, пигменти, ароматични вещества, минерални соли, ензими и аминокиселини.
Мановият пчелен мед е продукт, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията – листа и млади клонки. Мановият мед обикновено има специфичен вкус и е малко по-скъп. 

Не търсете задължително некристализирал мед, особено ако го купувате късно есента или през зимата. Качественият пресен мед е гъста, прозрачна, полутечна маса, която постепенно кристализира до втвърдяване. Някои видове мед кристализират по-бавно или не кристализират. Ако медът е неузрял, т.е. съдържа глюкоза под 30%, медът изобщо не кристализира. Течният мед в магазините в повечето случаи не е чист или е бил подложен на термична обработка за втечняване и вече няма лечебни свойства.

Цветът на пчелния мед варира от светложълт, жълт, кафяв до тъмно кафяв в зависимост от произхода му. Медът става по-светъл при кристализация, но потъмнява при продължително съхранение. Цветът на пчелния мед е свързан и със съдържанието на желязо, мед, манган. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – алдехиди и кетони, алкохоли и естери. Ако медът е със слаб аромат или се усеща несвойствен мирис, това разбира се е повод за съмнение в качеството на продукта.

Можете да купите от две различни места малки количества мед, за да ги сравните.

Ако изпитвате съмнения или искате да купите по-голямо количество мед за зимата, у дома можете да направите с леснодостъпни средства проверка на качеството на пчелния мед, който сте купили. На пазара просто никой няма да ви го позволи.

image Опитайте меда не само отгоре, но и от дъното на буркана. Няма да го развалите, ако бръкнете с чиста суха лъжица. 

image Бръкнете с чиста лъжица в буркана с мед. Извадете я като я въртите. Истинският мед се "навива" на лъжицата, докато разреденият се стича.

image Консистенцията на истинския мед е фина, нежна. Ако капнете мед и го разтриете между пръстите си, той лесно попива в кожата, което не може да се каже за подправения. При фалшифицирания мед структурата е груба, при разтриване е възможно дори да останат бучици. 

image Пуснете хапка хляб в меда и след 8-10 минути я извадете. В качествения мед хлябът ще се втвърди. Ако обаче се е отпуснал и размекнал, значи медът не е натурален или съдържа захарен сироп. Често пъти към недозрелия мед се добавя захарен сироп, за да се постигне необходимата сладост.

image Вземете лист нискокачествена хартия, която добре попива влагата и капнете върху нея мед. Ако той се разтече по хартията, образувайки влажни петна или дори се просмуче през нея - това е фалшив мед. 

image Сложете в чаша малко мед, залейте го с гореща вода, разбъркайте го и го охладете. След това капнете в чашата няколко капки йод. Ако разтворът посинее, значи в меда е било добавено нишесте, за да се постигне желаната гъстота. 

image Ако в 5-10%-ен воден разтвор на мед се добави малко сребърен нитрат (AgNO3) и на дъното се появи бяла утайка - в меда е добавена захар.

image Вземете нагорещена тел - най-добре от неръждавейка и я пуснете в меда. Ако на нея увисне леплива маса - пред вас е фалшификат, представян за мед. Ако телта остане чиста - медът е натурален, т.е. пълноценен. 

image Разтворете мед във вода (1:2). Разтворът на фалшифицирания мед ще бъде мътен, преливайки в различни цветове, а след известно време ще се появи утайка. Всичко това е поради добавяне на различни вещества - нишесте, брашно, дори тебешир. Капнете в утайката няколко капки оцет. Ако шупне и започне да се пени, можете да сте сигурни, че този мед е преди всичко продукт на човешка намеса.

imageКакъв мед да изберем? 

Сортовете мед, които ни предлагат българските пчелари са толкова много и разнообразни, както е разнообразна нашата природа и ако се купува мед за лечение, е необходима качествена консултация с апитерапевт. 
С профилактична цел се подбират сортове мед, богати с микроелементи и витамини като балкански, манов, полски.
Липов: с отлично качество, светложълт, лесно кристализира, има характерен аромат.
Използва се при заболявания на дихателните пътища, включително и за инхалации. Влияе благоприятно на стомашно-чревния тракт, на бъбреците. От една липа пчелите могат да съберат около 40 кг мед.

Акациев: Също се смята за един от най-добрите. Прозрачен, светъл, по-течен, със слаб аромат на акация. Кристализира бавно (съдържа до 40% фруктоза). Препоръчва си при заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, при женски възпалителни заболявания, използва се включително местно, заради бактерицидните си свойства. Смята се, че е най-добрият сорт пчелен мед за малки деца, въпреки че в последно време лекарските мнения относно употребата на мед при децата са противоречиви.

Полифлорен - полски: Светлокехлибарен цвят, с нежен аромат и вкус. Има прекрасни лечебни качества. 

Монофлорен ливаден - от детелина: безцветен, почти прозрачен, слабият му аромат предизвиква съмнения, че това е натурален продукт, но се използва ефективно в гинекологията и диетичното хранене.

Слънчогледов: Има наситен, почти кафяв цвят, с характерен аромат и лека горчивина. Използва се в сладкарството. Притежава всички лечебни свойства.

Кестенов: с цвят на черен чай, с характерен тръпчив вкус, притежава стимулиращ ефект, затова често го наричат мъжки мед, повишава потенцията. 

Както всяко лекарство и медът трябва да се употребява по определени ПРАВИЛА:
Дори и най-добрият мед може да предизвика обрив или стомашни проблеми. 
• Ако киселинността на стомаха е нормална, мед може да се взема по всяко време, но не се препоръчва това да е веднага след храна. 
• Ако киселинността е понижена, медът се взема 10-15 мин. преди хранене с чаша хладка вода. 
• Ако киселинността на стомаха е повишена - час-два след хранене, след което се изпива чаша топла вода.Не се препоръчва употребата на мед на гладно. Мед, разбъркан в чаша горещ чай, вече не е лекарство, а просто натурален подсладител.

Какво не бива да забравяме?

imageАко сме купили мед в по-голямо количество, много е възможно той да е тенекия. Медът обаче не бива да се съхранява в метални съдове, заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори до доведе до отравяне. 

Медът се съхранява в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми. Той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че помислете дали да оставите бурканите с мед в мазето до зимнината. В хладилника е прекалено влажно за него. Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване, ферментите в пчелния мед се разрушават и то най-вече става дума за инхибин - ферментът с противомикробно действие. При температура над 150° животворният балсам става просто въглехидратна смес.

Най-подходящите съдове за съхранение на мед са тези от тъмно стъкло. Ако меда се държи в дървен съд от борова дървесина, той впива аромата на смолата, в дъбова бъчвичка - потъмнява. По-подходяща дървесина е липовата или брезовата. 
В пластмасов съд медът може да се съхранява не повече от седмица. 
Забранено е да се държи пчелен мед в цинкови или медни съдове. Медът влиза в химическа реакция с цинка и медта и се напълва с отровни соли.

Идеалното място за съхранение на мед, разбира се са восъчните пити. Там той може да се съхранява векове. 

И още един последен съвет: ако искате да втечните кристализиралия мед, поставете го на водна баня, т.е. в друг по-голям съд с топла вода, която подменяйте по-често, но не го нагрявайте над 60° - това е горната граница, над която структурата на меда се разпада, променя се цветът, изчезва ароматът, витамин С се разрушава наполовина и този втечнен мед вече е изгубил много голяма част от своите лечебни свойства.

 


Тагове:   мед,   можем,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181985
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив