Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 11:35 - . Пасхалните яйца на Фаберже
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1730 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image
   Един от най-старите и богати музеи на Московския Кремъл - Оръжейната палата притежава забележителни колекции от паметници на декоративното-приложно изкуство. Сред тях са произведенията на знаменитата фирма Фаберже: часовници, табакери, украшения и накити, сребърни прибори, сервизи, стойки на кристални вази, миниатюри от скъпоценни камъни.
Особено място сред произведенията на руския ювелир Карл Фаберже заемат скъпоценните пасхални яйца, изработени за руското императорско семейство. В тях се крият великолепни изненади — живописни миниатюри, модели на дворци, паметници, яхти, влакове, птици, букети цветя — истински шедьоври на ювелирното изкуство от края на ХІХ — началото на ХХ век.

image
Яйце с модел на крайцера "Азов", 1891 г.
Размери: 7х4 см
Моделът на крайцера е изпълнен от злато и платина, прозорците са от диаманти. На този броненосец, построен в края на XIX век на Балтийския завод, бъдещият император на Русия Николай Александрович (Николай II) през 1890-1891 г. пътешествал на Изток, бил нападнат в град Оцу от японски самурай-фанатик и по чудо останал жив. Плаването завършило във Владивосток, където князът-наследник на престола поставил началото на строителството на Транссибирската железница.
 
  Гордост на колекцията са десетте императорски пасхални яица със сюрпризи, които са връх в творческото вдъхновение и отработено майсторсто на цяла плеяда изтъкнати ювелири и художници под ръководството на Карл Фаберже, който в началото на XX-то столетие в Париж е бил признат за един от най-добрите съвременни ювелири.

   Изработването на изискано украсени пасхални яйца в Русия е било и традиция, и старинен занаят, и изкуство. Много преди Фаберже да започне да създава ювелирни яйца за императорското семейство, били изработвани украшения с формата на яйце от скъпоценни метали и камъни за руските царе. Но едва Карл Фаберже и неговите талантливи художници, ювелири, каменорезци, скулпторите на модели и миниатюри съумели да доведат изкуството да се изработват ювелирни пасхални яйца до неповторимо и ненадминато по своето изящество, майсторство и творческа фантазия ниво.

   От 1885 до 1917 година по поръчка на императорите Александър III и Николай II били създадени около 56 пасхални шедьоври (точният им брой не е известен). Всички те се отличават с небивал разкош, удивителна фантазия, виртуозно съчетание на най-различни технологии на изработка. Те никога не се повтарят и особено впечатляват с изненадите, скрити в тях — миниатюрни копия на царските яхти, дворци с алеите пред тях, паметници, обсипани с камъни и цветя.

   Ювелирните пасхални яйца-сувенири често били истинска изненада не само за онези, за които били предназначени, но и за самия император, който правел поръчката. "Ваше Величество ще бъде доволно" - такъв отговор давал обикновено Фаберже, когато го питали за сюжета на поредното яйце.

image
Яйце-часовник, 1899 г. Размери: 27х6x6,4 см.
Подарено от император Николай ІІ на императрица Александра Фьодоровна през 1899 г.




   Яйцето е декорирано с прозрачен жълт емайл със златни орнаменти върпу него и завършва с букет бели лилии, изработени от халцедон и злато. Върху лицевата страна диаманти изписват "1899". 
   Часовникът е с бял циферблат от емайл, въртящ се хоризонтално и неподвижно закрепена стрелка. Тя има формата на стрела, пусната от лъка на на Амур, заобиколена е от факли, чийто пламък се превръща в пищни растителни орнаменти. Заедно с букета от лилии, израстващи от розов венец от разноцветно злато, те символизират добродетелния пламък на семейната любов. 
   Това пасхално яйце е направено във вид на старинен френски часовник в стил Людовик ХVІ и е своеобразно любовно признание на Николай ІІ към жена му.

   През 1841 година, след като завършва обучението си при ювелирите Андреас Фердинанд Шпигел и Йохан Вилхелм Кейбел, Густав Фаберже получава званието "Майстор-ювелир". През 1842 година основава в Санкт-Петербург ювелирна фирма под своето собствено име. През същата 1842 година Густав Фаберже създава и семейство, като се оженва за Шарлота Юнгштедт, дъщеря на датски художн. Четири години по-късно, на 30 май 1846 година се ражда най-големият му син Петер Карл.
  Густав Фаберже, основателят на фирмата е роден през 1814 году в град Пярну в Прибалтика, където в края на ХVІІІ в. се преселва неговият баща, дърводелецът Петер Фаберже от град Шведта-на-Одер. Семейството е протестантско; техните предци са били хугеноти от Пикардия. Те напуснали Франция, когато през 1685 година Людовик XIV, отменяйки Нантския едикт, приключил окончателно дори с относителната свобода на вероизповеданията. .

image Яйцето е със сребърен капак, в предната си част е украсено с гравирано изображение на картата на Русия с Транссибирската магистрала и надпис: "ВЕЛИКИЙ ЖЕЛЕЗНЫЙ ПУТЬ К 1900 ГОДУ". В яйцето се поставя златен действащ модел на влакова композиция, състояща се от локомотив и пет вагона. Върху първия вагон е гравиран надпис: "ПРЯМОЕ СИБИРСКОЕ СООБЩЕНИЕ", върху втория, третия и четвъртия — "За дами", "За пушачи", "За непушачи", върху втория вагон има надпис - "2 класа", "24 МЕСТА", върху третия и четвърътия — "1 класа", "18 места". Петият вагон е предназначен за църквата. Механизмът на модела се задвижва със златен ключ. Това пасхално яйце е характерен образец на подарък-сувенир, в чест на важно историческо събитие — строителството на Транссибирската магистрала, вдъхновено от император Александър III и продължено по време на управлението на Николай II. Железопътниият път е съединил европейската и азиатската част на Русия, крупни промишлени градове с военното пристанище на Владивосток, което дало тласък за по-интензивно развитие на Сибир.
Яйце с модел на сибирската железница, 1900 г.
Височина: 26 см;
Подарено е от Николай II на императрица Александра Фьодоровна през 1900 г.
  Петер Карл Фаберже завършил частното Немско училище "Света Анна" и продължил обучението си в дрезденското Ханделшуле. След като пътешествал по Европа, започнал да учи при франкфуртския ювелир Джозеф Фридман. Вероятно, неговият талант е бил толкова необикновен, че през 1872 година, само на 26 години, след като се връща в Петербург, поел в свои ръце бащиното дело. Ювелир, художник-дизайнер, реставратор и забележителен предприемач, Карл Густавович превърнал не особено голямата ювелирна работилница в най-голямото предприятие в Русия по онова време и едно от най-големите в целия свят. Фирмата имала филиали в Москва, Одеса, Киев и Лондон и продавала чрез своя Лондонски филиал своята продукция далеч извън пределите на Европа. 
   През 1885 година Карл Фаберже става Императорски доставчик, а през 1890 г. получава друго високо звание - Оценител на Кабинета на Негово Императорско Величество, а също така става и Потомствен Почетен гражданин.
   Расте и международната слава на фирмата. Тя получава първите награди на международни изложби, а нейни клиенти стават членовете на почти всички монархически династии в Европа и дори кралете на далечен Сиам (Индокитай).
   За всичките тези години в семейството на Карл Фаберже и Августа Юлия Якобс - дъщеря на Главния майстор на придворните мебелни работилници се раждат четирима синове: Евгений (1874 - 1960), Агатон (1876 - 1951), Александър (1877 - 1952) и Николай (1884 - 1939). Те всички продължили делото, започнато от техния дядо и разширено от баща им.

image image image
Яйце с миниатюрен модел на яхтата "Стандарт", 1909 г.
Размери: 15,3х10,0x8,4 см
Яйце с модел на паметника на Александър III, 1910 г.
Размери:15,5х11,5x11,5 см
Яйце с миниатюра на триножник, 1916 г. с размери: 16,7 х6,5 см , а на миниатюрата: 5x5,5 см
   
image Яйце - детелина, 1902 г.
Височина с поставката - 9,8 см
Ажурно яйце с капак, изработен от златни листа, част от тях са запълнени със светлозелен емайл, а друга с диаманти. Между листенцата — дребни рубини. Върху ажурната стойка е изобразена короната, годината "1902" и монограм на императрицата Александра Фьодоровна, обримчен с цветовете на детелината. Миниатюрата-сюрприз е изгубена, но според документи вътре е била закрепена четирилистна детелина с 4 миниатюри. Вероятно върху листенцата са били изобразени портретите на царските дъщери - Олга, Татяна, Мария и Анастасия, като символ на щастливия брак на Николай ІІ и императрицата Александра Фьодоровна. Според поверието се смятало, че да намериш четирилистна детелина е рядък и голям късмет. Яйцето е изпълнено в стил "модерн" с флорални мотиви и изискани очертания, които са съвсем подходящи за интимната семейна тема.
   
image Яйце с модел на Александровския дворец, 1908 г.
Размери: 11x6,8 см

Яйце от нефрит, състоящо се от две части, украсено с 5 миниатюрни акварелни портрета на децата на Николай ІІ, в рамки от диаманти. Яйцето е инкрустирано със злато и скъпоценни камъни. Над портретите на децата се началните букви на техните имена, очертани с диаманти. Върху яйцето, отгоре и отдолу са поставени плоски триъгълни брилянти, под които върху сребърно фолио са изпълнени монограм на императрицата и датата "1908". Миниатюрата-изненада е изработена от злато и сребро, прозорците са от планински кристал, покривът е от светлозелен емайл. Моделът е закрепен върху златна масичка с гравиран надпис"ЦАРСКОСЕЛСКИ ДВОРЕЦ". Това е била извънградската резиденция на царя и царското семейство, което рядко напускало стените на двореца и водело доста затворен живот, поради което ги наричали "царскоселските отшелници". Поставката под яйцето липсва и през 1989 г. е изработена нова.


image

"Московският Кремъл", 1903-1905г. Размери: 36,1х18,5x18,5см 

Яйцето е златно, декорирано с бял опалов емайл с купол и тройни прозорци, с архитектура, наподобяваща Успенския събор на Московския Кремъл. В едно от прозорчетата се вижда интериора на събора, изобразен върху стъклена пластина, вътре в модела. Поставката е от цветно злато и сребро с вида на кремълските стени и кули с покриви, покрити със зелен прозрачен емайл. Върху два пъти повторената Спаска кула са изобразени гербовете на Русия и Москва, над вратите — миниатюрни икони - "Казанската Богородица" и "Христос Вседържител". Осмоъгълната основа е от оникс. Вътре е поставен музикален механизъм, който се навива с ключе и звучат две "херувимски" песни — празнични пасхални химни. Това пасхално яйце е направено в чест на пребиваването на царя и царицата в Първопрестолната столица по време на Пасхата през 1903 г., което било посрещнато с ентусиазъм от цялото руско общество и най-вече от московчани. Изпълнявайки това необикновено по замисъл произведение, майсторите на Фаберже се стремели да пресъздадат образа на древния Кремъл — величествен и приказно тържествен. Пред нас е виртуозна вариация на кремълската архитектура.
Яйцето е подарено на императрицата Александра Фьодоровна през 1905 г.


image


Яйце "300-годишнина на дома Романови", 1913
Размери: 19,0х7,8 см 

Яйцето е изработено по случай 300-годишнината на дома Романови, украсено е с 18 миниатюрни портрета на представителите на династията. Отгоре и отдолу върху яйцето са прикрепени плоски брилянти, през които се виждат датите "1613" и "1913". Вътре в яйцето е закрепен стоманен, черен глобус, върху който са разположени две златни изображения на Северното полукълбо: едното показва територията на Русия през 1613 г., а другото — през 1913г. Яйцето е обилно декорирано с елементи на държавната символика. Повърхността в пространството между миниатюрите е украсено с ковани гералдически царски венци и корони в диамантени рамки. Поставката е сребърна позлатена фигура на гербов орел, закрепен върху кръглата основа от пурпурин, имитиращ държавния щит. 

   Драматичните събития, които довели до смяна на режима и цялата философия на правителството в Русия, заставили Фаберже през 1918 година да закрие фирмата. Петер Карл Фаберже умира в Швейцария, близо до Лозана, на 24 септември 1920 година.


Тагове:   яйца,   Фаберже,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3184629
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив