Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 13:14 - За постите Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна. В Стария Завет има много наредби
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 18243 Коментари: 5 Гласове:
1



 
За постите  

image

   Постът е въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна.
 
    В Стария Завет има много наредби за поста.
Моисей е постил 40 дни и 40 нощи (Изх. 34:28), за да
се подготви да получи десетте Божии заповеди.
   Пророк Илия след строг пост, душевна чистота и голяма ревност за Господа се удостоил да види Божията слава (3 Царе 18:4 – 13). 
   Като най-велик и най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител. Всички праведници са спазвали в малка или по-голяма степен поста. 
   От апостолско време светата Църква е наредила светото тайнство изповед и причастяването да се предшестват и съпътстват от тъй нареченото г о в е е н е. Това ще рече по-усилена и благоговейна подготовка  ч р е з   п о с т   и   молитва.
Най-благоприятно време за тази подготовка представлява Великият пост. Той, както и другите пости, започва с така наречените “заговезни” - т. е. ядат се вечерта блажни храни, а от сутринта на другия ден започват постите. При нормални условия говеенето трае една седмица, като първите три дни се прекарват в п ъ л е н пост, т. е. “тримерене”. Тримеренето е  д о б р о в о л е н пост, извършван от онези, които желаят и могат да го издържат. При особени обстоятелства като старост, тежка болест, предстоящо неотложно заминаване по служба и др., срокът на говеенето през първата седмица на поста може да се съкрати на три, или даже на един ден, като се препоръчна това да стане с благословението на епархийския архиерей, на енорийския свещеник.

   Мнозина от говеещите смятат, че постенето трябва да се състои в отказ от блажни храни. Това е само едната страна на поста – телесният пост, който сам по себе си е недостатъчен без духовния пост. Православните християни, които искат да постят, трябва да знаят това и да го спазват.
   
Най-общите правила за поста
1.
В основата на поста е борбата с греха чрез въздържане от храна. Именно въздържанието, а не изнемогата на тялото, затова всеки трябва да съизмери своите сили, своята подготовка и готовност да пости с правилата за спазване на постите.
2.
Постът е аскетичен подвиг, изискващ подготовка и постепенност. Постенето се е необходимо да се започва постепенно. Отначало се започва с въздържание от блажна храна в сряда и петък през цялата година.
3.
Желаещите да постят трябва да се посъветват с опитен духовник, да му разкажат за духовното и физическото си състояние и да го помолят да благослови поста.
4.
Болните задължително трябва да се посъветват с лекар. Бременните жени трябва да се отнасят много внимателно към постенето. На малолетните деца и пътешествениците се разрешава облекчен режим.
5.

Заговява се (започва се приемането на блажна храна) след дълги пости в празничните дни след литургията, което също трябва да става постепенно.

 

6.
При постите съществуват шест степени на строгост: 
  • всичко, освен месо (Месни заговезни); 
  • вкусване на риба; 
  • гореща храна с растително масло; 
  • гореща храна без мазнина; 
  • студена храна без мазнина и без топли напитки (т.нар. сухоежбина); 
  • пълно въздържане от храна.
В дните, когато се разрешава риба, е позволена и гореща храна, приготвена с растителна мазнина. За спазване на по-строг пост в определени дни е необходимо благословението на свещеник.
7.
Пост телесен, без пост духовен, не допринася за спасението на душата, дори напротив, може да бъде и духовно вреден, ако човек, въздържайки се от храна, се протиква със съзнание за собственото си превъзходство. Истинският пост е свързан с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, изкореняване на лошите дела, прошаване на обидите, въздържание от съпружески живот, изключване на увеселителни и зрелищни мероприятия, дори гледане на телевизия. 
Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.
   Постът за православния човек е съвокупност от добри дела, искрена молитва, 
въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.
    Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява не само риба, но и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.

   Повярвалите в Христа започнали да постят още от времето на апостолите. Първите християни постили твърде често и продължително, за да се подготвят по-добре за богоугодни подвизи. В първите векове всеки християнин постел не в определено време, а колкото искал и когато желаел. В ІV век намираме вече указания и наредби освен за съществуващите Велик и Петров пост, още и за Рождественския (Коледен) и Богородичен пост. Четирите поста били пригодени към четирите годишни времена.
   Броят на постните дни в православния църковен календар в отделни години стига до двеста — към четирите многодневни поста се прибавят и еднодневните - в сряда и петък.

 image  Великият пост или св. Четиридесетница е най-строг и най-продължителен. Започва 7 седмици преди Великден и се състои от 40 дни и Страстната седмица (последната преди Великден). Установен е в памет на 40-дневния пост на Спасителя и последната седмица от земния Му живот, Неговите страдания и смърт на кръста, за да могат в това време християните да се покаят и очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят достойно за посрещане на най-великия християнски празник - Възкресение Христово. През целия пост риба се разрешана два пъти — на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница.

 image Петровият пост е установен в спомен на това, че св. апостоли постили преди да почнат да проповядват Светото евангелие, също и заради особена почит към първовърховните апостоли Петър и Павел.

 image Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка, която през целия си живот и особено преди успението си прекарвала времето в пост и молитва.

 image Рождественски пост (Филипов)— от 14 ноември до 24 декември. Този пост е установен в чест на Раждането на Спасителя, за да се подготвят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце да посрещнат празника Рождество.Христово. Понякога този пост наричат Филипов, защото започва след деня на апостол Филип. До Игнажден (20 декември ) риба се разрешава, разбира се, на Никулден (6 декември).

  Православната цьрква е наредила специални постни дни през седмицата — сряда ипетък. Постът в сряда е установен в знак на това, че Христос е бил предаден от Юда в сряда, а в петък е бил разпънат на кръста. Пост се изисква от християните и във всеки неделен и празничен ден до свършване на светата литургия. 

   През годината има и други единични постни дни: преди Богоявление – 5.I., на Кръстовден – 14.IХ, в деня Отсичане главата на св. Иоан Кръстител – 29. VIII (строг пост).

  Постът може да бъде общ – задължителен и личен – доброволен. Такъв доброволен пост е тримеренето — първите три дни от многодневния Велик пост се прекарват в пълно въздържание. Той се спазва от онези, които желаят и могат да го издържат.

   Църквата е установила и периоди в годината, през които се разрешава да не се спазваеднодневният пост в сряда и събота. Обикновено това са седмиците преди многодневен пост или след него. Тези седмици са следните:

1. През Коледните празници — от 25 декември до 4 януари (11 дни).

2. На Митаря и фарисея — две седмици преди Великия (Великденски) пост. През 2002 година — от 25 февруари до 3 март. 

3. Седмицата преди Великия пост, която започва след Месни Заговезни и завършва със Сирни Заговезни. През цялата седмица се разрешава употребата на яйца, риба и млечни продукти, но вече бед месо.

4. Светлата седмица след Великден.

5. Седмицата след Петдесетница (преди Петровия пост).
image Светите отци учат:
 

  "Преди всичко примири се с врага си, като му простиш от сърце; 
като видиш беден не се отвръщай от него, но му помогни с каквото можеш; 
не завиждай никому; 
не осъждай никого; 
не поглеждай с пожелание;
не протягай ръце към онова, което не ти принадлежи; 
не подавай ухо на клевети и лъжливи сведения за ближния си; 
нека устата ти да са затворени за всичко лошо за твоя ближен; 
пости с очи и уши, с ръце и нозе, с ум и сърце! 

Бъде благоговеен във всичко, – бъди всякога смирен и кротък. 
Защото каква полза, ако измъчваш тялото си с неядене, а душата ти се надува от гордост? 
Каква полза имаме от това да бледнеем от пост, когато побледняваме от завист?
Що за добродетел е да не пием вино, а да се опиваме от омраза? 
Или да не ядем риба и месо, а да изяждаме братята си с клевети? 
И така, като постим телесно, нека постим и духовно; 
като очистваме тялото с въздържание от храна и питие, нека очистваме душите си от суетни и нечисти мисли; 
нека се украсяваме с милосърдие, кротост, смирение, примирянане с враговете, с милост към всички наши ближни. 

   Това е пост, приятен на Бога и спасителен за нас".


Тагове:   яйца,   празници,   молитва,   църква,   диета,   напитки,   добродетел,   никулден,   календар,   вино,   масло,   гордост,   смърт,   още,   знак,   чистота,   ден,   ноември,   великден,   малка,   милост,   Много,   НАШИ,   март,   събота,   очи,   човек,   служба,   седмица,   сърце,   сряда,   нека,   НАС,   може,   общ,   определени,   майка,   както,   Дори,   уши,   петък,   Благовещение,   Него,   шест,   каква,   месни,   мисли,   месо,   век,   каквото,   неделен,   телевизия,   условия,   пророк,   неговите,   състояние,   Могат,   начин,   отделни,   ръце,   Даже,   Онова,   особено,   наричат,   мероприятия,   сили,   Можеш,   Малолетните,   Отначало,   онези,   подвиг,   литургия,   никаква,   ОБИКНОВЕНО,   необходимо,   Юда,   завист,   изповед,   омраза,   ревност,   болест,   определено,   нормални,   лекар,   Освен,   милосърдие,   особени,   мнозина,   старост,   чест,   отказ,   обстоятелства,   нареченото,   намираме,   Неотложно,   основата,   млечни,   християни,   Никому,   Напротив,   отци,   отнасят,   надува,   НАРЕЧЕНИТЕ,   Облекчен,   нозе,   мазнина,   очистване,   Особена,   Моисей,   духовник,   архиерей,   образуват,   обидите,   опитен,   наредби,   наредила,   “заговезни”,   “тримерене”,   недостатъчен,   аскетичен,   многодневни,   очистят,   отсичане,   многодневния,   многодневен,   митаря,   отвръщай,   осъждай,   неядене,   опиваме,   очистваме,   нечисти,   украсяваме,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ARxrSEBwtuM
25.05.2011 18:20
7K22R6 , [url=http://nefyykczitil.com/]nefyykczitil[/url], [link=http://bkixsmeggvok.com/]bkixsmeggvok[/link], http://qgcvshlrsuwz.com/
цитирай
2. анонимен - OnsBVeYAMvMbrVykbi
26.05.2011 19:00
tlPiqk , [url=http://vtfvfzungebv.com/]vtfvfzungebv[/url], [link=http://fyqfstvrrmrb.com/]fyqfstvrrmrb[/link], http://uvlirvzhhgbr.com/
цитирай
3. анонимен - GKWsIfhN
28.05.2011 13:43
doyY80 <a href="http://mjwduqnqnpov.com/">mjwduqnqnpov</a>
цитирай
4. анонимен - SCmnaTfOkqvCiH
28.05.2011 17:14
YL2QLc <a href="http://gsuviwursbmq.com/">gsuviwursbmq</a>
цитирай
5. анонимен - OmTlFMDisZxJ
31.05.2011 19:31
kj1Mgm , [url=http://hzifwkhuykgj.com/]hzifwkhuykgj[/url], [link=http://mqupvrrvmbly.com/]mqupvrrvmbly[/link], http://swwjvwvmtkhe.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181886
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив