Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 12:36 - Я Й Ц Е Т О
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 980 Коментари: 1 Гласове:
0



 
Я Й Ц Е Т О
 
imageВ древните религии на Близкия Изток яйцето е символ на творението, който се асоциира с пролетните празници на обновлението и възраждането в природата и чрез това в последствие с пасхалните празници. 
   Яйцето е християнският символ на Възкресението. 

Космичното Яйце (може да се изобразява също и във вид на сфера) символизира жизненото начало; недиференцираната цялостност, потенциалност; зародиша на всички творения; първоначалния майчин свят на хаоса; Великият Кръг, съдържащ вселената; скрития източник и тайната на съществуването; космическото време и пространството; началото; майчината утроба; прародителите; съвършеното състояние на единство на противоположностите; органичната материя в нейното инертно състояние; възкресението; надеждата.

В символизма на Индия, Египет, Китай и Гърция Космичното Яйце, зародиш на вселената, внезапно се взривява. Бидейки едно цяло, то въпреки това съдържа всичко съществуващо и всички потенциални възможности в пространството, ограничени от черупката. Изображения на яйце като начало на света са открити в Египет, Финикия, Индия, Китай, Япония, Гърция, Централна Америка, на островите Фиджи и във Финландия. Златното яйце символизира Слънцето. 

Щраусовото или голямото порцеланово яйце, което закачат в храмовете, в коптските църкви и джамиите, олицетворява творението, живота и възкресението и като символ, носещ тези значения, понякога се появява и в погребалните ритуали. 

В алхимията от яйцето израства бяло цвете (среброто), червено цвете (златото), и синьо цвете (цветето на мъдреците). Яйцето също така представлява запечатаният херметичен съд, където се извършва "Великият Опит". 
Философското яйце символизира творението.
В будизма черупката на яйцето е "черупката на невежеството". Да бъде пробита, означава да се роди втори път и да се постигне просветлението, да се преодолее времето и пространството.

В Китай яйцето е символ на цялостност, жълтъкът означава небето, белтъкът - Земята. При сътворението на света Космическото Яйце се счупило и неговите две половинки образували земята и небето.

В християнството яйцето означава възкресение, възстановяване, вторично творение, надежда. 
Но може да означава и непорочното рождение. 

При друидите Космичното Яйце - това е "яйцето на змията", символизирано от вкаменен морски таралеж.

За древните египтяни бог Пта бил Бащата-Създател, Великият майстор. Той е изобразен на грънчарското колело, зает с изработването на вселенското яйце, съдържащо неговият собствен дух. После той създал яйцето на Слънцето и яйцето на Луната.
Популярни били амулети във формата на яйце, с помощта на които хората искали да владеят силата на намиращия се в него прабог. Такива амулети давали и на умрелите. Многозначително е наименованието на вътрешната част на гробницата, наричана "яйце", в което мумията очаква да влезе в отвъдния свят. 

В Гръцкия орфизъм яйцето е тайната на живота, творение, възкресение; Диоскурите, родени от яйцето на Зевс и Леда, носят две половинки от яйце като шапчици. Понякога яйцето се изобразява съдържащо четири елемента.

В индуизма Космичното яйце снесла божествената птица от изначалните води. От златното яйце изскочил Брахма, а двете половинки образували Небето и Земята: "Това велико яйце, състоящо се от елементи и почиващо върху водите, било прекрасно естествено пристанище на Вишну, и тук именно Вишну придобил образ осезаем, възприеман от сетивата... В яйцето това били континентите и моретата, планетите и частите на вселената, и боговете, и демоните, и човечеството" (Вишну Пурана). Космическото Яйце съответства на яйцето на Брахма и се разделя на три части: област на чувствата, небесата, и безформения свят. Понякога изобразяват Космическото Дърво, растящо от Космичното Яйце, плаващо по водите на хаоса. 

В иранската митология това е символ на творението, на жизненото начало. В зороастризма се е смятало, че Небето е било създадено във вид на метално сияещо яйце.

Народите на Океания смятали, че първият човек се е излюпил от птиче яйце. 

В шумеро-семитската митология Космичното Яйце осъществило сътворението на света. 
image
Космичното яйце съдържа всички цифри и букви от азбуката, "показвайки, че всичко, което може да бъде номерирано или назовано се съдържа в една форма от началото", съдържаща цялата човешката мъдрост.

Иносказателният смисъл на яйцето се предопределя от неговитемногобройни свойства. Най-често то е бяло, крехко, от него се появява новият живот, по форма напомня тестиси. Възникването на света от праяйцето е известно не само от орфическия мит за творението (чернокрилата нощ, съблазнена от вятъра, снесла яйцето, от което се излюпил Ерос (Фанес), но и от полинезийски, японски, перуански, индийски, финикийски, китайски, фински и славянски митове за първоначалото. Съответно много герои не са били родени, а се излюпили от яйца, както например някакаъв працар (Южна Корея) и Диоскурите Кастор и Полукс (от яйцето, снесено от Леда, която Зевс оплодотворил под вид на лебед). 

 Потенциално заключената в яйцето способност да ражда нов живот се асоциира с жизнената енергия, вследствие на което яйцето като символ играе видна роля в знахарството и култовете за плодородие. Яйцето се използвало и в погребалните обреди като храна, укрепваща покойника по неговия път в отвъдния свят. Слънцето и Луната също често се асоциират със златно и сребърно небесни яйца. Като образна алегория на цялостност, затворена в черупката, яйцето олицетворява планираното предварително сътворение.

   В християнската среда яйцето се използва за сравнение на възкръсващия от гроба Христос с пиленцето, пробило черупката; белият цвят символизира чистота и съвършенство. 

   В образния свят на алхимиците "философското яйце" е превръщащата се впоследствие във философски камък праматерия, носеща вече в зародишна форма предразположение към съзряване, при което жълтъкът застъпва мечтаното злато. 

image
Много символно обусловени обичаи имат за предмет яйцето, както например пролетният символ -великденското яйце като знак на пролет, събуждащото се плодородие и аналогията на споменатото възкресение от мъртвите. 

 

 
Какво сувенирно яйце да подарите на Великден?

Яйцето символизира и четирите елемента на мирозданието: черупката олицетворява земята, ципата - въздуха, белтъка - водата, жълтъка - огъня. 

Отдавна е прието да се подаряват пасхални яйца, при това не само натурални, но и яйца сувенири от разнообразни материали. Смята се, че те притежават необикновени способности да предизвикват позитивни промени, да правят хората по-добри, по-чисти, по-мъдри и силни, а домашното огнище да избавят от натрупаната негативна енергия. 

Яйцето сувенир може да бъде:

Стъклено яйце - символизира чистотата на душата, искреност, съчувствие, състрадание и смирение, а така също и духовно просветление. Яйцето може да бъде и кристално. 
Костено яйце символизира здраве, избавление от различни болести и недъзи, психологически подпомага изцелението на душата. 
Дървеното яйце символизира увереност в своите сили, духовно усъвършенстване, миролюбие, заможност, душевен покой. 
Каменното яйце символизира сила в борба с обидата, гнева, раздразнителността и агресията, а така също то възстановява душевното равновесие и физическите сили. 
Можете да изберете съответния сувенир, знаейки какви качества не достигат на вашия близък роднина, колега, приятел и да му подарите такова яйце на Великден. Вярва се, че то ще му помогне да ги придобие. 
Освен това, според наблюденията на астролозите, различните сувенирни яйца помагат различно на хората, родени под различни зодиакални знаци. 

Какво сувенирно яйце да подарите на Великден?

imageАко подарите стъклено или кристално яйце на...

...родените под знака на Овена, то ще им помогне да запазят положителните си качества, да определят главното в живота си, ще подпомага духовното им израстване и душевното им равновесие, ще им дари търпение и способност да избягнат много грешки. 

...родените под знака на Близнаци, то ще им помогне да станат по-организирани, съсредоточени, да концентрират енергията си върху поставената цел и да имат повече търпимост към околните. 

...родените под знака на Риби, то ще им помогне да постигнат духовно просветление и най-накрая да заемат определена жизнена позиция. 

Ако подарите сувенирно яйце, изработено от кост на...

image... родените под знака на Рака, то ще им даде възможност да преодолеят неоправданата си тревога и страх, да мобилизират силата на волята си, ще ги направи по-уравновесени.

...родените под знака на Везни, то ще им отвори нови възможности за развитие на тяхната индивидуалност, ще им помогне да реализират творческите си идеи, да балансират вътрешната си енергетика, избавяйки се постепенно от егоизма си, да придобият духовна независимост.

... родените под знака на Козирога, то ще ги награди с оптимистичен поглед на живота, а като следствие, ще ги избави от депресии, ще балансира енергетиката и жизнения им ритъм. Чрез него Козирозите ще се избавят от необяснимите си страхове за бъдещето и все по-често ще бъдат в добро настроение. 

Ако подарите дървено яйце на...

image...родените под знака на Лъва, то ще им помогне да се освободят от своята неуравновесеност и прекалено тщеславие.

...Стрелците, то ще им помогне да стабилизират взаимоотношенията си с околните. Ще им помогне да се съсредоточат върху главното в живота, ще им позволи да координират собствените си действия в своя полза и в полза на близките си.

...родените под знака на Водолея, те ще получат възможност да усъвършенстват своите способности, то ще подобри енергоинформационния обмен в организма им и те ще станат по-добродетелни.

Ако подарите каменно яйце на...

image...родените под знака на Телеца, то ще им позволи да победят своите слабости, ще успоки склонността им към излишества. В същото време Телецът ще може да победи своя недостатък - прекалената си предпазливост, ще обуздае най-после своя инат и егоизъм.

...родените под знака на Дева, то ще им помогне да развият логическото си мислене, да съсредоточат вниманието си върху най-важните неща и да не се разпиляват за дреболии.

...родените под знака на Скорпиона, ще придобият душевно равновесие, ще ликвидират дисбаланса на енергиите в организма си, ще престанат да изливат злобата си върху околните. Ще се избавят от натрупани многогодишни обиди и за награда ще се сдобият с душевен покой и верни приятели.

Помнете, че великденското яйце не бива да се крие, то трябва винаги да бъде на видно място, постоянно да напомня за необходимостта от възкресението на душата.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - мини опера телефон скачать бесплатно
01.02.2012 00:28
2 декабря 2009 года была выпущена Opera Mini 5 beta 2, в которой появились такие функции как менеджер закачек, синхронизация через Opera Link, а также прогрессивная загрузка, работающая только при использовании Socket протокола, которая подразумевает поэтапную загрузку страниц<>2]<>3]. http://newminiopera.ru/ скачать opera mini
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3184631
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив