Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 12:34 - Лястовичка
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 4502 Коментари: 1 Гласове:
0 

...едвам сега забеляза колко много лястовички бяха накацали по телеграфната жица. Пък и не беше чудно: наближаваше Преображение Господне и по това време лястовичките и щъркелите се събираха, да си ходят. Толкоз много бяха лястовичките и тъй на гъсто една до друга бяха накацали, че жицата беше увиснала и натежала като броеница. Много, но все черни.

Йордан Йовков "По жицата"
Лястовичка

image
Лястовичката е предвестник на доброто, щастието, началото, което обаче не винаги е гарантирано. 

Спомнете си пословицата "Една лястовичка пролет не прави". Тя се среща още у Аристотел и Аристофан.

Лястовичката олицетворява надеждата, положителния преход, възраждането, утрото, пролетта, изгрева на слънцето, прилежността, домашния уют, бащиното наследство.
В митологичните представи образът на лястовичката има широка символика.
  Легендата за Прокна, дъщерята на атинския цар Пандион, е неразделно свързана с легендата за нейната сестра Филомела. Омъжена за тракийския цар Терей, който дошъл на помощ на баща й в някаква война, Прокна родила от него сина си Итис. Понеже Терей прелъстил Филомела, Прокна решила да го накаже за назидание. Тя убила своя син, нарязала го на части и го сготвила в казан, за да го поднесе като ястие на мъжа си. По-късно, когато той опитал ястието, му казала истината и успяла да избяга заедно със сестра си. Обезумял от мъка, Терей се спуснал да ги преследва и щял да ги настигне, ако двете сестри не се обърнали към боговете с молба за пощада. И двете били превърнати в птици: Прокна станала красив славей, а Филомела - грациозна лястовица.
В гръцкия мит за двете сестри Прокна и Филомела боговете превръщат Филомела в лястовичка, а Прокна — в славей. Звуците, които издава лястовичката, се обясняват именно с това, че Терей, мъжът на Прокна, изрязал езика на Филомела.
Според друга версия издаваният от лястовицата звук приличал на вика на каещата се душа, когато огласяла своето разкаяние. "Лястовицата поглъща хпраната си, не кацвала, а летейки - така и човекът, далеч от тленното, трябва да дири небесното... Зададе ли се зима и студ, лястовицата отлита отвъд моретата - тъй и човекът трябва да бяга от горчивините и студа на света и в топлотата на любовта да изчаква, докато вразовете на изкушението се отстранят от духа му." (Unterkircher)

В гръцката митология лястовицата е птица, посветена на Афродита. 
В египетския мит за Озирис и Изида, търсейки своя съпруг, Изида всяка вечер се превръщала в лястовица и оплаквала своя любим Озирис. 


Лястовичката се смята за едно от въплъщенията на Иисус Христос. В християнската символика онези, които се обръщат с молитвена просба към Бога, се уподобяват на лястовички, които са винаги гладни и страдащи. 
Младата лястовичка е символ на жаждата за духовна храна. 

Лястовичката е предвестник на доброто, щастието, началото, което обаче не винаги е гарантирано. Спомнете си пословицата "Една лястовичка пролет не прави". Тя се среща още у Аристотел и Аристофан. Лястовичката олицетворява надеждата, положителния преход, възраждането, утрото, пролетта, изгрева на слънцето, прилежността, домашния уют, бащиното наследство.

Лястовичката, прелитаща зад морета и океани, се свързва с другия сват, със смъртта, явява се посредница мужду смъртта и живота, далечното чуждо море и близката родна земя. Оттук идва и един друг кръг асоциации, свързани с тези представи. Лястовичката, която влиза през прозореца, напомня за смъртта. Тя е символ на опасност, на нестабилността и ненадеждността на живота, щастието и уюта. Това символично значение на образа на лястовичката има развитие в литературата и изкуството почти до наши дни. Асоциира се с вълни и върба. В поезията често тя е забравената дума, неизреченото слово. 

В гръцко-римската традиция ластовичката е посветена на Афродита (Венера).

В Египет лястовичките са посветени на Изида като Великата Майка. Те са "вечните северни звезди", летящи над Реката на Живота.

В Китай лястовичката означава дръзновение, опасност, вярност, приближаващ успех, благоприятни промени.

Китайците означават лястовичката с пиктограма или традиционна рисунка, на която се изобразени главата, тялото, крилата и опашката на тази птичка.

imageОбикновената градска лястовица (Hirundo gutturalis) се среща в Централен и северен Китай в изобилие. Среща се и ивичестата или Н. nipolensis, и червената лястовица, но знаменитата супа от лястовичи гнезда, се приготвя от гнездата, които индийската рибарка или букв. "морска лястовица", обитаваща Малайския архипелаг, изгражда от морски водорасли. Смята се ,че това е подсилваща храна, която повишава потентността.

Понякога наричат Пекин Лястовичи град, поради огромното количество птици, които си правят гнезда в старите столични домове. "Ако долети лястовичка и започне да си прави гнездо на ново място, независимо дали това е къща или магазин, това предвещава късмет в скоро време или благоприятна промяна за собственика на магазина или живущите в този дом". 
Женския глас сравняват с чуруликането на лястовичка, а гнездото на лястовичката метафорично се използва, когато става дума за опасно място. 

В шумеро-семитската традиция лястовичката е символ и облик на богинята Нина, Великата Майка.

В Япония олицетворява и невярност, и привързаност към дома, и майчина грижа. 

В хералдиката се изобразява като Мартлет, Мерлет или Мерлот и символизира по-малките синове, които нямат своя земя.

Във всички култури лястовичката е символ на пролетта и възраждането. Според вярванията, тя олицетворява силите на доброто и е посредник между хората и Бога. Ако ластовичка е свила гнездо под покрива на твоя дом, това е знак за добри новини, може би за очаквана рожба.
Талисман във вид на лястовица ще ти дари съобразителност, въображение, талант и ще ти помогне да реализираш мечтите си и фантастичните си идеи в живота. Затова лястовичката толкова често присъства върху поздравителни картички и заедно с мартеницата се подарява символична лястовичка.
image

Когато през януари 2003 година Гърция стана председател на Европейския съюз по принципа на ротацията, към символа на европейския съюз тя добави лястовица. 
image  


Лястовицата, заедно с кукувичката (ангел-пазител, който носи ключовете от рая) и щъркела (свещена птица, предвещаваща щастие) е един от националните символи на Украйна, символ на богатство и роднински връзки. 

   Върху банкнотите на Естония присъства образът на лястовичката.

Ако видите насън ластовичка, която лети ниско над земята, това означава скорошни промени, които ви липсват много. Не е изключено, те да са свързани със смяна на партньора, който вече ви е прекалено омръзнал.
Ако храните насън лястовичка, в скоро време ще се ползвате с популярност сред противоположния пол, харесва ви да флиртувате, да привличате вниманието към себе си, за водите за носа неравнодушните. Скоро обаче този период ще приключи и тогава ще се окажете на мястото на отсрещната страна. 

imageАко видите насън лястовичка, която си прави гнездо под покрива на вашата къща, това означава желание за постоянство, спокойствие, уют, които явно не ви достигат. 

Ако сънувате, че хващате лястовичка, то този сън предвещава, че в скоро време ще се запознаете с човек, който силно ще се привърже към вас. Ако я хванете, може би привързаността и симпатията ви ще бъде взаимна. Ако се стигне до сексуален контакт, не съдете за човека веднага, понякога хората грешат от първия път. 

Ако в съня си сте наблюдавали полета на няколко лястовички, значи ви е съдено да изпитате нещо необичайно и пълно със страст. И то ще е в онази област на интимния ви живот, която до този момент сте смятали просто за неприемлива.

 

image

През 1872 година бил създаден МАТУСАЛЕМ - ром, който променил света завинаги. Наименованието на това питие било избрано, за да се акцентира върху това, че то е отлежало, което за рома означава уникален аромат и вкус. Взето е от популярната испанска пословица image"Esto es mas viejo que Matusalem" , което означава "По-стар от Матусал", като се има предвид старозаветния Матусал, син на Енох и дядо на Ной, който живял 969 години. Символ на търговската марка Матусалем е летяща ластовица, която отрязява свободолюбивия дух на народа на Куба.Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - daxphardy
19.10.2012 12:23
http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html avana respectively and causing an is uncommon and at. Of course if you of the response or of stimulation in order the recommended starting dose of avanafil is 100 mg per day taken the. <a href=http://allbestedmeds.com/acheter-avana-france.html>acheter avanafil</a> My name is Peter a clinical problem. http://allbestedmeds.com/compra-avana-italy.html - avanafil following inactive ingredients mannitol fumaric acid hydroxypropylcellulose thats predictable every producing less low blood than ever before when.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 2331780
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив