Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 13:17 - Мечка
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1002 Коментари: 1 Гласове:
0



 
Мечка

Дата на раждане: 22 август–21 септември.

Земно влияние: Време на прибирането на реколтата

Влияещ вятър: Южен. Тотем: мишка.

Посока: Юг–югозапад.

Преобладаващи елементи: Земя с вода.

Елементен клан: Клан на костенурката (земен).

Функция: да променя.

Рожден и животински тотем: Кафява мечка.

Растителен тотем: Теменужка.

Минерален тотем: Топаз.

Тотем на полярността: Вълк.

Подходящ цвят: Кафяв и виолетов.

Музикален резонанс: Сол.

Личност: Работливи. Непретенциозни. Практични. Обстоятелствени.

Чувства: Сърдечни. Аналитични.

Намерение: Практицизъм.

Характер: Внимателен.

Положителни черти: Скромност. Проницателност. Точност.

Отрицателни черти: Заядливост. Некоректност. Лицемерие. Дребнавост.

Сексуалност: Нравствен.

Съвместимост: Гъски и Бизони.

Съзнателна цел: Пресяване. Борба.

Подсъзнателно желание: Усъвършенстване.

Жизнен път: Разграничаване.

Триграма Идзин: Джън. Събуждащият гръм. Желание за освобождаване.

Духовна алхимия: преобладаващ Ин.

Трябва да култивира: Оптимизъм. Толерантност.

Трябва да избягва: Скептицизъм. Заядливост. Отлагане.

Начални тотеми: Кафява мечка. Мишка. Костенурка. Теменужка. Топаз. Вълк.

 

(Месец на раждане: 22 август–21 септември

Земно влияние: Време на прибирането на реколтата

Това е времето, когато се прибира урожаят и земята ни дарява с цялата си щедрост, периодът, когато се събират плодовете, расли през цялата година. А родените през този период имат шанс да разгърнат всичките възможностите, които се крият в тях. Времето на прибирането на реколтата ги стимулира да открият талантите си и да ги развият, така че да разгърнат целия си потенциал. То напомня, че човек получава от живота съразмерно с това, което е вложил в него.

 

Слънчеви влияния

Пикът на лятната сила вече е преминал и слънчевата енергия отслабва, насочвайки се към нов преход в сезонния цикъл. Дните стават по–къси.

Слънчевата енергия по това време е благодатна за практическата дейност по събирането на реколтата. Ако тази дейност бъде пренебрегната, може да доведе до лишения в бъдеще.

 

Влияещ вятър: Южен

Посока: Юг, югозапад

Времето на прибирането на реколтата е последният период, който е под влиянието на духа на Юга. Той олицетворява доверието и процеса на узряването. Доверието, както видяхме в двата по–раншни цикъла на Юга, е зависимо от нашите вродени инстинкти, които не винаги успяват да надделеят над грубостта и фалша на външния свят.

Преходът от израстване към зрелост не трябва да става за сметка на невинността – едно от ключовите качества на Юга. Невинността не означава наивност, а състояние на необвързване, което не търси разликите, а единството, изграждащо хармонията на дадена общност. Доверието и невинността, както са разбирани от коренните американци, обогатяват нашия опит със способността да изпитваме най–простите радости на живота.

Доверието в самия живот ни опазва от опасността да станем прекалено цинични и критични към света и обстоятелствата. А стремежът към промяна и трансформация ни помага да не се придържаме догматично към установени принципи.

Израстването по посока на пълна зрялост и извисяване до сферите на духа може да се осъществи само ако нашата енергия е заземена и уравновесена. Влиянието на Юга е насочено в посока на прибирането на плодовете на положените усилия, но без да пречи на развитието на нашата интуиция и духовни търсения и по този начин ни дава възможност да разширим нашето осъзнаване отвъд границите на материалното.

Животинският тотем на юга е мишката, която се асоциира с разбирането на нещата, благодарение на непосредствената си близост с тях. Тя олицетворява чувствата и емоциите, както и доверието и невинността. Прочетете и предишните глави за по–пълно обяснение.

Хората, родени по Времето на прибирането на реколтата, трябва да влагат емоции и чувства в своите практически стремежи, за да подобрят качествата и свойствата на постигнатото.

 

Влияещи елементи: Земя с вода

Водата е не само прекрасен разтворител, който може да погълне и разтвори вредните нечистотии. Тя притежава и способността да задържи в себе си веществото, което е изсипано в нея.

Водата се уподобява на емоциите, които единствено могат да открият всички отрицателни влияния и да ги “разредят”така, че да не причиняват вреди. Емоциите са в състояние да събудят мощни духовни качества, които да се проявят в съответствие с волята и желанието на своя притежател.

Елементът вода оказва мощно влияние върху хората, родени по Времето на прибиране на реколтата. Тя може да им помогне за осъществяването на техните стремежи, породени от силни чувства и желания. Именно чрез водите на емоциите най–съкровените желания на хората, родени през този период, намират достойна изява, носеща полза на самите тях и на хората около тях.

Родените по Време на прибирането на реколтата са силно повлияни и от елемента земя. Тя поражда у тях силен афинитет към земята и родните места. Тези хора успяват само ако живеят в постоянна, стабилна и хармонична среда.

 

Елементен клан: Кланът на костенурката (земен)

Хората, родени през Времето на прибирането на реколтата, принадлежат към Клана на Костенурката, който олицетворява влиянието на земята. Лицата от този клан изпитват силна потребност да пуснат корени и да имат стабилна основа, за да могат да действат. Те обичат да са обградени със солидни и познати неща и ненавиждат внезапните промени.

Именно земният елемент в техния характер им позволява да напредват внимателно, посредством упоритост и постоянство.

Те притежават стабилността, която ги прави верни приятели, колеги или бизнес–партньори и достатъчно енергия, за да могат да преплуват през мътни води и да намерят твърда почва под краката си.

Притежават силен афинитет към природата и към земята и обичат да се занимават със земеделие. Изпитват силно влечение към хълмисти местности и планини.

 

Рожден и животински тотем: Кафява мечка

Кафявата мечка достига до един метър и половина на дължина и 180 килограма на тегло и макар че притежава огромна сила, тя е едно от най–кротките животни, а поведението Ј е почти “човешко”. Кафявите мечки могат да ходят на два крака, да се катерят по дърветата и да ловят риба с лапите си. Общо взето, те са животни с добър нрав, освен ако не са хванати в капан или заплашени.

Кафявата мечка прави леговището си в пещери или зад водопади, а понякога в дупки или изоставени сгради. Храни се с почти всичко – трева, растения, горски плодове, орехи, зеленчуци, риба и малки животни. Особено е пристрастена към меда и боровинките.

Мечките прекарват зимата в летаргия, макар че понякога се събуждат в топли дни и дръзват да се покажат извън леговището си. Женските раждат в началото на пролетта и отглеждат малките си.

Подобно на своя тотем, хората–кафяви мечки са самоуверени и предпочитат да се уповават на себе си, вместо да разчитат на други. Необходимо им е известно време, за да се аклиматизират към промените. Предпочитат сигурността и комфорта на познатата обстановка. Те са добри конструктори и умеят да оправят нещата и да ги пускат в ход, било то при отстраняването на повреда в определено оборудване или при изглаждане на човешки взаимоотношения, където те често са в състояние да “привържат раната” с мехлем от нежност и разбирателство.

Коренните американци възприемали кафявата мечка като мечтател. Подобно на своя тотем, кафявите мечки, макар и да са надарени с практически умения, по душа са мечтатели. Богатото им въображение им позволява да “видят” всяка ситуация, в която биха желали да се намират. Те толкова се отвличат в мечти, че почти вярват в тяхната реалност. В резултат на това често ги обвиняват, че лъжат.

 

Растителен тотем: Теменужки

Теменужките са малки, красиви, многогодишни растения, които растат в горите и по ливадите. Някои видове цъфтят по–рано от другите пролетни цветя. Тъмнозелените им листа имат формата на сърце. Притежават цветове с петвенчелистчета, които при по–разпространените видове са виолетови или синьовиолетови на цвят. Корените им отделят подземни стъбла, които също пускат корени.

В медицината листата на теменужката се използват за приготвяне на отвара за гаргара, която облекчава болките при възпалено гърло, а от корените се прави сироп против кашлица. Чаят от листата на теменужка се ползва при стомашни и чревни разстройства

Навярно поради специфичното си ухание, теменужката се свързва с любовните и нежни чувства. Подобно на своя растителен тотем кафявите мечки изразяват своята сърдечност посредством съвсем реални, практически действия.

Подобно на теменужката, кафявите мечки имат сдържан характер. Не обичат да се натрапват и да се намесват в живота на другите. Но вродената им резервираност понякога да ги прави много самотни.

 

Минерален тотем: Топаз

Топазът е алуминиев флуорсиликат, който се намира в гранитни и други видове скали. Мекият златистокафяв топаз е нежен камък, но в него се крие голяма сила.

Той е почитан като камък, олицетворяващ експанзивността, който помага за увеличението на енергията и стимулира вътрешна светлина в човека, който го носи.

Смятало се, че топазът може да събуди надежда, подобна на тази, която се поражда в душите ни, когато наблюдаваме златистото зарево на изгрева, който известява зората на новия ден, на новото начало. Смята се също, че топазът премахва напрежението и абсорбира и разпръсква нервните трептения на неспокойния ум и затова е бил използван като средство против депресия и безсъние. Един от начините за използване на камъка за премахването на тревогите е човек да легне и да го постави между веждите си, близо до третото око.

Топазът е безценен помощник за кафявите мечки, защото им помага да прогонят усещането за ограничение и стимулира съзнанието да открие и реализира новите възможности, които стоят пред него. Той събужда надежда и радост у човека и му помага да ги предаде на другите.

 

Тотем на полярността: Вълк

Кафявите мечки са твърде самоуверени и носят своите разочарования, мъки и скърби скрити толкова дълбоко, че блокират енергийната си система, а това води до нервно разстройство и унилост. Биха могли да намерят помощ, ако погледнат към вълка – техният балансиращ тотем, и научат от него как да се издигнат над материалната привързаност и всекидневната практичност чрез откриване на един по–извисен кръгозор, който да разшири духовната им перспектива.

Подобно на кафявите мечки, вълците са склонни да се затварят в себе си, оттегляйки се от света в своята ясно очертана територия, но те са бързоноги и могат да се изкачват във високите планини.

Кафявите мечки трябва да разберат, че изкачването, което трябва да предприемат, се намира в умствената и духовната сфера и е нужно духовно развитие, а не само материални придобивки. Техният практицизъм, тясно свързан със земята, трябва да бъде балансиран с духовната далновидност на вълка.

 

Проявление на личността

 

Възрастни

Трудолюбиви, практични, нетърпеливи, грижовни и издръжливи, кафявите мечки изпитват трудности при откъсване от омагьосания кръг на вечната активност.

Кафявите мечки вникват в подробностите, но лесно губят от погледа си същността. Те могат съвсем да се объркат, когато се сблъскат с някакъв проблем, затова е нужно да го разделят на по–дребни части, които да разгледат една подир друга.

Точно дребните неща в живота, които се приемат от други хора за относително незначителни, причиняват големи тревоги на кафявите мечки. Понякога кафявите мечки се страхуват, че не могат да се изразяват толкова ясно, колкото биха желали и тези опасения им създават огромни трудности, особено в областта на емоционалните взаимоотношения.

Кафявите мечки често се озовават в ролята на получатели на поръчки, затова се щурат насам–натам в желанието си да са полезни на близки и познати. Тъй като много се вълнуват как ги възприемат околните и са прекалено зависими към тях, често попадат в ситуации, при които някои хора се възползват от тяхното добро сърце и щедрост.

От една страна   кафявите мечки са надеждни, трудолюбиви и издръжливи и често се натоварват с повече задължения, отколкото могат да понесат, за да оправдаят очакванията на околните. От друга страна, могат да достигнат до етап, когато не желаят да изпълнят определени поръчения, затова започват да се преструват на болни или да търсят друг претекст, вместо да направят опит да разрешат въпроса чрез обсъждане или преговори.

Кафявите мечки са склонни да подценяват своите таланти и да пренебрегват възможностите си. Неспокойният им ум ражда толкова много възможности, че те губят от погледа си първоначалната идея, преди още да са започнали да я развиват.

Кафявите мечки притежават строго установени навици, което не е само въпрос на рутина да поставят нещата на определеното им място. Те предпочитат да ходят през ваканциите на едно и също място, просто защото им е познато и познават всичко из околността.

Притежават добър нрав и проявяват учудваща отзивчивост, когато ги помолят за нещо, и са предани приятели. По същество кафявите мечки са “помагачи” и видимо са по–доволни от позицията си на подчинени, отколкото на издаващи заповеди, макар че общо взето предпочитат да са на свободна професия или да работят за себе си, вместо заедно с други хора, които не са им приятни.

Положителни черти: Проницателни. Точни. Аналитични. Скромни. Съчувствени.

Отрицателни черти: Суетни. Двулични. Симуланти. Досадни.

Професионални възможности: Изкуство. Счетоводство. Деловодство. Журналистика. Право. Медицина. Издателска дейност. Механика. Политика. Телевизия. Радио. Стенография.

 

Деца

В най–ранните си изяви кърмачетата–кафяви мечки са общо взето по–слънчеви в сравнение с по–голяма част от новородените – те са това, което наричаме “добри бебета”. В детството си са лесни за гледане и рядко създават неприятности. Детето кафява мечка има нужда от нежност. То обича ритуалите и реда, защото те му дават необходимото чувство на сигурност. Дезорганизираността, бъркотията и липсата на ясен учителски авторитет травматизират детето кафява мечка до такава степен, че могат да му причинят не само тревоги, но и болести.Кафявите мечки изпитват нужда да знаят къде се намират.

 

Родители

Кафявите мечки обикновено стават предани и съзнателни родители. Майката–кафява мечка е взискателна към децата си относно чистотата и спретнатостта и лесно се разстройва, когато се завръщат мръсни или внасят кал по чистия под. Но макар и строга, тя притежава нежност, която предразполага децата Ј.

Бащите–кафяви мечки също се отнасят сериозно към родителските си задължения. Те своевременно, дори с цената на жертви, полагат грижи за насърчаване и подпомагане на децата си да завършат образование и да развиват способностите и наклонностите си.

 

Любов и секс

Тъй като кафявите мечки не изразяват лесно своите съкровени мисли и скриват истинските си чувства под маската на очевидно безразличие, те често остават неразбрани. Те се затрудняват от прилива на чувства, които напират в тях, и в опита си да ги преодолеят изглеждат сдържани и дори студени. Следователно, на кафявите мечки е необходимо време, за да установят трайни взаимоотношения, но след като намерят истинската си любов, верността им е пословична.

Кафявите мечки са мили и нежни любовници, като се любят бавно и внимателно.

Те много държат на морала и макар че бракът и семейството са важни за тяхното чувство на сигурност и психологическата им стабилност, склонни са да се разделят или да потърсят развод, ако партньорът или партньорката излизат прекалено често от правия път.

Съвместимост: Кафявите мечки са съвместими с гъската и бизона (лицата, родени между 22 декември–19 януари и между 20 април–20 май).

Духовна алхимия: (–) Основната духовна сексуалност на кафявите мечки е женска, което означава, че те са склонни да бъдат интровертни, отзивчиви и грижовни.

 

Здраве

Стомашните разстройства, проблемите с червата и обривите по кожата, от които страдат кафявите мечки, навярно са физически реакции на забраните и ограниченията, които сами си налагат, често поради прекалено голямото внимание, което отделят на дребни и незначителни въпроси, които допускат да прераснат в големи проблеми.

Умственото напрежение може да се отрази на стомаха, така че кафявите мечки са предразположени към язви и колити. Ръцете и краката им също са уязвими към нараняване.

 

Подходящи цветове: Кафяв и виолетов

Почвата е кафява, кафяви са скалите – материята има кафяв цвят, затова хората, свързвани с този цвят, имат материалистично отношение към живота. Това предполага труд, усилена продуктивност, затова тези хора общо взето са съзнателни, работливи и надеждни, и проявяват постоянство в начинанията си. Кафявият цвят е знак за необходимост от материална сигурност и “собственост”. Хармоничният дом и личното пространство, в което да се оттеглят и да бъдат в безопасност, е от съществено значение за кафявите мечки.

В своите по–светли нюанси, кафявият цвят носи топлина и желание да помогнеш на ближните и неоправданите. Той е знак, че можеш да предприемеш работа, която другите не желаят да свършат. Неговите по–тъмни отсенки са знак за непримиримост, инертност, инат и умствена ограниченост. Подобно на зеления цвят, кафявият носи силата на равновесието. Той е цвят, тясно свързан със земята, който поставя ударение върху практическите качества.

Върху кафявите мечки оказва влияние и виолетовият цвят, който е ориентиран към духовния край на спектъра и помага да се свърже материалното с нематериалното, обективното със субективното. Това е цветът, който увеличава духовните аспекти на човека и помага за коригиране на дисбаланса, който се получава при прекалено силното ударение върху материалните аспекти на живота.

Това е цветът и на чувствителността – на хората, които бързо се повлияват от настроенията на другите и от атмосферата на околната среда, на хората, които се нуждаят от време, за да размислят, преди да се въвлекат в поредица от действия, започнати от друг или преди да се оттеглят от ситуация, в която се чувстват ограничени или хванати в капан.

Виолетовият цвят се свързва с очарованието и фантазията. И когато кафявите мечки започнат да фантазират и да дирят отдушник от практическата действителност, заживявайки в мъглявия свят на мечтите, нужно е да потърсят баланса, който може да им донесе кафявият цвят, намиращ се в най–физическия край на спектъра.

Музикален резонанс: Кафявите мечки са настроени на нотата сол.

 

Благоприятни периоди

Най–добрите месеци на годината за кафявите мечки са 22 август–21 септември, 22 декември–19 януари и 20 април–20 юни.

Най–добрият ден на седмицата е сряда.

Най–добрият период на деня е от 13 до 15 часа.

 

Външна (съзнателна) цел и вътрешно (подсъзнателно) желание

Вечният стремеж на кафявата мечка да търси най–добрите начини за изграждане на взаимоотношения във физическата и практическата сфера фактически е израз на подсъзнателното желание да се открие местонахождението на семето на духовността, която се крие в материята. Така че нестихващият ежедневен практицизъм представлява всъщност дирене на съвършенството на една вътрешна реалност, в която се крие истинската сигурност.

 

Духовна алхимия

При кафявите мечки земята е силата, намираща проявление посредством работа и служене, а водата е силата, която носи способността за натрупване на знание чрез един или друг опит, и която е отзивчива към мнението и чувствата на другите и извлича полза от тях. Ударението се поставя върху необходимостта от баланс, защото земята се нуждае от вода, за да даде плодове, а водата има нужда от земята, за да удовлетвори желанието си да служи на някого. Нужно е тези две сили да бъдат в равновесие. Прекалено много земя ще доведе до суша и безчувственост, а прекалено голямото количество земя и вода се превръща в кал и води до нестабилност. Ако има равновесие, има растеж, плодородие и радост.

Влиянието на посоката е положително, с движение от горещо към топло (+ +), а елементната полярност е отзивчива при водата (–) и при земята (–). Духовната сексуалност е женска (–), така че личността клони повече към пасивност и отзивчивост.

 

Предизвикателства на живота

Хората, свързвани с кафявата мечка, трябва да се научат да не позволяват на тяхното желание за стабилност да се превърне в непреклонност и инат, в противен случай ще попаднат в дяволския кръг на вечното повтаряне на проблеми и трудности.

Една от целите на живота им е да докаже нуждата от балансиране на мечтите и реалността и по този начин да се научат да правят разлика между това, което има истинска стойност, и онова, което е обслужвало някаква временна цел.

Трябва да култивира: Оптимизъм. Толерантност Яснота.

Трябва да избягва: Скептицизъм. Меланхолия. Глупава сантименталност. Залитане по незначителни подробности. Дребнавост. Липса на деловитост.

 

Основна задача и жизнен път

Основната функция на кафявите мечки е разграничаване. В живота си те се научават да откриват нещата, които притежават истинска стойност, да ги задържат, усвояват и складират в паметта си за бъдеща употреба и да елиминират всичко изкуствено и непотребно.

Но те отиват и отвъд своята вродена способност да разграничават нещата, за да разберат как действат. Задачата им е много по–голяма от това да задоволят любопитството си. Нужно е да открият елементите, които са част от творческия замисъл, за да ги подобрят и усъвършенстват.

Както дървото пуска корени, за да образува нови разклонения и да изследва пространството около себе си, така икафявите мечки проникват в почвата на жизнения си път, за да открият нови способи чрез които да разширят проявите на вътрешния си Аз.

В този отрязък от пътуването по Колелото на живота ви очаква осъзнаването, че мъдростта не се постига чрез борба и завладяване, а само чрез пътешествие във времето. Тя идва с приемането, че това, което търсим, се намира на територията на собствения ни живот.

Осъзнаването на този факт ще ни доведе до примирение с това, което не може да се промени и ще ни помогне да влагаме енергия само в неща, които могат да се преобразят.

Основният урок на това пътешествие е приемането на мисълта, че търпението е предварително условие за всеки успех.

 

Триграмата Идзин: Джън, Събуждащият се гръм.

Родените по Времето на прибирането на реколтата са в южна – югозападната посока върху Колелото на годината.Триграмата на събуждащия се гръм символизира разширяващата се активност. Тя символизира растежа, който носи подобрение. Подсказва събуждането на творческия потенциал и раждането на нови идеи. Подчертава значението на концентрирането само върху една основна идея и желанието за претворяването на мислите в проявления.

 

Как да се отнасяме с кафявите мечки

Позовавайте се на практическата страна в техния характер. Проявете интерес към работата и грижите им да намерят благополучие. Помогнете им да видят идеите си от гледна точка на практиката.

Кафявите мечки не обичат липсата на сигурност и точност, така че не ги принуждавайте да чакат. Те са отзивчиви към истинската загриженост, привързаност и нежност. Ако подхождате твърде прибързано и емоционално, кафявата мечка навярно ще ви обърне гръб и ще избяга.




Тагове:   мечка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Източник: http://www. sexnature. ...
02.06.2010 20:45
Източник: http://www.sexnature.org ; Сексология и природа на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185811
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив