Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2010 11:56 - Мормони
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1651 Коментари: 1 Гласове:
0



 
Мормони

Последователите на Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни са познати повече като мормони. Тя се повява в средата на ХІХ-ти век в САЩ. Основател е Джоузеф (Йосиф) Смит, а името й идва от библейското обръщение към членовете на църквата – „светии” (така се обръщат един към друг и до днес). Наименованието си мормоните получават от видение на Смит, при което ангел на име Морони му разказва историята на Америка и дава указания за основаването на Църквата, след което той публикува „Книгата на Мормон” през 1830 година, превърнала се в една от основните за Църквата. Смит и още петима негови последователи основават същата година и църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни. Смит е определен за водач, пророк, предсказател, апостол на Христос и старейшина на църквата.

Преследвани от гражданството и властта, Смит и последователите му се местят от град на град и така основават град Науво в щата Илиноис, Смит става негов кмет и въвеждат като божествено искане полигамията. Мормоните мотивират полигамията с твърдението, че Джозеф Смит има откровение от Бог, в което се обяснява между другото защо Авраам, Яков (Израел) и много от пророците и царете в Израел са имали повече от една съпруга. Също мотивират полигамията си и с вярата, че всички хора съществуват първо като духове на небето и чакат да се родят като хора, а осигуряването на тела е важна задача. Това обяснява традиционно големите семейства на мормоните, противопоставянето им на абортите и до известна степен този стремеж за полигамия. Днес някои крайни групи продължават да спазват тази традиция.

Обвинен в неморални прояви, Смит е задържан в ареста, където той и брат му през 1844 година са убити публично от противници на движението (според мормоните Джозеф Смит е арестуван не за неморални прояви, а по повод заповед на кметството на Науво да бъде разрушена печатарската преса, на която е отпечатван вестник, публикувал твърдения против ръководителите и членове на църквата). За да избегне преследванията, неговият наследник Брайън (Бригъм) Йънг отвежда мормоните на 2300 км. назапад, в щата Юта, където през 1847 г. основава Солт Лейк сити. Твърди се че Йънг има 25 жени и 56 деца. През 1890 годна мормоните се отказват от многоженството и издействат от федералните власти за Юта статут на отделен щат. Днес почти 70 на сто от неговото население са мормони. Освен групата на Йънг, от мормоните се отцепват още пет групи и създават свои разклонения.

Счита се, че мормоните са около 4 млн., разпръснати в 130 страни в света; по техни сведения те са около 10 млн., но според френската енциклопедия „Ларус” са около 2 млн. Ежегодно няколко десетки хиляди девойки и младежи се изпращат по цял свята на 18 или 24-месечна мисионерска дейност. Издръжката им се поема от семействата или организацията. Мормоните се стремят да строят в големите градове богати храмове, които превръщат в религиозно-културни центрове. Имат много университети и хиляди училища за подготовка на своите кадри. Те поддържат най-големия частен университет в САЩ „Бригъм Йънг”, в който се обучават 27 000 студенти. Мормоните признават четири свещени книги: Библията, „Книгата на Мормон” (историята на църквата и на нейния основател), „Учения и завети” (сборник от откровения, наставления и пророчества) и „Бисерът с голяма стойност” (сборник, съдържащ „Книгата на Мойсей”, „Книгата на Авраам”, катехизиса на мормоните, видения и произведения на Джоузеф Смит и др.).

Символът на вярата в християнската църква те заменят със Символа на вярата, съставен от Смит през 1842 година и състоящ се от 13 члена. Основните постановки на учението на мормоните са следните: Съществува Бог Отец, Иисус Христос и Св. Дух, но това не е Св.Троица, а три отделни Бога. Небесният Отец и Христос имат тела от плът и кости, а Св. Дух има духовно тяло. Бог е нашият баща, Христос е нашият Спасител, а Св. Дух е Божият пратеник, който трябва да ни разкрива истините за плановете на Отеца. Според мормоните, преди да се родят на Земята всички хора са духове на небето. От Адам и Ева започват да се раждат хората на Земята и в тях се преселват духовете, чакащи в Царството небесно.Така става съединението на духовете с телата. При мормоните стремежът да се доближат и сравнят с Бога е характерен не само като учение, но и като начин на живот. Тяхна е известната фраза: „Какъвто е сега човекът, Бог е бил някога, какъвто е сега Бог, човек може да бъде някога”.

Това е т.нар. „доктрина за вечния прогрес”. Според учението тези, които са умрели и не са били мормони, могат да бъда спасени от живите им близки, ако изпълнят за тях обредите „кръщаване на умрелите” и „брак за вечни времена”. За целта се иска от живите роднини издирване на имената, местата и рождените дати на починалите близки, за да бъдат предоставени на специални длъжностни лица от църквата и да участват лично в съответните обреди. Мормоните смятат, че християнската църква е изменила на учението на Библията и на нейните изисквания относно устройството й. От смъртта на Смит досега мормоните са имали общо 12 пророци. Членовете на църквата дават 1/10 от собствените си приходи на организацията. Те отделят и по веднъж в месеца средства за помощ на бездомни, гладни и нуждаещи се хора. Църквата участва в много хуманитарни проекти из целия свят.

В България Църквата на Иисус Христос на светиите от последните дни е учредена през 1991 година от 11 нейни последователи. През 1995 година са регистрирани 8 поделения на църквата в София и едно в Пловдив, през 1996 г.- във Варна, Бургас и Пазарджик, а през 1997- в Шумен. Има техни последователи и в други градове на страната. Едно от първите неща, които правят с появяването си у нас, е да вкарат техническо оборудване и да осигурят безплатно обучение на свои последователи в САЩ и други страни. Развиват широкомащабна благотворителна дейност, в която ангажират дипломати от посолството на САЩ в София. Още с появата си скандализират обществото с желанието си да получат достъп до общинските архиви за починали българи и да изпратят информацията в САЩ.

Техен последовател се самоубива през 1993 година. Църквата е изключително упорита в желанието си да проникне и разшири своето влияние у нас. Периодично пристигат мисионери, повечето от които знаят български език. Когато срещнат административни пречки, заливат с жалби и оплаквания институциите, че им се ограничават правата и са малтретирани. По тяхна покана през 1997 г. по повод 150 г. от преселването на мормоните в щата Юта на тържествата в Солт Лейк сити присъства и Иван Сунгарски- тогавашен председател на Комисията по вероизповеданията при НС.





Тагове:   мормони,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Източник: http://www. sexnature. ...
28.05.2010 20:59
Източник: http://www.sexnature.org ; Сексология и природа на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186423
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив