Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 11:40 - Повторен брак
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 796 Коментари: 1 Гласове:
1



 
Повторен брак

Установено е, че най-важен фактор за възтановяване от преживяванията на депресия, тревожност, загуба на самочувствие и др., причинени от раздялата, е установяването на задоволително взаимоотношение с предствител на другия пол, въпреки че е без значение дали хората са сключили брак или не. Много от развелите се правят нов опит в брачното „поприще” – „триумф на надеждата над опита”. Проучванията показват, че по-младите разведени имат повече шансове да сключат нов брак, мъжете се женят повторно по-често от жените; по-възрастните жени срещат повече трудности в това отношение; децата са леко препятствие в подобна ситуация. Повечето повторни бракове включват гражданска, а не религиозна церемония и това е особено валидно за разведените жени.

По-голям дял на избралите религиозна церемония се наблюдава сред разведените мъже, вероятно поради факта, че при тях по-често срещано явление е изборът на партньорка, която не е сключвала брак – жените са по-склонни да сключат брак с разведен партньор отколкото мъжете. Типичния интеревал между развода и повторния брак е 2,8г., въпреки, че доста хора сключват нов брак още в първата година след развода. Тук трябва да се прибави и интервалът между раздялата и разводът, а с това междинният период става значително по-дълъг.

Колко щастливи са повторните бракове? Като цяло те не са толкова щестливи, колкото първите бракове, особено за жените. Вероятността за развод при повторните бракове е по-голяма в сравнение с първите и още по-висока при третитя или следващите поредни бракове. Изследванията показват, че когато и двамата партньори сключват трети брак, делът на разводите е четири и половина пъти по-висок в сранение с първия брак, а вероятността за развод се оценява на 90 %.

Като цяло повторните бракове на разведените са близо два пъти по-краткотрайни в сравнение с браковете на тези, които не са били женени. В действителност веротността повторен брак на разведен мъж да завърши с развод е 1,5 пъти по-висока от същата вероятност на сключващия първи брак мъж на същата възраст. При разведените жени тази вероятност е два пъти по-голяма. В същото време разведените със сполучлив повторен брак се чувстват също толкова щастливи, както и хората с щастлив първи брак, и много по-щастливи от тези, които са се развели без да се женят отново.

Една от причините за трудностите в повторните бракове е евентуалното наличие на доведени деца. Възможно е да възникнат лоши взаимоотношения между тях и втория родител (особено с втория баща), като и със заварените братя и сестри. Установено е: въпреки че повечето доведени деца поддържат отлични отношения с втория си баща, значителна част имат проблеми в тези отношения. Отношенията в семействата с доведени деца се подобряват, ако се роди дете от новия брак.




image  Бъди първия оставил коментар image
image


Тагове:   брак,


Гласувай:
1



1. kamino - Източник: http://www. sexnature. ...
16.05.2010 21:28
Източник: http://www.sexnature.org ; Сексология и природа на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185916
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив