Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 15:56 - ТЕСТОСТЕРОНЪТ И СЕКСУАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА МЪЖА ПУБЕРТЕТ
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 15186 Коментари: 15 Гласове:
1




ТЕСТОСТЕРОНЪТ

И СЕКСУАЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ НА МЪЖА

ПУБЕРТЕТ

Пубертетът е фазата на развитие на човека между детс­твото и зрелостта, когато се оформят вторичните полови белези, узряват половите органи и репродукцията става възможна. Настъпват и емоционални промени, които за­едно с физическите характеризират юношеството.

При момчетата пубертетът започва между 10 и 14 го-дини (макар че много хормонални промени стават незабе­лязано и по-рано) и завършва до 15-17 години. При моми­четата този период е изместен с около една година напред — между 9 и 13 години, когато непогрешим признак на пу­бертета е първата менструална кръв. При мъжете същата степен на зрелост се проявява с първата еякулация, обик­новено през нощта, поради което се нарича „мокър сън". Тя все още не означава съществуването на оплодителна способност, а само показва, че тестисите са се пробудили и заедно със семенните каналчета и простатната жлеза са започнали секреторната си функция.

Още не е съвсем ясно кое точно предизвиква пубертета. Той може да се дължи на отпадането на възпиращи нервни

връзки, чиято функция е да потискат част от мозъка, наре­чена хипоталамус. Щом тези инхибитори отпаднат, хипоталамусът започва да отделя на импулси емисии от стиму­лиращото вещество, наречено лутейнизиращ хормоносво-бождаващ хормон. По нервен път тези импулси стигат до жлезата хипофиза, която се намира точно под хипотала-муса в основата на мозъка.

Стимулираната хипофиза започва да секретира два други хормона, които са особено важни за репродуктивни­те функции. Това са фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) и лутейнизиращ хормон (ЛХ). Те навлизат в кръвоносната система и стигат до яйчниците при жената и до тестисите при мъжа. ФСХ предизвикват производството и развити­ето на сперматозоидите, а ЛХ — на мъжкия хормон тестостерон.

ТЕСТОСТЕРОНЪТ И НЕГОВОТО ЗНАЧЕНИЕ

Тестостеронът е най-важният андроген (мъжки полов хормон). 95% от него се отделят от тестисите, а останали-те 5% идват от надбъбречните жлези. Мъжът в зряла въз­раст отделя между 4 и 10мг тестостерон дневно, Надбъб-речните жлези и яйчниците при жените също секрстират малки количества тестостерон.

Пространствата между силно нагънатите семенни ка­налчета във всеки тестис са изпълнени с гроздове от клетки, наречени интерстициални клетки на Лейдиг. Те съдържат мастни гранули, богати на кислород, които се преобразу­ват в тестостерон чрез серия химични реакции. Тестосте­ронът се отделя в кръвта а да стимулира растежа на кос­тите и мускулите, уголемяването на гениталиите и тести­сите, както и цялото полово развитие.. На този хормон се дължат вторичните полови белези, появяващи се през пубертета, както и производството на сперматозоиди.

ФУНКЦИИ НА ХОРМОНА ТЕСТОСТЕРОН

Тестостеронът отговаря за:

поддържане на мъжкото либидо уголемяване на ларинкса и удебеляване на гласа уголемяване на пениса, тестисите и скротума нагъване на скроталната кожа

развитие на семенните каналчета и отделяне на секрет, богат на фруктоза

•  израстване на простатната жлеза

•  образуване на простатния секрет

•  стимулиране на поизводството на сперматозоиди поддържане на еректилно-еякулаторната функция

•  съединяване на краищата на костите (епифиза)

•   поддържане на мускулната маса.

В простатата и в космените торбички от тестостерона се образува друг хормон — дихидротестрстерон, който е два пъти по-силен от тестостерона и се смята "отговорен" за:

•  окосмяването на лицето, подмишниците и крайни­ците

•  окосмяването на слабините

•  характерната плешивост при мъжа

•  акнето

• доброкачествените подувания на прбстатата

 

ИЗМЕНЕНИЯ ПРЕЗ ПУБЕРТЕТА

Най-забележимите изменения при момчетата настъп­ват между 12 и 17 години. Те се причиняват от тестостеро­на и хормона на растежа и засягат всеки мускул и кост на тялото. Раменният пояс се разширява повече от таза, сла­бите момчета натрупват мускули, а при по-пълните маст­ната тъкан намалява и те стават по-стройни. По-долу са очертани петте фази на развитие на половите органи на мъжа, като посочената възраст е приблизителното начало на периода:

Първа фаза — докъм десетгодишната възраст пенисът, тестисите и скротумът остават почти непроменени.

Втора фаза (10-13 години ) — скротумът и тестисите се. увеличават, като левият е малко по-ниско от десния а скротумът леко се набръчква и почервенява; започва сперматогенеза.

Трета фаза (11-14 години ) — тестисите и скротумът нарастват още повече, пенисът започва да се удължава, а после и разширява в диаметър; поникват редки косъмчета в областта на гениталиите; появява се мъх по горната уст­на и бузите; по крайниците; и гърдите започва окосмяване.

Четвърта фаза (13-17 години ) — продължава уголемяването на тестисите и скротума, който потъмнявали се набръчква още повече; пенисът расте и се оформя главич­ката му: окосмяването навсякъде става по-гъсто, като се появява и в основата на пениса.

Пета фаза (17-18 години ) — половите органи са на-пълно зрели; окосмяването на слабините е завършило; освен „мустаци", по лицето е поникнала и „брада".

Мутиране на гласа

Тестостеронът уголемява ларинкса, удебелява и удъл­жава гласните струни. Гласът става по-нисък и плътен, което се нарича мутиране. Процесът протича около 14-ата

година, но самите момчета не го усещат, тъй като се из­вършва постепенно. Някои могат да се оплачат от стягане и пресипване, което преминава за няколко седмици и не е основание за тревога.

сексуалното поведение на мъжа

То зависи от хормона тестостерон, който поражда сексуалния интерес и влечение и дава израз на заложените модели на сексуално поведение. Опити със засилени дози тестостерон показват, че той повишава либидото, но не може да направи хомосексуалиста хетеросексуален и

обратно.

Експеримент с 4000 американци е показал, че съпру­зите с по-високи нива на тестостерона не само са с 43% по-склонни да се развеждат и с 38% по-податливи на из­вънбрачни връзки, но и с 50% по-незаинтересувани от брак в сравнение с

рон. Последните пък са по-подходяши за стабилно семейство. Това може да се дължи на факта, че по-малкото тес­тостерон прави мъжете по-хрисими, неагресивни, сговор­чиви и „домошари" .

Любопитното е, че тестостеронът влияе и върху кари­ерата на мъжа. Индивидите с по- високо съдържание на тес­тостерон имат заложби за спортисти, актьори и обществе­ни личности — професии, изискващи конкурентоспособност, агресивност и екстровертно, поведение.

Препаратите, действащи потискащо на тестостерона, се наричат антиандрогени. Те намаляват половото влече­ние на мъжа и потискат ерекцията. Прилагат се на извър­шители на сексуални престъпления.

Кастрацията (отстраняването на тестисите) потиска половата активност, но този ефект се наблюдава едва след няколко години и то не напълно. Обяснението е, че над-

бъбречните жлези, които обикновено осигуряват само 5% от постоянното ниво на тестостерона в организма, веро­ятно започват да произвеждат по-големи количества от хормона.

При мъже, загубили либидото си ж способността да получават ерекция, лечението с тестостерон успешно възстановява нормалното състояние.

КАКВО Е НОРМАЛНОТО СЕКСУАЛНО ВЛЕЧЕНИЕ

Според различни проучвания и анкети, проведени в Англия, 40% от двойките правят любов повече от три пъти седмично, други 35% — 1 -2 пъти, а 15% — три пъти месечно. Останалите имат още по-редки или никакви полови сно­шения. С напредването на възрастта честотата на сексуал­ното общуване намалява.

Продължителността на една сексуална връзка неизбеж­но влияе върху честотата на консумирането й. Според нап­равените анкети повече от половината от двойките, които са заедно по-малко от три години, имат полови контакти по-често от три пъти седмично, но само една четвърт от тях запазват този ритъм и след четвъртата година на връз­ката си.

Афродизиаци

Някои вещества и продукти са добили през вековете ексцентрична слава на чудотворни средства за увеличава­не на мъжката потентност. По-надеждна репутация в това отношение имат стридите, шампанското, женшенът и малините.

Феромони

Така се наричат летливите химикали, секретирани минимални количества от мастните жлези по кожата. Почти недоловими от сетивата, те имат силно въздействие върху настроението и влеченията на мъжа. Едва напоследък е изолиран експериментален материал, който се изследва във връзка със славата му на ключ към сексуалното привличане. Изпробван върху 40 доброволци, този човешки феромон в течно състояние несъмнено е повишил настроението им и ги е направил по-податливи към женския чар. Перспекти­вите феромонът да се добавя към парфюми и ухания може да има опустошителен ефект.

менопауза при мъжа

Вече няма съмнение, че и мъжете преминават през по­добен период, който при тях би трябвало да се нарича „вирипауза" (vir, viri (лат.) — мъж). В организма на мъжа тестостеронът се произвежда непрекъснато, а не на месеч­ни цикли като женския хормон естроген. Най-високо съ­държание на тестостерон в кръвта има през пубертета и в началото на двайсетте години, след което той започва пос­тепенно да намалява с напредването на възрастта.

През така наречената „средна възраст", когато тестос­теронът в кръвта понамалее, някои мъже усещат умора, раздразнителност, понижено либидо, болки в ставите, из­съхване на кожата, безсъние, силно потене, горещи вълни и потиснатост. С годините може да започне изтъняване на костите (остеопороза), което се наблюдава и при някои же­ни след менопаузата. Между 40 и 70 години плътността на костите при мъжете може да намалее с 15% и те да загубят 5-10 кг от мускулното си тегло. Концентрацията на спер­матозоиди също намалява, а проблемите с ерекцията мо­же да зачестят. Всичко това показва, че хормонът тестос­терон не си върши работата както трябва.

Интересно е, че много от мъжете с подобни оплаква­ния имат сравнително нормално съдържание на тестостерон в кръвта. Следователно проблемът е във взаимодейст­вието между тестостерона и неговите рецептори или се дъл­жи на прекаляване с алкохола, а може би и на твърде мно­го стрес.

Друга вероятност е повишеното съдържание в кръвта на глобулина, свързващ половия хормон. Действието на този протеин е такова, че той обира свободния тестосте­рон и го свързва в неактивна форма. Ето защо въпреки наличието на сравнително нормални количества тестосте­рон в кръвта, той не е в състояние да изпълнява ролята си.

Лечението на тези симптоми с допълнителни количес­тва тестостерон под формата на хапчета три пъти на ден в продължение на шест месеца цели да възстанови нивото на хормона, без да превръща мъжа в сексуална машина. С възстановяването на нормалното за индивида либидо мъ­жът се чувства по-енергичен, в по-добро настроение и с повишен интерес към секса.

От друга страна, твърде високите нива на тестосте­рон се свързват с риска от рак на простатната жлеза, пора­ди което някои лекари се въздържат да препоръчват тако­ва лечение. Най-разумно е обаче да се потърси консулта­ция с ендокринолог.

Има и хормонални начини за преодоляване на неб­лагоприятните симптоми. Ето някои от тях:

• спрете да пушите

•   намалете алкохола

•   „стопете" наднорменото тегло

•   правете повече физически упражнения намалете кофеина

•   взимайте допълнително витамини и минерали (не­достигът им нарушава хормоналния баланс)

проверете дали тревожните симптоми не се дължат на някои лекарства, които са ви предписани

потърсете лекарски съвет за проблеми в отношени­ята с партньорката и сексуални затруднения.

мастурбация

Тя вече е приета за нормална и здравословна. Наблюденията показват, че 80% от мъжете мастурбират редовно: 13% — повече от три пъти седмично, 25% — един до три пъти седмично и 15% — 2-3 пъти месечно. Онези, които нямат полова активност и не мастурбират, компенсират това с нощни полюции.

Мастурбацията Може да има отрицателен ефект само ако поражда чувство на вина и неловкост. Разпространя­ваните в миналото измислици за осакатяващо въздейст­вие на мастурбацията са безпочвени и са плод на затормозено мислене.

ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ

Еволюцията на човешкото сексуално поведение е сло­жен процес. Той се определя от инстинкта, от начина на живот, вероятно от генетични фактори, от обществената среда и от наличието на партньори от предпочитания пол.

Често се твърди, че 10% от мъжете имат хомосексуал­ни влечения, но това са занижени данни. Ако се включат и онези, които са имали поне една хомосексуална връзка в юношеството си, процентът вероятно ще нарасне.

Кинси, един от първите сексолози, е установил в про­учванията си, че 37% от мъжете, които е изследвал или разпитвал, са преживели най-малко един хомосексуален оргазъм. Не може да се съди за достоверността на подоб­ни анкети, тъй като тяхната искреност е доста съмнителна.

Хомосексуалното поведение не е еднообразно и може да се проявява в различни форми:

•   преобладаваща хетеросексуалност с отделни хомо­сексуални връзки

•   еднакъв брой хетеро и хомосексуални връзки

•   преобладаващо хомосексуална полова активност с откъслечни хетеросексуални контакти

•   изключителна хомосексуалност.

Невинаги сексуалните влечения и предпочитания съв­падат с характера на сексуалното поведение. Доказателство за това разминаване е широко разпространената хомосек­суалност в затворите и, обратно, безусловната хетеросек­суалност на мъже, потискащи интереса си към своя пол само под влияние на обществения натиск.

Според някои теории хомосексуалността е биологич­но явление с физиологична основа. Сексуалните рецепто­ри на някои мъже например откликват само частично на сексуалните хормони, което води до липса на хормонално обусловено влечение към партньорка от противоположния пол за продължаване на рода.

По-нови проучвания навеждат на заключението, че сек­суалното поведение е подвластно на мозъчни центрове. Центърът за мъжко поведение, съдържащ андрогенни рецептори, се намира в предната мозъчна част на хипоталамуса. Женският център е в така наречената вентромедиална, централна, част на мозъка. Смята се, че тези центро­ве се развиват в зависимост от нивата на сексуални хор­мони, които им въздействат в началния период на зародишното оформяне. Реакциите зависят от успешното вза­имодействие между сексуалния хормон и съответните рецептори. Логично е, следователно, всякакви несъответс­твия при реакциите на рецепторите в тази област да дове­дат до хомосексуално вместо хетеросексуално поведение.

Тази теория бе подкрепена напоследък от откритието, че при хомосексуалните мъже една зона в предната част на хипоталамуса анатомически е оформена като при жените, а не като при останалите хетеросексуални мъже. Намиращата се там колония от клетки (INAH-3) е по-мал­ка по размер при хомосексуалните мъже (колкото е при жените), а друга — супрахиазматичното ядро — е два пъти по-голяма.

Нещата не са чак толкова прости, разбира се, още повече, че разликата в размерите може да е въпрос на чис­то техническа неточност. Установено е още, че „кабелите" от нерви, свързващи лявото и дясното полукълбо на мозъка, са по-дебели при хомосексуалните, отколкото при хетеро­сексуалните мъже.

Изследването на 28 двойки еднояйчни близнаци от мъжки пол е доказало, че ако единият брат е хомосексуален, при другия вероятността от същото е три пъти по-голяма, отколкото при нееднояйчните близнаци. Това говори за ге­нетичен компонент на явлението. Учените се надяват след­ващата стъпка да е откриването на специфичните гени, обуславящи хомосексуалното поведение. Тогава то ще се окаже равносилно на това човек да е левак, десняк, или да може да си служи еднакво добре и с двете ръце.

ТРАНССЕКСУАЛНОСТ

Малък брой мъже страдат от gender dysphoria, което е съпдоврдено с различна степен на нетърпимост към биологическия им пол още от ранно детство. Понякога това състояние е резултат от някакъв стрес.

По-леката форма на това явление е травеститизъм и се проявява само с желанието да се носят дрехи, характер­ни за противоположния (в случая женски )пол. Това създава у мъжа чувство за спокойствие и равновесие, непонятно за повечето хора наоколо.

Други мъже имат чувството, че са в „чуждо" тяло. и имат непреодолимото желание да се отърват от външните белези на пола си и да станат анатомически жени.

Операции за смяна на пола се правят, но само след задълбочено изследване и психологическа подготовка. Без стабилни доказателства за успешно приспособяване към особеностите в живота на противоположния пол една опе­рация би могла да доведе до разочарование, депресия, са­моубийство или невъзможното изискване за връщане към първоначалния пол. Ако случаят е успешен, смяната на пола може да промени в положителен смисъл живота на човека.




Тагове:   поведение,   мъжа,   пубертет,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Путёвки в санатории Белокурихи. Отдых в горном Алтае и других санаториях, пансионатах, базах отдыха России и за рубежом
17.12.2011 10:50
<img>http://www.avs-tur.ru/images/stories/news/rossiya/belokuriha/ot1605/Lechenie%20v%20Belokurihe_150x200.jpg</img>

Отдых и лечение в санаториях.
Что может быть лучше активного отдыха ? Устав от суеты мегаполисов и надоевших офисов, мы стремимся прикоснуться к природе, подышать чистым воздухом, чтобы набраться сил для трудовых будней.
Также, имеются детские санатории, развит отдых и лечение для маленьких гостей курорта.
Пожалуй, сравниться с отдыхом на Алтае может только отдых на курортах Краснодарского края – (Сочи, Геленджик, Анапа, Абрау-Дюрсо), Турции, Греции, Египта. Красота Черноморского побережья с его песчаными пляжами, залитый солнцем, сверкающий морской простор – все это не оставит Вас равнодушным, а порадует, успокоит и исцелит, оставшись в вашей памяти на долгие годы.

<a href=http://www.avs-tur.ru/stat/164-massazh-v-sanatorijah-rossii.html>балтийский массаж</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/san/sanatorii-belokurihi/kurort-belokuriha.html>гостиница россия город белокуриха</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/275-lechenie-nevrologii.html>отдых с лечением неврология</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah/194-lechenie-pozvonochnika.html>санатории для лечения позвоночника</a>
цитирай
2. анонимен - &#1052;&#1086;&#1076;&#1072; &#1089;&#1077;&#1082;&#1089;&#1091;&#1072;&#1083;&#1085;&#1072; &#1089;&
18.02.2012 02:11
System X- Registar &#174;- &#1093;&#1091;&#1084;&#1072;&#1085;&#1080;&#1090;&#1072;&#1088;&#1077;&#1085; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090; , &#1089;&#1098;&#1090;&#1088;&#1091;&#1076;&#1085;&#1080;&#1095;&#1077;&#1089;&#1090;&#1074;&#1086; &#1085;&#1072; &#1083;&#1077;&#1082;&#1072;&#1088;&#1080; &#1080; &#1089;&#1087;&#1077;&#1094;&#1080;&#1072;&#1083;&#1080;&#1089;&#1090;&#1080; &#1074; &#1086;&#1073;&#1083;&#1072;&#1089;&#1090;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1048;&#1058; . &#1062;&#1077;&#1083;&#1090;&#1072; &#1085;&#1072; &#1087;&#1088;&#1086;&#1077;&#1082;&#1090;&#1072; - &#1087;&#1088;&#1077;&#1074;&#1077;&#1085;&#1094;&#1080;&#1103; &#1085;&#1072; &#1073;&#1086;&#1083;&#1077;&#1089;&#1090;&#1080;&#1090;&#1077;, &#1087;&#1088;&#1077;&#1076;&#1072;&#1074;&#1072;&#1085;&#1080; &#1087;&#1086; &#1087;&#1086;&#1083;&#1086;&#1074; &#1087;&#1098;&#1090; . <a href=http://x-registar.ru>профилактика заражения вич</a>
цитирай
3. анонимен - levitra online 7423
20.10.2012 03:11
<a href=http://orderlevitrahere.com/#dyxna>generic levitra</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#loadb >levitra 10 mg</a> , http://orderlevitrahere.com/#cvsnl order levitra
цитирай
4. анонимен - payday loans 605 9996
20.10.2012 09:27
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#3182>payday loans</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1927>payday loans</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#5249 payday loans
цитирай
5. анонимен - viagra online 341 11435
20.10.2012 10:18
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#3747>buy generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#6874>generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#14140 generic viagra
цитирай
6. анонимен - buy cheap kamagra 9350
20.10.2012 12:34
<a href=http://orderkamagranow.com/#odggz>kamagra oral gel</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#jricy >kamagra 100mg</a> , http://orderkamagranow.com/#ffdif cheapest kamagra
цитирай
7. анонимен - purchase levitra
21.10.2012 05:52
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#9654 - cheap generic levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#8022>purchase levitra</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#4299 online
цитирай
8. анонимен - cheap generic viagra 10473
21.10.2012 05:57
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#oirca>viagra 150 mg</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#tivct >buy viagra online</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#dmglc viagra 25 mg
цитирай
9. анонимен - payday loans 627 10582
22.10.2012 04:10
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#3303>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#4532>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#11395 payday loans
цитирай
10. анонимен - buy generic cialis 550 13501
22.10.2012 04:58
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4027>buy generic cialis</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#14305>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#1200 buy cialis online
цитирай
11. анонимен - cialis 10 mg 7028
22.10.2012 06:11
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#pdpui>cialis 60 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#xgtsh >buy cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#pxqny order cialis
цитирай
12. анонимен - buy viagra 14373
24.10.2012 03:04
<a href=http://viagrastorehere.com/#etxba>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#kaurs >buy viagra</a> , http://viagrastorehere.com/#zkwju viagra online
цитирай
13. анонимен - generic cialis 1394
24.10.2012 12:30
<a href=http://cialisstorehere.com/#zwknx>buy cialis online</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#veljl >buy cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#aoybv buy cialis
цитирай
14. анонимен - cheap levitra 12827
25.10.2012 02:16
<a href=http://levitrastorehere.com/#mngaj>buy levitra</a> - <a href=http://levitrastorehere.com/#ymiyp >cheap levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#qeovz levitra online
цитирай
15. анонимен - cheap kamagra 8652
25.10.2012 22:44
<a href=http://kamagrastorehere.com/#cusbu>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#ovosu >generic kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#xrqdr generic kamagra
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185130
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив