Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 11:48 - ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА СОЛТА
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 16225 Коментари: 1 Гласове:
0



 ЛЕЧЕБНИТЕ СВОЙСТВА НА СОЛТА

Широко разпространено е твърдението, че солта е вредна и натоварва сърцето и бъбреците. Традицион­ната медицина например препоръчва безсолна диета при сърдечна и бъбречна недостатъчност, при забо­лявания на черния дроб.

Но защо тогава древните гърци след ядене смуче­ли малки късчета морска сол?

Лекарите смятат, че човешкият организъм може да получи нужното количество сол само от плодовете, зеленчуците и хляба. Същевременно при хипертония препоръчват да се взима по 1 ч. л. морска салата (лашинария) след хранене. Един литър мляко съдържа 4 г натриев хлорид. Картофите съдържат почти същото количество. Смята се, че здравите бъбреци трябва да отделят по 25 г сол на денонощие.

С храната ние поглъщаме за 12-15 г готварска сол (натриев хлорид) на ден. Академик Б. В. Болотов препоръчва един час след всяко хранене да поставя­ме върху езика 1 г сол и след няколко секунди да преглътнем слюнката. Също така съветва да посоляваме леко зеленчуците, плодовете, изварата и краве­то масло — но в такъв случай не бива да добавяме олио, тъй като то предизвиква отделяне на жлъчка. Жлъчката забавя превръщането на шлаките (отпадъч­ните продукти) в разтворими соли. които се изхвър­лят от организма с урината и изпражненията. За из­веждането на солите от тялото помагат някои билки, които действат като разтворители. Така например за алкалните соли е подходящ чаят от пача трева, дине­ни кори, корени от слънчоглед; за разтварянето на минералните соли, които се отлагат по кръвоносните съдове, бъбречните легенчета, жлъчния и пикочния мехур, може да се използва сок от черна ряпа, хрян, цикория, подбел, корени на магданоз.

Образуването на соли в организма се засилва и при недостатъчност на пилора. В този случай сто­машните ферменти влизат в контакт с ферментите на дванадесетопръстника, а това води до гастрит или възпаление на червата.

Солта като лечебно средство

Академик Б. В. Болотов твърди, че морската вода е изключително полезна за кожата. Също така препо­ръчва един час преди къпане да се втрива в тялото смес от рибено масло и брашно от рибени люспи — това е ефикасен начин за премахване на дерматозата (кожните обриви). Солената свинска мас също е под­ходяща за тази цел.

Полезно е след сауна тялото да се намаже с мед, в който е добавена малко сол — така кожата става гладка и еластична.

Инхалациите с натриев хлорид предпазват белите дробове от алергии. Бъбреците и надбъбречната жле­за се нуждаят от сол за произвеждането на хормони. В миналото китайските учени са използвали солта при лечението на болни бъбреци.

От древни времена този толкова полезен минерал е бил символ на приятелството, вечността и мъдростта.

Натриевият хлорид играе много важна роля в про­цеса на обмяна на веществата.

Д. Джарвис определя калия като най-важен за изг­раждането на клетките, а Б. В. Болотов твърди, че солта е основният разтворител на старите непотреб­ни клетки — те трябва своевременно да се изхвърлят от организма, за да не се задръстват каналите. Ако човек не получава нужното количество сол, се нару­шава електролитният баланс.

Д. Джарвис в книгата си „Медът и другите естест­вени продукти" пише: „Калият, който влиза в състава на клетките, притегля течността в клетката. Натрият изтегля течността в междуклетъчното пространство. Основните източници на калий са червеният пипер (с който може да се поръсват всички салати), медът, пресните плодове и зеленчуци. Най-добрият източ­ник на натрий е обикновената готварска сол. Да бъ­деш здрав означава в тялото да има баланс между натрия и калия. Недостигът на сол води до наруше­ния в храносмилателната, нервната и отделителната система."

Б. В. Болотов пише, че древните гърци смучели зрънца морска сол след хранене. Това предизвиква отделяне на пепсини, които подобряват храносмила­нето и подпомагат разграждането на старите и не­пълноценни клетки. Ако" в продължение на половин година редовно приемате по един грам сол след вся­ко хранене, в организма ви ще нарасне броят на мла­дите клетки и голяма част от бръчките по лицето ще изчезнат. Солта от древни-времена се е използвала като лекарство и нашата цел е да ви представим ня­кои прости и ефикасни рецепти:

1. При диария се приготвя наситен разтвор от гот­варска сол и се пие по 1 с. л. сутрин на гладно, след което 24 часа не се приемат никакви течности и хра­на. Същевременно нагрятата сол може да се използва и като грейка — поставя се върху корема.

2.  Запек се лекува с подсолена вода: една щипка сол на чаша студена вода, пие се на гладно (вместо вода може да се използва мляко). Също така може да се разтвори 1 ч. л. сол в 2/3 ч. чаша вода и 1/3 ч. чаша мляко. Пие се през два часа до появата на резултат (премахване на запека).

3.  Подсолената вода помага и при силна хрема — прави се гаргара; а при алергия се използва за промивки на носа.

4.  Зъбите ще се запазят по-дълго време здрави и бели, ако всяка сутрин ги търкате със смес от сол и пепел. Тази процедура заздравява и венците.

5.  За лечение на косопад и суха екзема: измивате главата, втривате сол, след 15-20 минути изплаквате. Прави се всеки ден.

6.  При болки в ставите се използва смес от сол и пчелен мед (или водка) — масажират се болезнените места.

7.  При дизентерия е полезно да се правят седящи горещи вани: на 5 л вода се сипва 100 г сол.

8. Скрофулозните деца трябва да се къпят в солена вода поне 2-3 пъти седмично. При децата, страдащи от копривна треска, е добре да се прави първо солена вана, след което — обтривания с ментолово масло или доматени резенчета.

9.  Компресите със сол и оцет са подходящи при натъртвания, навяхвания, а също и при главоболие.

10.  След хранене може да изплаквате устната ку­хина с разтвор от сол и сода в съотношение 1:1.

11.  При хипертрофия на третата сливица се прави гаргара с подсолена вода и се пие рибено масло. При бронхит изключително благотворно  влияние имат инхалациите със солен разтвор.

12.   Глистите  са  крайно  неприятно  заболяване. Приемайте на гладно 1/2 чаша вода с 1 с. л. сол — ще успокои стомаха, а клизмите със солена вода ще пре­махнат сърбежа.

13.  При бавно зарастващи рани дерматолозите препоръчват върху проблемното място да се постави памучна кърпичка, напоена в горещ солен разтвор — превръзката се държи колкото се може по-дълго, без да се сменя.

14.  Ако са ви извадили зъб и раната продължава да кърви, поставете върху нея памук, напоен в солен разтвор.

15.  За отхрачване се пие 2 пъти на ден на гладно по 1/2 чаша топла вода, в която са разтворени сол и сода. Същият разтвор се използва и при ранички в устната кухина — жабури се, след което бавно се дъвче пресен зелев лист.

16.  Към мека глина се добавя сол и се размесват добре. Получената смес се съхранява в найлоново пликче в хладилника. Използва се като студен комп­рес при навяхвания, разтягания на сухожилия и радикулит. Процедурата се повтаря няколко пъти през 30 минути.

Този компрес е ефикасен и при кръвотечение от носа, а също и при безсъние, дължащо се на емоцио­нално претоварване (в този случай глината се поста­вя на челото).

17.  При главоболие е ефикасен друг компрес — с водка и малко сол. Тази смес помага и при диария при възрастни — пие се по 1/2 чаша преди лягане.

18.  Солените компреси се използват и за успокое­ние на нервната система, за очистване на организма и разнасяне на възпаления. Например, ако ви забере някой пръст, достатъчно е да го напарите 3-4 пъти в горещ солен или соден разтвор и след това да го на­мажете със сок от люта чушка.

Прекрасно прочистват организма солените вани — правят се 21 дена поред по 10-15 минути с темпе­ратура до 37-39 градуса.

19.   Компресите от зеленчуци или зеленчукови обелки и сол изтеглят шлаките от тялото, възстановя­ват нервните клетки, повредени от натрупаните соли в капилярите и тъканите, а също така разнасят хематоми. Най-подходящи за целта са зелевите листа, листата на хряна и живовляка, картофите, ябълките, морковите.

Природата се е погрижила и за животните — като бягат, те се потят и губят сол, която кристализира под козината и по-късно изтегля шлаките през кожа­та.

20.  При ухапване от куче или котка помага горе­щата солена вана — чрез нея може да се избегне загнояването.

21.  Ако сте се попарили с вряла вода, трябва вед­нага да сипете върху изгореното място сол и отгоре да поставите мокра кърпа. А ако сте се изгорили с ютия, намажете мястото с наситен разтвор на калиев перманганат.

ГЛИНАТА

Глината съдържа почти всички микроелементи, от които се състои човешкият организъм. Електролит­ният й състав я прави добър проводник на енергия, затова с нейна помощ тялото може да се освободи от нечистотиите и бактериите и да се снабди с редица полезни микроелементи.

Тя е прекрасно безплатно лекарство, което може да се използва за най-различни цели. Според българския народен лечител Иван Йотов глината е дар Божи. С нея той лекува всякакви болести, с изключение на рак 4-а степен, когато мембраната на клетката е разрушена и не може да предаде нечистотиите на глината.

От древни времена глината се е използвала като ле­карство — най-често за външна употреба — през ко­жата. Виждали сме как прасетата се търкалят в калта, а след това изстьргват засъхналата кал от дърветата. Много ветеринарни лекари използват глината с лечеб­на цел. Например Д. Армстронг в книгата си „Водата на живота" описва как с помощта на глина и урина е излекувал счупения крак на породист жребец — кра­кът не само е зараснал успешно, но се е възстановила козината и не са останали никакви следи от травмата. Майка ми преди доста време си счупи крака и си спомням, че тогава баща ми я лекуваше по същия на­чин — с глинени компреси, които навлажняваше с урина. Майка ми живя още 20 години, без нито вед­нъж да се оплаче от някаква болка в счупения крак.

Мнозина съвременни лечители твърдят, че глина­та губи лечебните си свойства, ако се държи в кофа или тенджера.

Глината може да бъде червена, жълта, синя, бяла

—  цветът зависи от утаечните скали. Съставът й съ­що е различен  в различните местности. Лекарите препоръчват бялата глина, известна още като „као­лин", да се приема вътрешно при стомашно-чревни заболявания. Също така я използват при подсичания, изгаряния, рани.

Авицена лекувал с нея хронична диария, болки в пикочния мехур — тъй като тя изсушава, без да изга­ря. Каолинът влиза и в състава на някои препарати за очи.

За лечение се използва глина от местността, в коя­то живее болният. Специалистите определят като най-хубава тази глина, която, след като се разреди с вода, се утаява бавно.

Глината е известна с адсорбиращите си свойства —  водата, в която тя се е утаявала, е много чиста, с нея може да къпете скрофулозни деца. Тази вода ста­ва за пиене, за готвене; тя подобрява работата на чер­ния дроб, стомаха, чревния тракт; подходяща е за ле­чение на колит, хемороиди, запек; затоплена, може да се използва за клизми. Приготвя се изключително лесно: вечер преди лягане се сипва 1 ч. л. глина в ча­ша с вода. На сутринта водата е готова за пиене.

За пречистване от тежки метали, вредни примеси и дори от радиация е достатъчна една шепа глина на 3-литров буркан с вода.

Водата и глината

Водата съдържа огромно количество микроеле­менти: олово, хром, кадмий, барий, селен, манган, мед, цинк, магнезий, йод, бром, никел, литий. Специални лаборатории следят количеството на микроеле­ментите във водата да съответства на установените стандарти. Ако например във водата липсва литий, хората често изпадат в депресии.

Литий може да получите в домашни условия: пос­тавя се бучка захар в супена лъжица и се държи над печката — щом захарта се разтопи, се изтръсква над нея пепел от запалена цигара и лъжицата се потапя в половинлитров буркан с вода. На другия ден водата с литий е готова — тя ще ви помогне да се освободите от депресията, също така може да се използва за ком­преси.

Морската вода съдържа над 70 различни микрое­лемента; тя не става за пиене, но е изключително подходяща за компреси с глина.

Можем да определим какви микроелементи не ни достигат чрез анализ на космите: концентрацията на микроелементи в тях е 10 пъти по-голяма, отколкото в кръвния серум. Обикновено в косата на болните от шизофрения се съдържа повече олово и желязо и по-малко кадмий и манган, отколкото в косата на здрав човек. Недостигът на цинк говори за липса на вита­мини в организма, а това води до образуването на аденоми, импотентност, диабет, влошаване на зрени­ето и др.

С водата човек получава микроелементи, а с потта ги губи. Вода, в която са накиснати джанки или це­лина, утолява жаждата за 30 минути, а освен това на­малява потоотделянето. Често в старите леярски це­хове в медните съдове за вода са сипвали по шепа глина.

Комбиниране на глина и растения

Глината може да се разтваря не само с вода, но и с урина, кисело мляко, билкови отвари и настойки. От получената смес се приготвя полутечен или по-сух пластир, който се поставя на болното място. Към глината могат да се добавят и сокове от пресни зе­ленчуци: цвекло, зеле, краставици, чесън, хрян, ко­пър — така пълноценно се използват лечебните свойства на въпросните зеленчуци. Често се добавят и смлени диви кестени (накисват се за 1-2 денонощия във вода, след което лесно се смилат).

Дивите кестени са горчиви и не стават за ядене, но са подходящи за лечение на разширени вени, женски и стомашно-чревни болести, радикулит, болки в ста­вите, чернодробни заболявания, шийна остеохондроза, хемороиди и др. — от смлените плодове, черупки и листа се приготвя отвара, която се смесва с глина. Пластир от тази смес, поставен на челото и слепоо­чията, помага при ниско кръвно налягане, а поставен на тила — при високо кръвно. При мигрена се прави компрес на темето. Смята се, че е най-добре пласти­рът да се превързва с черна памучна или ленена кър­па. При болки в сърдечната област, нервни разст­ройства, свързани с вегетативно-съдовата дейност, неврози и стрес помага компрес, поставен малко по-ниско от подмишницата, от лявата страна.

С такива компреси разнесохме сраствания в ко­ремната кухина на моя близка, оперирана от перитонит.

Раздразнителните и избухливи хора също могат да използват тази смес — през нощта се слагат пластири на дясното подребрие — така жлъчката не се зас­тоява и не се натоварва черният дроб.

Ако имате разширени венозни капиляри на носоглътката и често ви хващат настинки, трябва два пъти на ден — преди обяд и вечеря или преди лягане — да правите превръзки на челото с глина, смесена с кисе­ло мляко, просо, ръжен хляб и ситно нарязани прес­ни или кисели краставички. Тази превръзка ще ви бъ­де от голяма полза по време на грипните епидемии.

За разнасяне на запушвания на дълбоките вени се втриват няколко капки терпентиново масло на проб­лемното място, отгоре се налага глинен пластир, а накрая се превързва с червен вълнен плат, напоен в солен разтвор. Червената вълна подобрява и ускоря­ва лечебния процес.

Ако правите компрес, трябва да използвате за пок­ритие специална хартия, а не найлонови пликчета.

Глината може да се замени с извара, която също изтегля през кожата всички нечистотии и се комби­нира много удачно с различни зеленчукови сокове и растения.

Горчивите растения и глината

Обикновено задстомашната жлеза се нуждае от горчиви течности, които са толкова неприятни на вкус, че мнозина се отказват от лечението. Вместо през устата тези течности могат да достигат до задс­томашната жлеза през кожата.

Подходящи за целта са растения като хвойната, бучинишът, боянката, корените на глухарчето. Могат да се използват както пресни (добре смачкани), така и изсушени — в този случай билката първо се попарва с вряла вода. На болното място се поставя някое от горепосочените растения, след което се покрива с пластир, приготвен от глина и сол. Трябва да знаете, че глината се загрява единствено с нагорещена сол или пясък. Разбира се, не е задължително компресът да бъде горещ — всичко зависи от състоянието на болния, а също и от конкретния случай.

Ще повторя още веднъж, че глината може да се комбинира не само с вода, урина, кисело мляко, суро­ватка, но и с билкови отвари и настойки. Глината наистина е чудодейна, защото не само изтегля ненужни­те и вредни вещества от тялото, но същевременно го подхранва и снабдява с полезни микроелементи.

Глината — лек за гръбначния стълб

Живата тъкан трябва да изпълнява своите функ­ции, но тъй като ядем мъртва варена храна, поне мо­жем да подхранваме организма си с жива храна под формата на апликации, компреси с глина и отвари от различни растения. Глината може силно да въздейст­ва на гръбначния стълб. Поради финансови причини повечето от нас не могат да си позволят целогодиш­но да се хранят с пресни плодове и зеленчуци и току-що изцедени плодови и зеленчукови сокове, както ни съветват Пол Брег и Уокър. Но можем да използваме зеленчуковите обелки за подхранване през кожата, вместо да ги изхвърляме. Мнозина се опасяват от нитратите, съдържащи се в кората на зеленчуците, без да знаят, че кожата ни има свойството да не про­пуска вредните елементи и паразити. Затова спокой­но може да добавяте към глинените компреси зелен­чукови обелки (разбира се, те не бива да са изгнили).

В много страни и досега се пият отвари от такива обелки — това е прекрасно средство за прочистване на организма.

Смлените зеленчукови обелки, смесени с глина и счукани черупки от яйца, са идеалното средство за ук­репване на чупливи кости. Разбира се, ако дълго време сте се хранили неправилно, не бива да очаквате миг­новени резултати. Човешкият организъм има способ­ността да се самовъзстановява, но вие трябва да му по­могнете с положителни мисли и вяра в изцелението.

Ние не обичаме достатъчно себе си, толкова малко се грижим за здравето си: предпочитаме да гълтаме различни хапчета, които могат да излекуват една бо­лест, но да ни причинят куп други увреждания. Моя приятелка загуби много време и средства по болни­ци, за да възстанови подвижността на краката си, а резултатът от цялото лечение беше инвалидна колич­ка. Решихме все пак да опитаме и с така наречената „нетрадиционна" медицина. Смесвахме глина с топла отвара от картофени обелки и правехме загряващи компреси през нощта. Същата отвара тя пиеше през деня. За кратко време инвалидната количка стана из­лишна. Тогава вместо загряващи компреси започнах­ме да правим апликации, след което последва почив­ка — тя е задължителна при това лечение. Тъй като в коленните стави все още имаше шипове, след почив­ката започнахме да добавяме към глината подбел (първоначално попарвахме листата, налагахме коля­ното с тях, а отгоре размазвахме глина, по-късно стритите сухи листа разбърквахме направо с глина­та). Тези компреси държахме по 5 часа. Освен подбел използвахме и смлени диви кестени, от време на вре­ме и корени на репей. Кестените ни служеха не само за компреси — на здрав конец бяхме нанизали 7 кес­тена и щом се появеше болка в коленете, гръбначния стълб или кръста, връзвахме тази „гривна" на място­то на болката.

Енергията на дивите кестени кара клетките да виб­рират и да изхвърлят нечистотиите. Кестените и ко­рата на върбата съдържат ацетилсалицилова кисели­на — затова те прекрасно заместват аспирина и са из­ключително полезни при застой на кръвта и запушва­ния на капилярите.

В Русия все още не са провеждани научни експе­рименти за въздействието на отварата от картофени обелки, но мнозина я използват. Картофите са богати на калий, който е необходим за нормалното функци­ониране на мускулите (и особено за сърдечния мус­кул). Можем да подхраним сърцето с калий чрез следния  компрес:  към  глината добавяме  попарен овес, картофени обелки, сушени кайсии и задължи­телно разреждаме с кисело мляко или суроватка — заради голямото съдържание на калций. За да се пре­дотврати развитието на аденом на простатната жлеза, можем да добавим обелки от цвекло и трици — те са богати на цинк. Препоръчително е пластирът да се сложи на кръста, на лявото подребрие или върху зад-стомашната жлеза. Ако към сместа се добави сок от цвекло или от листа на глухарче, ще снабдим орга­низма си с желязо, ще премахнем умората. За да мо­же желязото по-бързо да се превръща в хемоглобин, трябва да се консумират храни, богати на мед: черен дроб, орехи, мляко, ръжен хляб. Ако носите златно синджирче с добавка на мед (така нареченото черве­но злато), сигурно сте забелязали, че понякога шията ви позеленява. Не бива да се притеснявате, това е сигнал, че организмът се нуждае от мед, за да се нор­мализира лимфната циркулация. При забавяне на лимфната циркулация се появява болка в краката, ко­ято обикновено се мести — в глезенната става, в хо­дилото, в колената или прасеца. Достатъчно е да се прочистят лимфните възли и капиляри с глина, сме­сена с меден сулфат или дафинов лист, за да изчезне болката. Медта, златото, цинкът, оловото при кон­такт с кожата отдават своята енергия на тялото, а среброто и калаят приемат енергия. Затова, ако няма­те меден сулфат, глината може да се покрива и с мед­на пластинка.

Лекарите твърдят, че от 18- до 26-годишна възраст завършва растежът на човека, след което се влошава кръвоснабдяването на междупрешленните дискове. Тези дискове започват да се подхранват от междуклетъчното пространство, нарушава се балансът на микроминералите, витамините, появяват се болки в гърба, отлагат се соли — това е началото на остеохондрозата. Ние сами влошаваме положението: во­дим заседнал начин на живот, на работното място дълго стоим или седим в една и съща поза, като по този начин натоварваме една и съща група мускули и спомагаме на определени места да се образуват за­пушвания. Мускулите губят еластичността си, орга­низмът физически отслабва, а това води до мързел, неувереност в своите сили, страх, злоба, завист — та­ка постепенно губим здравето си. Проблемите с гръбначния стълб предизвикват понякога и главобо­лие — когато солите в зоната на горните шийни прешлени стесняват гръбначната артерия и в мозъка не постъпва достатъчно количество кръв. Затова йо­гите и китайските лекари препоръчват да се спи с цилиндрична възглавничка под врата. За тази цел аз из­ползвам малка възглавничка (с големина на тухла), напълнена плътно с брезови листа и шишарки от хмел, което помага много при застой на кръвта. Ос­вен това от време на време правя компреси с топла вода на врата и раменете, след което сама се масажи­рам.

Обемът на кръвта, циркулираща в артериите, трябва да е равен на обема на кръвта, циркулираща във вените. Макар да не са запознати с тези открития на д-р А. Залманов, кавказците и обикновените хора в Мексико подобряват кръвообращението си и пре­махват умората с масаж на врата и гърба. С масаж и гимнастика можем да въздействаме на шийните прешлени и по този лесен и приятен начин да си спестим много проблеми; така могат да се избегнат и някои функционални изменения в редица органи. Ос­вен прилагането на тези процедури нищо не ни кост­ва вечер, докато гледаме телевизия, да поставим спо­менатата по-горе „гривна" от 7 кестена на врата и да я покрием с глинен компрес.

Много от младите хора днес страдат от изкривява­ния на гръбначния стълб, което от своя страна води до увреждания на вътрешните органи (прешлените се приближават един към друг и притискат нервите, ко­ито са свързани с вътрешните органи).

Това не бива да се допуска. Има много начини да се борим с ранното деформиране на гръбнака: бяга­нето, изкачването на стълби, разходките преди ляга­не, танците, лечебната физкултура, упражненията на шведска стена и висилка, масажите. Изключително ефикасно е и лечението с глинени пластири. Започ­нете тези процедури лятото — това е най-подходящият период за подхранване на организма през кожа­та. Първоначално може да правите компресите при новолуние и пълнолуние — тоест само 6 дни месеч­но, по време на засилена активност на слънцето, ко­гато не се чувствате много добре. Не случайно астро­лозите са разпределили 12-те месеца, а също и цяло­то ни тяло, по знаците на зодиака. Според астрологи­ята функционирането на нашите органи и системи е тясно свързано с енергията на съзвездията и планети­те. Има и специален дял от астрологията — медицин­ска астрология, която може да ни даде редица полез­ни съвети как да се грижим за здравето си.

Кожата и глината

Кожата е най-големият човешки орган, тя заема 1/5 част от нашето тяло. Макар че е външен орган, тя е свързана с всички вътрешни органи чрез рецептори или точки за въздействие върху меридианите.

Благодарение на биологично активните точки, през кожата може да се въздейства на целия органи­зъм, могат да се предотвратят редица заболявания — чрез масажи, компреси с глина, растения и билки.

По тургора и еластичността на кожата може да се съди за здравето на отделния човек.

Старческата немощ при много суха и сбръчкана кожа се лекува с неолющен овес: пие се отвара, а омекналият овес се размесва с глина за компреси върху гръбначния стълб, краката, ръцете — въобще там, където има болка. Тези процедури снабдяват ор­ганизма с калий, освен това действат и общоукрепващо. Отварата се приготвя по следния начин: 1 чаша неолющен овес се залива с 5 чаши студена вода и се вари на слаб огън, докато остане наполовина, пре­цежда се и се пие. Ако в отварата сипем мляко (в съ­отношение 1:1), кипнем го отново и добавим 4 ч. л. мед, ще получим прекрасно средство за укрепване на организма — особено при следоперативни състояния и бъбречни заболявания.

За подгряване на глината се използват гореща сол или пясък. Пясъкът съдържа силиций -— елемент, много важен за красотата на кожата, тъй като въз­действа на съединителната тъкан. Този елемент се среща в тялото в много малки количества — най-вече в тимуса, хипофизата и надбъбречната жлеза. За да подхраним със силиций цялото тяло, е добре плас­тирите от глина, размесена с пясък, да се поставят точно на тези места. Ако имате чупливи нокти, раз­валени зъби и безжизнена, изтощена коса, компреси­те ще ви се отразят особено добре. Богати на сили­ций са краставиците: препоръчваме ви да правите разтоварващи дни през 1-вата и 4-ата фаза на Луната (обелват се краставици, настьргват се и се консуми­рат един път дневно). Обелките се изсушават и се стриват на прах — през зимата могат да се използват като подправка към вече приготвената храна.

Горещ пясък, смесен с глина, помага и при ревма­тични болки в ставите на краката. Използва се сух компрес, върху който се обуват памучни чорапи, а върху тях — вълнени. Пясъкът може да се замени с хвощ, който също е богат на силиций.

Шепа пресен или изсушен хвощ се залива с чаша студена вода за един час, след което се добавя глина­та. Полученият пластир се поставя върху мястото на болката и се държи през цялата нощ. От полския хвощ се приготвя и отвара, която се пие вместо чай, а освен това с нея може да се изплакват косите след миене (подхранва и заздравява корените на косата). Недостигът на силициев двуокис прави косите на по-възрастните тънки, чупливи, безжизнени, а кожата — суха и груба. Катарактата се лекува със силициев двуокис. За да снабдите организма си с този важен елемент, трябва да консумирате по-често салати от праз лук, ряпа, краставици, слънчогледови семки, це­лина.

Глината може да се подгрява не само с пясък, но и със сол. Готварската сол е съставна част на кръв­ната плазма и тъканната течност. Натрият изтегля течността от клетките в междуклетъчното простран­ство, а калият притегля течността в клетката. От те­зи два минерала зависи до голяма степен балансът на течността и клетъчният обмен. Обменът е движе­ние на течността и е свързан с притока на кислород. Кожата е също дихателен орган — ако се свива и разпуска, значи порите дишат. Обливанията с топла и студена вода, ваните, контрастният душ дават въз­можност на порите да се разширяват и свиват. Гли­ната е пряко свързана с това свойство на кожата. Топлите и студените глинени компреси помагат на тъканите да се свиват и разширяват. През отворени­те пори се изхвърлят всички нечистотии, които сол­та в комбинация с глината изтегля от тялото. Ако покрием глинения компрес с червен вълнен плат, ще подобрим кръвотока — червеният цвят засилва циркулацията на кръвта. Ако червеният вълнен плат се потопи в солена вода, ще се подобри венозният кръвоток, тъй като солта и глината ще изтеглят всички нечистотии.

Магнитофорите и глината

Медицината доказа лечебните свойства на ниско-честотните магнитни полета. Създадени са специал­ни апарати, които произвеждат постоянно или пре­къснато магнитно поле; предлагат се и магнитофори — магнитни пластинки, получени чрез смесване на различни минерални и органични вещества с магни­тен прах. Магнитофорите намират приложение в медицината, селското стопанство, строителството. Например, ако водата, която се използва за забърк­ване на цимент или вар, се обработи с магнитофор, здравината на строителния материал ще се увеличи с 25%.

Магнитофорите помагат при хипертония, радикулит, заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система, при счупвания, изгаряния.

Трябва да знаете, че глината съдържа магнитни частици. По желание може да добавите още — но не бива да се прекалява.

При ревматични болки в краката е достатъчно да намагнитизирате желязна стружка и да я поставите в глина, разтворена с урина или кисело мляко. Такъв пластир е много ефикасен не само при болки в крака­та, но и при сърдечна недостатъчност. Желязната стружка въздейства благотворно върху образуването на еритроцити в костния мозък. Желязото укрепва нервните тъкани и мускулите. Ако в буркан с мед сложите нагорещен железен гвоздей, ще получите чудесно средство за лечение на анемия — всеки ден разтваряйте по 1 ч. л. мед в чаша с вода.

В Русия от незапомнени времена са използвали компреси от глина и оцет за смъкване на висока тем­пература, при главоболие или бълнуване. За сваляне на температурата са използвали бяла глина, а при ужилване от пчела или друго насекомо — жълта гли­на, смесена с детска урина. За успокояване на кожата при изгаряния са разбърквали глината с растително масло, пепел от дървени въглища и яйце. Освен това са пиели вода с разтворена в нея глина: в чаша с вода се поставя 1/2 ч. л. добре изсушена глина да престои през нощта.

Апликации с глина

При гнойни абсцеси глинените пластири трябва да се сменят през 30 минути; компресите на краката — през 2-3 часа, за да няма неприятни реакции.

Препоръчително е глинотерапията да се комбини­ра със зеленчукова диета, водни процедури и слънче­ви нагревки. Понякога са възможни и лечебни кризи, но това не бива да ви плаши и да прекратявате про­цедурите. Всяка една криза показва, че организмът се прочиства.

В козметичните маски също се използва глина: разбърква се с вода и сок от краставица, докато до­бие консистенцията на паста за зъби, след което се нанася на лицето. При пъпки се приготвя маска от глинена пудра и зехтин.

При артрит, ревматизъм и анемия към глинените пластири се добавя морска сол — нейните бактерицидни свойства са известни много отдавна.

Вътрешно приемане на глината

За пиене се използва само мазна глина, която се прецежда през марля. Най-подходящи за вътрешно приемане са синята и зелената глина, които имат енер­гетична вълна с дължина 8 метра. На 1 чаша вода се слага 1 ч. л. глина. По желание може да се ароматизира с мента или евкалипт. Пие се 3 пъти на ден (имайте предвид, че дозата е за възрастни, за деца е достатъчна 1/2 ч. л.). С този разтвор може да правите гаргара при ангина или зъбобол. Той е особено полезен при ин­фекциозни епидемии, колити, гастрити — глинената вода прочиства стената на стомаха от слузта.

Преди да започнете глинотерапията, трябва да знаете някои основни правила:

1.  При лечение на фурункули, карбункули и абс­цеси глиненият пластир се държи по 1 час, като е добре да се правят 4 или 6 процедури на ден.

2.  При абсцес в устата се поставят сухи пластири на бузата едновременно от външната и от вътрешна­та страна.

3.  Компресите с глина на тила или върху стомаха, правени 2-3 пъти седмично с продължителност 20-30 минути, успокояват нервната система.

4.  Гаргарата с глина и солена вода облекчава бол­ките при ангина, възпаления на венците и зъбобол.

5.  Студените двучасови компреси са подходящи при бронхиална астма — процедурата се прави 2 или 4 пъти на ден.

6.  Отоците на краката спадат с двучасови компре­си, в които е добавена и билкова отвара (или пресни билки).

7.  При възпаление на мозъка или слънчев удар по­магат едночасови компреси върху лицето (3 или 4 пъти дневно). При слънчев удар компресите могат да се поставят и върху корема (2 пъти на ден по 2 часа). Студените компреси върху корема са ефикасни и при запек — 2 пъти дневно по 2 часа, а през нощта се държат 2 или 3 часа.

8.  Лечението на дерматози включва както вътреш­но приемане на глина и билкови отвари, така и външ­ни процедури: маски с глинена каша, която щом из­съхне, се отмива със студена вода.

9.  Студените или леко затоплените компреси ус­покояват състоянието при ревматизъм и невралгии (слагат се 2 или 3 пъти на ден по 2-3 часа). Същата процедура се прилага и при контузии, а през нощта се прави компрес само с глинена вода.

10.  При обща слабост и неврастения се провежда 10- или 20-дневен курс на лечение с глинена вода (пие се по 1 ч. л. глина на 1 чаша вода).

11.  За мигрена помагат топли глинени вани на краката — два пъти на ден по два часа.

12.  Болките в гърлото също се успокояват с комп­реси: 2-3 пъти дневно по 2-3 часа.

13.  При невроза се прилага комплексно лечение: 2-3 пъти на ден се пие глинена вода (1 ч. л. на 1 чаша вода), освен това се поставят компреси на тила (2-3 пъти на ден по 1-2 часа).

14.  Раните се промиват със солена вода, след кое­то се поставя пластир. Ако раната е инфектирана, пластирите се сменят 6-7 пъти на ден.

15.  При камъни в бъбреците е добре 10-12 дни да се пие глинена вода.

16.   Лумбагото се лекува със студени пластири (държат се два часа).

Йод

През лятото, в горещините, заедно с потта ние из­хвърляме и големи количества йод, а това неизбежно се отразява на здравето ни — организмът отслабва, настиваме много лесно, кръвното налягане се покач­ва, понякога и сърцето се обажда... Тези неразполо­жения се дължат на липсата на йод.

В народната медицина той е на почит: използва се при наранявания, натъртвания, за промиване на драс­котини.

Има хора, които са силно чувствителни към йода: при предозиране зъбите им започват да пожълтяват, очите да сълзят, раздразват се дихателните пътища и кожата — тази болест се нарича „йодизъм". Хомеопатите успешно я лекуват, но се съобразяват с кон­ституцията на тялото, нервно-психичния тип, нас­ледствеността. Много лесно можете да проверите сами дали имате непоносимост към тъмната теч­ност: намажете с нея някой участък от тялото — ако на следващия ден кожата там е започнала да се лющи, значи имате повишена чувствителност към този елемент.

Хомеопатите използват съединения на йод с нат­рий, калий, калций, барий, злато, арсен, сяра, морски водорасли за лечение на гуша и ред други болести.

В човешкия организъм всички тъкани, включител­но и щитовидната жлеза, съдържат йод. Недостигът на йод води до появата на крайно неприятната бо­лест, наречена „гуша".

Щитовидната жлеза е свързана с дейността на централната нервна система, кръвообразуването и нарушенията във функционирането й водят до разст­ройство на целия организъм.

Йодът се използва не само при лечението на гуша, но и при сифилис, различни женски болести, отравя­ния с олово и живак. Също така е изключително ефи­касен при грип и възпаление на горните дихателни пътища.

Вече споменахме, че лятно време изразходваме го­лямо количество от него. Затова е хубаво през есента да консумираме повече плодове и зеленчуци, съдър­жащи този елемент: грозде (особено тъмните сорто­ве), сливи (заедно с люспите), цвекло.

Калмицката народна медицина препоръчва да се пие отвара от обелките на картофи, цвекло и ряпа. Корите на въпросните зеленчуци са богати на йод, който е необходим за тъканите на пикочния мехур и простатната жлеза. Тази напитка не само убива всич­ки вируси, микроби, гъбички, но и ги изхвърля от тя­лото заедно с урината; тя е чудесно средство при бо­лезнено уриниране, незадържане или задържане на урина. Ако се страхувате, че в зеленчуците има нит­рати, вместо да пиете отварата, можете да направите следната процедура: напоете в отварата памучни га­щета, обуйте ги на голо, върху тях вържете по-голя­ма памучна кърпа, завийте се с памучно одеяло, а от­горе с по-топло и поспете два часа — резултатът ще бъде същият. Ако добавите глина към тази чудодей­на напитка, ще получите смес за компреси, които из­теглят всичко ненужно от организма — мъртви клет­ки, вируси, газове. Компресите се поставят върху кръста, бъбреците, срамната кост — въобще там, къ­дето има запушвания.

Ще ви предложим още една рецепта от калмицката медицина, която е много ефикасна при болки в гърлото, неприятна миризма от устата и кървене на венците. Приготвя се отвара от люспи на лук и чесън и 3 пъти дневно се прави гаргара — така се унищо­жават всички бактерии в устната кухина.

А при бързо остаряване на организма, склероза, световъртежи, шум в ушите, запек помага прясно мляко, в което са варени морски водорасли или е до­бавена морска вода в съотношение 1:1. Пие се по 1 чаша 3 пъти на ден. Рецептата наподобява хомеопатичните лекарства: млякото е богато на калций, а морските водорасли и вода съдържат много йод.

Дневната доза йод може да си набавяте, ако редов­но изяждате по 5 ябълкови семки. Семената на прес­ните домати, люспите на сливите и тъмните сортове грозде, касисът, червеното френско грозде и аронията също могат да ни снабдят с този елемент. Освен това те запазват качествата си даже и при сушене, единствено не бива да се варят.

Йогите знаят, че загубата на йод през лятото или зимата може да доведе до хипертония и затова взе­мат специални мерки през тези сезони. Лечението се провежда на два етапа: първият е през месец март, а вторият — през септември. Процедурите траят десет дни (от 1 до 10 число), прави се задължителна десет­дневна почивка, след което отново се повтарят същи­те процедури (от 21 до 30 число). Методът е изклю­чително прост: върху кибритена клечка навиваме малко памук, потапяме в йод и мажем определени части от тялото както следва:

1-ви ден — намазваме китката на лявата ръка. 2-ри ден — глезенната става на десния крак. З-ти ден — китката на дясната ръка.

4-и ден — глезенната става на левия крак. 5-и ден — очертаваме кръг на лявата ръка, малко над лакътя.

6-и ден — рисуваме кръг на десния крак, малко под коляното.

7-и ден — кръг на дясната ръка, над лакътя. 8-и ден -— кръг на левия крак, малко под коляното. 9-и ден — чертаем на гърба по диагонал отляво надясно пунктир (от рамото до бедрото — там, къде­то кракът се съединява с таза).

10-и ден — пунктир от дясното рамо към лявото бедро.

Препоръчваме ви за прочистване на кръвта през зимата да изпълнявате и следната рецепта: към 1 ча­ша кисело мляко се прибавят 3-4 скилидки чесън, пресни ягоди, ябълков мармалад и касис. Чесънът на­малява кръвната захар, спира деленето на раковите клетки.

В домашни условия лесно се приготвя син йод, който е подходящ за лечение на слединсултни състо­яния: в 50 мг топла вода разбърквате 1 ч. л. 3% йод и 1 ч. л. картофено нишесте, след което добавяте 250 мг вряща вода. Дозата зависи от състоянието на бол­ния — от една до осем чаени лъжички от сместа се разбъркват с мляко или кисел и се пият след хранене. Лечението трае 5 дни, след което се прави петдневна почивка.

Синият йод унищожава дизентерийните бактерии, успокоява алергичните състояния: за целта първона­чално се приемат 2 таблетки въглен на гладно и тога­ва вече — кисел с 5 ч. л. син йод.

Ако през зимата консумирате редовно сушени плодове, кайсии, круши, стафиди, покълнало жито и провеждате йодотерапия, ще изчезне раздразнител­ността, ще бъдете бодри, свежи и работоспособни. Горещо ви препоръчваме и отварите от соя, фасул, кори от нар, борови връхчета (ефикасни са при кис­ти, ерозия на шийката на матката, трихомонаден колпит).

Изключително полезен е и сокът от кисело зеле (съдържа голямо количество витамин С) — особено в комбинация с червен пипер и цвекло: червените и пурпурни елементи съдържат защитни вещества, ко­ито само за няколко секунди унищожават вирусите и бактериите.

Йодът повишава активността на левкоцитите, ко­личеството на еритроцитите и хемоглобина; намаля­ва съдържанието на холестерин и липопротеини в кръвта. Ако детето ви има бледи устни, обърнете внимание — това може да е сигнал за анемия!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво!
05.11.2010 12:00
Много подробно, задълбочено написан материал и безценна информация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181807
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив