Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 18:55 - МАЛКО СТАТИСТИКА
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 875 Коментари: 0 Гласове:
0



 МАЛКО СТАТИСТИКА

След всичко, казано дотук, читателят, засипан с най-различни и често противоречиви факти и твърдения, вероятно ще зададе въпроса: "Добре де, но все пак, колко вредни са различните наркотици?". Много трудно е да се прецени негативното влияние на наркотиците в мащаба на цялото общество, но то като че ли е по-лесно измеримо от ползата от тях. Очевидно е тяхното вредно влияние върху здравето на хората, за което могат да ни дадат една първоначална представа данните за смъртността. За съжаление за нашата страна не съществуват достатъчно пълни данни, а и много от описаните в книгата вещества практически не се употребяват (все още!) у нас. Затова авторът си позволява да приведе данни от САЩ за 1990 г., които са типични за целия период 1985 - 1995. Който иска да види как би изглеждало това в нашите мащаби, нека раздели числата на 30 - такова е горе-долу съотношението на населенията на България и САЩ.

Безспорен лидер е тютюнът, който в САЩ употребяват около 60 млн. души, почти всички от които са пристрастени към него; трябва да добавим, че у нас процентът на пушачите е по-висок. Годишно тютюнът води до смъртта на 360000 души, като около 115000 от тях умират от рак на белия дроб, устата и гърлото. На второ място е алкохолът; той се употребява от 100-150 млн. души, от които по различни оценки между 10 и 20 млн. са алкохолици. Алкохолът води до около 130000 смъртни случая годишно, към които трябва да се добавят и 1/2 от жертвите на автомобилни катастрофи (20000), 1/3 от самоубийците и 2/3 от убитите. Усложненията вследствие на прекомерната употреба на кофеин (язва, стрес и т.н.) ускорява смъртта на около 6000 души ежегодно. Тази цифра не е учудваща, тъй като около 1/4 от пиячите на кафе пият по 5 и повече кафета дневно.

Нелегалните наркотици имат по-скромни постижения. На първо място това се дължи на факта, че хората, които ги използуват, са относително малко и техният брой напоследък даже намалява. Нека започнем с твърдите дроги. Около 0,5 млн души са зависими от хероина (истински или синтетичен) - едно число, което е постоянно от 15 години насам; освен тях обаче изглежда, че има поне още толкова епизодични потребители. Вероятно повече от 10 млн. души смъркат кокаин, но само 0,6 млн. от тях го правят всяка седмица. Твърденията за 4 млн. зависими от кокаин изглеждат силно преувеличени; те са вероятно десетки пъти по-малко. Хероинът е причина за около 2200 смъртни случая годишно, а кокаинът за около 2400. Има по няколко души, умрели след употреба на GНВ, екстази и вероятно още няколко десетки от други амфетамини. Тези числа не са големи, но трябва да се има предвид, че твърдите дроги увреждат здравето много по-бързо от разрешените наркотици. Ако данните се преизчислят в загубени човеко-години, то разликата между двете групи наркотици значително ще намалее.

Като изключим 0,25 млн. членове на Туземната Американска Църква, които редовно използуват пейот, останалите халюциногени се употребяват само епизодично. Няма хора, които да са зависими от тях, няма и данни за жертви. Времената, когато LSD се е раздавал на всички желаещи, в това число и на откровени психопати, за щастие са отминали. Около 10 млн. души в САЩ употребяват канабис; това не е много в сравнение с 250 млн. в Индия. Няма данни за хора. пострадали вследствие на неговата употреба. От най-общи съображения би могло да се предположи, че цигарата марихуана е почти толкова вредна както изпушването на цигара тютюн, но почти никой не пуши повече от една дневно.

Основната обществена вреда от халюциногените и канабиса като че ли е в това, че те са забранени. Америка харчи годишно за борба с канабиса огромни суми, а чиновниците и полицаите, за да оправдаят заплатите си, арестуват 400000 души годишно - всичко това за употреба на нещо, от което никой не е умрял. Около 80% от хората, населяващи американските затвори, са с обвинения, свързани в една или друга степен с наркотиците.

Съществува още един негативен аспект на употребата на забранени наркотици, който съществено ги отличава от другите вредни фактори - нелегалната търговия с тях води до изтичането на огромни средства в ръцете на безскрупулни хора. Предполага се, че оборотът на наркотърговията в световен мащаб е около 1500000000000 $ -сума, по-голяма от брутния вътрешен продукт на много развити страни. Годишно в САЩ над 60000 души умират вследствие на травми, получени от хладно и огнестрелно оръжие, а двойно по-голям брой остават инвалиди - според наблюденията на американския травматолог Проф. Доналд Транки "почти винаги подобни инциденти са свързани с търговията с наркотици, която се осъществява предимно по нелегални начини, практиката на които неизбежно води до тежки престъпления". Още по-тъжно е, че борбата срещу наркотиците в сегашния си вид е едва ли не по-опасна от самите тях. Значителна част от сумите, които се харчат за борба с наркотиците, отиват за репресиране на тези, които ги употребяват, или за откровени глупости като търсене на хероин в бонбони и дъвки (у нас) или за откриване и унищожаване на коноп с хеликоптери (в САЩ).

Накрая трябва да споменем още някои цифри, които могат да помогнат на читателя да потърси реалното място на наркотиците в списъка на чумите на нашия век. На първо място това са случаите на смърт, вследствие на странични ефекти и неволни свръхдози (напр. диазепам + алкохол) от легални, свободно продавани лекарства; общо това са 18675 случая. В това число влизат по около 1000 души, умрели вследствие на приемането на аспирин, ибупрофен и панадол, последният от които така нагло се рекламира у нас - има хора, умрели от само 6 таблетки панадол. Нашата статистика за 1994 г. сочи, че у нас 123 души са умрели от усложнения вследствие на употреба на официални лекарства, но по скромното мнение на автора, ако се раздели числото за САЩ на 30, резултатът - около 300 - ще е по-близък до реалността.

Всъщност има ли съвсем безвредни дейности? Нека видим до какви жертви водят някои от общоприетите човешки развлечения. Още 3000 души стават жертви на удавяне - почти всички те са плували за развлечение; у нас удавените са около 300 - пропорционално това е 3 пъти повече. Всяка година около 9000 американци умират от рак на кожата; общоизвестно е, че основна причина за увеличения брой жертви на това заболяване е модата да се правят слънчеви бани. Може да се умре и от автоеротична асфиксия. т.е. някои хора, когато мастурбират, си стягат шията в примка за да засилят усещането от оргазма чрез лека хипоксия. Някои от тях не успяват да съхранят контрол върху задушаването си; така в САЩ между 500 и 1000 души годишно се обесват по невнимание. Тук можем да добавим тези 3000 души, които умират при катастрофи с мотоциклет - една машина, която е повече сублимат на мъжкото либидо, отколкото транспортно средство - освен ако не смятате, че хората си купуват мотоциклет с мощност 120 к. с. само за да стигат навреме на работа. Висока е смъртността сред алпинистите, особено сред нашите, които катерят с лоша и износена екипировка. И така нататък.



Тагове:   малко,   статистика,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185322
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив