Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 10:40 - Край на найлоновите торбички
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1909 Коментари: 3 Гласове:
2



  
Край на найлоновите торбички 13.05.2010 15:52 image 0 Добави в списък за четене   В допитване до гражданите на страницата на ековедомството 89% от гласувалите са за забрана на замърсяващата околната среда опаковка, използвана масово у нас image

Тоталната забрана на найлоновите пликчета е невъзможна, заради евродирективата за свободно движение на товари и хора


 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Най-добрите маршрути за екологичен туризъм
Сп. "Форбс" класира най-добрите "зелени" маршрути в света, които се избират от ...


Целта за опазване на биоразнообразието до 2010 г. няма да бъде постигната
Световните правителства няма да изпълнят договорената цел да бъде ограничена загубата на ...


Край на използването на полиетиленовите торбички, които замърсяватградовете и селища. От 2011 г. магазините ще бъдат принудени да продават трудно разградимите пликчета най-малко 1 левче парчето, сега то струва 0,05 стотинки и го дават безплатно, предаде АСН.

Причината е, че Министерството на околната среда и водите ще въведе висока екотакса “найлонова торбичка” за производителите и търговците, които ги разпространяват, за да се ограничи използването им.  

В допитване до гражданите на страницата на ековедомството 89% от гласувалите са за забрана на замърсяващата околната среда опаковка, използвана масово у нас.

Тоталната забрана на найлоновите пликчета е невъзможна, заради евродирективата за свободно движение на товари и хора. Втората възможност е се сложи такса за такава опаковка, примерно по 1 лев за торбичка, каза министър Нона Караджова. Така чрез икономически инструмент ще се откажем от вредните за околната среда трудно разградими опаковки. Ще се даде срок на предприятията да реорганизарат производството си и от следващата година таксата ще бъде въведена.

Някои от големите вериги магазини вече предлагат торбички, които се разграждат за 10 до 18 месеца. Ще стимулираме и предлагането на хартиени пликове. Хората, на които им са скъпи, ще могат да ползват многократно използваемите платнени чанти, както това са правили нашите родители, обясни Караджова.
http://business.actualno.com/news_298133.html

imageimage


Тагове:   край,


Гласувай:
2



1. анонимен - Ще имаме възможност да избираме между скъпи и поскъпнали торбички.
03.10.2011 22:33
Найлоновите може да поскъпнат догодина, но за сметка на това още тази година, ако си купиш хартиена торбичка, тя е по-скъпа.
цитирай
2. yotovava - Помня мрежичките навремето, с които пазарувахме.
05.10.2011 08:43
Всички мечтаехме да има лесен и бърз достъп до найлоновите торбички. Сега се връщаме към ония години. :))))))))))

Валя
цитирай
3. анонимен - време беше
05.10.2011 09:09
След като хората сами не се осъзнават, и тези които си носят торбичка от вкъщи изглеждат като будали, е време , типично за българина, да се замисли едва когато му е изисква пари! Нека! А иначе има толкова неща, котио изискват малки усилия и биха имали голям ефект! 15 стинки са си 15 стинки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181972
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив