Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2010 09:54 - Дом за техните деца
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 743 Коментари: 0 Гласове:
0



  Дом за техните деца Как роднини на пет висши магистрати станаха крайно нуждаещи се и получиха на безценица имоти на черноморското крайбрежие.   Росен Босев Йово Николов image
  • imageFacebook
  • imageTwitter
  •  
  • imageEmail
  • imageПрепоръчване (38)
  •  
  •  
  •  
  image

 

© Йово Николов Още по темата

Магистратът и просякът

14 май 2010

Най-скъпият съсед - синът на апелативния прокурор на Бургас

14 май 2010

За да получи право да построи масивна сграда, дъщерята на председателя на САС Веселин Пенгезов дели обща квартира със секретарката в община Приморско

14 май 2010

Как 80-годишната Елка Икономова - майка на съдията, заличил парк Странджа, построи четириетажна сграда

14 май 2010

Докато съдия Николай Урумов решава дела в полза на община Приморско, неговата дъщеря получава имот на първа линия в града.

14 май 2010

Как съдията Панайот Генков продава имотите си на бизнесмен, който има дело в отделението му

14 май 2010

Магистрати в жилищна нужда

Как младши съдия Деница Урумова взе най-доброто от българския преход - апартамент от Алексей Петров и парцел на първа линия на плажа

30 апр 2010   Приморско е първата община  - рожба на демокрацията в Бургаска област. Така започва кратката историческа справка на сайта на общината. Сещате се как изглежда тази рожба, така както повечето като нея по Черноморието - свръхзастроена, никаква инфраструктура, сгради - символ на прането на мръсни капитали, корупция....

Местната власт далеч не е единственият пример за неслучилият се преход. В следващите няколко страници до нея ще сложим още един пример - за съдебната власт. Ще прочетете пет истории за роднини - деца и родители на висши магистрати, които управляват съдебната система или решават едни от най-ключовите дела в България. Става дума за съдиите и председатели на отделения във Върховния административен съд - Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов; бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов; председателят на най-големия апелативен съд в страната - Софийският - Веселин Пенгезов.

Този път не оценяваме качеството на работата им. Ще разкажем как те са използвали за лично облагодетелстване иначе законова процедура, която има съвсем друг смисъл - да помогне на хората в наистина крайна жилищна нужда да не мизерстват и да имат прилични условия на живот.
Веднъж придобили право на строеж на изключително ниски цени (защо ли?), магистратските роднини строят сгради с ресурси, които силно се разминава с критериите за бедни. И това е силно притеснително най-малкото поради две причини:

1. Видими са всички белези на добре отработена схема. Независимо дали става дума за майката на Андрей Икономов, доведеният син на Йордан Иванов, или дъщерите на съдиите Панайот Генков, Николай Урумов и Веселин Пенгезов, всичките използват една и съща процедура. Някои от тях дори декларират, че живеят на един и същ адрес в града. А молбите им са разгледани по времето на управлението на един и същи кмет - Димитър Димитров и общински съвет.

Случайно или не, бенефициентите на правото на строеж от общината са или родители, или  пълнолетните деца на магистратите - все субекти, чието имущество не следва да се декларира пред Сметната палата. Жилищната нужда по всичко личи, че е само привидна и по-скоро курортна. А морално ли е местната власт да бъде заблуждавана за подобно нещо?

2. В някои случаи има притеснителна близост между имотните инициативи на магистратските роднини и делата, които бащите им решават. Как, например Николай Урумов, съдията, който ръководи отделението, в което попадат повечето дела на община Приморско ще е критичен към актовете на местната власт, която практически е дарила имот на дъщеря му? Може ли да се има доверие, че отделението, ръководено от Панайот Генков, ще реши независимо дело на бизнесмени, които ще изкупят построения от дъщеря му хотел? И т.н.

Дистанцията между съда и страните в един процес е това, което дава гаранция, че делото ще бъде решено честно. Когато тя е скъсена - доверието в съдебната система рухва, което е пагубно. А фрази като "върховенство на закона" и "равенство пред закона" рязко се изпразват от смисъл.
Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев, ръководител на съдиите Генков, Урумов и Икономов в петък сезира ВСС с искане да бъде образувана проверка.

Във ВСС е образувана проверка по случая с Николай Урумов, а инспекторатът към Върховна касационна прокуратура проверява останалите, научи "Капитал." В петък ВСС образува проверка и срещу магистратите Веселин Пенгезов и Йордан Иванов.

Това се случва шест години по-късно, когато повечето давностни срокове на евентуалните нарушения са изтекли...

Така въпреки съществуващите закони - за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности и за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и няколко институции (прокуратура, Висш съдебен съвет - с всичките комисии и инспекторат към него, Сметна палата и т.н.) работещ механизъм, който да засече навреме подобни схеми, няма.

От историите ще видим, че магистратите и техните деца познават отлично закона и умеят добре да се възползват от него. Всичко, което те са правили, се основава на легални процедури и най-вероятно е законно. Едно е сигурно обаче - не изглежда морално. И не показва правораздаването му така, както трябва да бъде - като изкуство за доброто и справедливото.

Как съдията Панайот Генков продава имотите си на бизнесмен, който има дело в отделението му

Докато съдия Николай Урумов решава дела в полза на община Приморско, неговата дъщеря получава имот на първа линия в града


Как 80-годишната Елка Икономова - майка на съдията, заличил парк Странджа, построи четириетажна сграда

За да получи право да построи масивна сграда, дъщерята на председателя на САС Веселин Пенгезов дели обща квартира със секретарката в община Приморско

Най-скъпият съсед - синът на апелативния прокурор на Бургас

*Авторът на този текст има общо пет висящи дела в Трето и Пето отделение на Върховния административен съд. Всичките те са по жалби срещу откази на различни институции (ВСС, Комисия за регулиране на съобщенията, Министерски съвет) да предоставят информация по Закона за достъп до обществена информация и са пряко свързани с работата му във в. "Капитал"
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/05/14/900952_dom_za_tehnite_deca/


Тагове:   дом,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185154
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив