Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2010 11:36 - Разследват за подкуп магистратите с "бедни"
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1092 Коментари: 0 Гласове:
1



 
Разследват за подкуп магистратите с "бедни" роднини 26.05.2010 15:47 41 Тръгват проверки в страната за неправомерно отстъпени права за строеж

От: Диана Цветкова

Изпрати E-mail

 
image

Хотелът на дъщерята на съдията от ВАС Николай Урумов – Деница. Снимка: Dnes.bg

 

Прокуратурата разследва за подкуп магистратите, чиито деца са се сдобили с право на строеж в Приморско като крайно нуждаещи се жители на общината.

Това каза заместник главният прокурор Валери Първанов.

Тримата бивши председатели на отделения във Върховния административен съд – Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов са гледали дела, по които община Приморско е била страна, става ясно от доклад на Върховната касационна прокуратура по случая.

Техните роднини са получили неправомерно правото на строеж, каза Валери Първанов.

Те не са имали основание да кандидатстват като крайно нуждаещи се – не са имали адресни регистрация в общината поне 5 години преди кандидатстването (каквото е изискването в Закона за общинската собственост), не са живеели на посочените адреси, а и няма данни да са проверявани дали имат друго жилище.

Другите двама магистрати, замесени в скандала – бившият апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и Веселин Пенгезов, който оглавяваше Военноапелативния съд, също са имали отношение към дела, свързани с община Приморско.

„Има данни за престъпление, но на този етап те не са достатъчни, да се привлича магистрат към наказателна отговорност“, коментира зам. главният прокурор.

За да стане това, трябва да се изясни дали магистратите са били наясно за незаконните облаги, които са получили роднините им. 

Предстои висшите съдии и децата им да бъдат разпитани по случая.

Още по темата Приморско готви съд за бедните магистратски роднини Шефът на ВАС: 3-мата съдии нарушиха човешкия морал Шуробаджанащина изяде главите на трима от ВАС ВСС проверява съдии заради скандал с имоти

 

Заради скандала прокуратурата проверява и бившия кмет на Приморско Димитър Димитров, който е издал 222 разрешения за строеж без санкция на Общинския съвет, както и решенията на общинарите по други имотни казуси.

„Ще видим дали пък там няма и деца на министри и депутати“, коментира Първанов.

Разследващите ще се заемат и с действията на Окръжната прокуратура в Бургас и Районната прокуратура в Царево, които преди време са проверявали случаите с „бедните“ съдийски деца.

От думите на Валери Първанов стана ясно, че през 2008 година прокурор Величка Костова от Окръжната прокуратура Бургас е спряла досъдебно производство за хотела на Деница Урумова, без да има предпоставки за това – мотивът й бил, че тя не може да бъде открита на територията на страната, въпреки че е младши съдия.

Валери Пъванов съобщи още, че заради скандала с бедните магистратски роднини районните и окръжни прокуратури в цялата страна започват проверки за нередности при отстъпването на права за строежи върху общински имоти.

Ще бъдат проверявани действиията на общинарите за периода от 2004 година насам. Проверките трябва да приключат в 30-дневен срок.

Същевременно стана ясно, че тримата бивши съдии от ВАС ще бъдат изслушани от Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник. 

Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев съобщи, че проверката на съвета по случая вече е на финала – материалите на Върховната прокуратура вече са са получени в съвета, Общинският съвет в Приморско също е изпратил доклад за отстъпените права за строеж.

От Думите на Цони Цонев стана ясно, че няма информация през 2007 година ВСС да е правил проверка по случая. Членовете на предишния съвет обаче били обсъждали въпросите със създаване на съд в Приморско и с построяване на учебна база на ВСС там, но те така и не са създадени.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2010/05/26/razsledvat-za-podkup-magistratite-s-bedni-rodnini.91692  


Тагове:   подкуп,   магистратите,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185919
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив