Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2010 14:02 - 15 лв. дневна надница си докарват най-пъргавите берачи на гюл Тончо Токмакчиев върти бизнес с трендафил Актьорът бере 500 декара от капризните храсти край Казан
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 23133 Коментари: 0 Гласове:
0



  15 лв. дневна надница си докарват най-пъргавите берачи на гюл Тончо Токмакчиев върти бизнес с трендафил Актьорът бере 500 декара от капризните храсти край Казанлък
image
Кметицата на Черганово Светла Трифонова, чиято фамилия е сред 25 розопроизводители в селото, си е взела отпуск и от ранни зори е в градините
Ако мислите, че розите са само за красота, много се лъжете. Българският трендафил е едно от най-доходоносните растения в света. Особено за хората, които знаят как се прави бизнес. Истинско нашествие от мераклии да отглеждат "златното" цвете са се навъдили в Розовата долина. Може би най-известният розов бизнесмен е актьорът Тончо Токмакчиев. Според хората в Казанлъшко той наел 500 дка розови градини в село Ясеново, община Павел баня. Нови 20 000 дка рози са засадени в района само за последните няколко години. Лошото е, че голямото количество гюл срива изкупните цени. Килограмът рози вече се търгува за 1,30 лв. до 1,45 лв. за килограм.
Огромните плантации буквално оживяват в края на май и началото на юни. Тогава по разлистените храсти започват една по една да разцъфват розовите пъпки. Няма достатъчно хора, които да берат розите, казва кметицата на казанлъшкото с. Черганово Светла Трифонова, която си е взела отпуск за кампанията.
От ранни зори вече седмица, кажи-речи, цялото казанлъшко село Черганово е в розовите градини, за да насмогне на богатата реколта.
В землището ни е един от 

най-големите масиви

в Розовата долина - над 500 дка с рози, всичките засадени в последните десетина години, казва с гордост кметицата на селото Светла Трифонова. Семейството й е сред 25-те местни фамилии розопроизводители, имат собствени 40-ина декара. 
За да сколаса с беритбата, както повечето чергановци, Светла си е взела годишния отпуск. Включил се е целият род, наели са и розоберачи. Всеки ден е на полето заедно с тях още преди разсъмване. 
Розоберът наистина започва с първите слънчеви лъчи и продължава не повече от 2-3 часа, докато се вдигне росата, потвърждава кметицата. Смята се, че точно в тези няколко часа рано сутрин скъпоценното розово масло върви най-интензивно от корените към цвета.
Бедата е там, че цъфналите днес рози не могат да се берат утре, пояснява драмата на розопроизводителите Трифонова. За да демонстрира това, една от розоберачките, Пенка Койчева, посяга към останало от вчера цвете и дъхавите листенца падат от чашката на земята. Бях в първо отделение, на 6-7 години, когато ни заведоха на бригада, припомня си първия розобер 54-годишната жена. И сега тя е сред най-сръчните, не пада под 30-40 кг на ден. Плащат й по 40 ст. за всеки кг, което прави по 15-16 лв. дневно. Добра надница за няколко часа работа. 
Интензивният цъфтеж на розите е 

не повече от 15-20 дни

- от края на май до средата на юни, време, през което скъпоценният цвят трябва да се обере. И тази година хроничната липса на работна ръка е големият проблем на розопроизводителите. За един декар - един човек, това е нормата, според хората от бранша, която гарантира, че ще бъде прибрана цялата реколта от розов цвят. За Черганово, с малко над 1000 жители заедно с децата и възрастните, това означава 500-600 розоберачи всеки божи ден, пресмята кметицата Трифонова. Самата тя едва е намерила 30-ина души за своите градини. В бройката са 18-годишният й син Слави и 15-годишната й дъщеря Гергана. И двамата са ученици, но ще отсъстват поне седмица "по семейни причини", признава греха си кметицата. Приятел на сина й пък използвал, че е следобед на училище и също дошъл да изкара някой лев. "Не е толкова трудно, вчера набрах 20 кг, днес може и да са повече", казва 16-годишният Петър. Той е доволен, че за празника на града и за традиционния панаир ще има свои пари в джоба.
Още по-трудно е намерил розоберачи Иван Зъмов, който отглежда повече от 60 дка с рози, свои и под наем. Добре, че в "Арсенал" в момента нямат много работа, иначе бях жив зян", признава Иван. Току-що му обещали, че утре ще му пратят още работници.
Другата болка на розопроизводителите тази година е сривът на изкупната цена. От 1,80-1,90 лв. през 2005 г. сега розоварните давали не повече 

от 1,30 лв. за кг розов цвят 

"За бране 40 ст., още по толкова за обработка и препарати и какво остава за нас", пита с недоумение Зъмов. Според него държавните мъже - депутати, министри, областни шефове, ухажвали розопроизводителите само около празника на розата. И после много бързо забравяли обещанията си. Зъмов не знае някой простосмъртен от бранша да е получил кредит  или пък пари по толкова одумваната програма САПАРД. "Всичко отива при върхушката и техните близки и приятели", отчаян е дългогодишният розопроизводител. И сочи драстичен пример от региона: бивш зам.-кмет на Мъглиж взел пари за засаждане на 800 дка нова розова градина. Сега празното място, без нито една розичка, било оградено с бодлива тел.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-06-04&article=148493



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186506
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив