Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2010 11:02 - Лицето - най-големият предател
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
4



  КУЛТУРА И ОБЩЕСТВО | 07.09.2009 Лицето - най-големият предател     image Само малцина са способни да имитират истинска усмивка Благодарение на 44 мускулни групи човешкото лице е мултифункционално изразно средство. Способни сме на 10 000 различни гримаси. Психолози са разработили схема за разшифроването им. Дори тайните агенти залагат на метода.  

 

Усмихвали ли сте се вече днес? Ако да, то тогава сте повдигнали симетрично крайчетата на устните си, както и скулите си, а кожата около очите ви леко се е сбръчкала. Ако това гимнастическо упражнение ви се удава без да ви е споходила спонтанна радост, то вие сте част от една доста миноритарна група. Защото според психолозите само една шепа хора могат да имитират истинската усмивка, без да събудят подозрения за искреността на изразената емоция.

imageПример за истинска усмивка

18 вида усмивки

Човешкото лице е способно на общо 10 000 различни гримаси. Нищо чудно, че то се е превърнало в изследователски обект с огромна притегателна сила. Вилибалд Рух, професор по психология на личността в университета в Цюрих, е експерт по гелотология - или науката за смеха. Един от основните въпроси, занимаващи проф. Рух, е как може да бъде измерен хуморът. За тази цел той изследва движещите се компоненти на лицето.

"Емоциите се изписват доста точно на човешкото лице и представляват сигурен извор на информация относно моментното преживяване", казва професорът. Още през 1862 година френският невролог Гийом Бенжамен Дюшен дьо Булон е стигнал до извода, че съществува само един-единствен начин за изразяване на истинската радост. "Естествената усмивка е много хармонична, двете крайчета на устата се повдигат симетрично за разлика от т.нар. социална усмивка. Тук участват и очите, което си личи по малките бръчици около тях." Истинската усмивка носи името на откривателя си - Дюшен.

Около 100 години по-късно Паул Екман дава още по-прецизно описание на усмивката "Дюшен". Американският психолог от университета в Сан Франциско различава 18 вида усмивки. Но и според него истинска може да бъде само една. Заедно със своя колега Уолъс Фрийзън той класифицира емоциите и съответните движения на лицевите мускули, като разработва системата Facs - система от кодовете на лицевата активност, която днес се е превърнала в общоприет наръчник за мимиката.

Разкодиране на мимиките

"Системата Facs помага да различим сигналите на лицето, които често не биха могли дори да бъдат назовани, но със сигурност биват възприемани", казва Йорг Мертен, професор по психология в университета в Заарланд. Сигналите, излъчващи ярост например, траят едва една десета от секундата. Подобно кратки невербални знаци се наричат микро мимики. Те могат да бъдат разпознати само от опитни наблюдатели, казва проф. Мертен.

imageЛицето в ролята на издайник

Разшифроването на гримасите се учи като азбуката. AU1 например обозначава повдигането на веждите от вътрешната страна, а AU9 - увесен нос. За да разпознаете пък истинската усмвика "Дюшен" трябва да забележите както появата на AU12 /повдигане на крайчетата на устните/, така и AU6 /повдигане на скулите/.

Междувременно системата Facs е станала истински хит сред тайните служби, а и не само там. Полицаите, пазачите, дипломатите и съдиите също искат да узнаят как изглежда лицето на човек, който лъже. В САЩ преди години 1 000 служители от силите за сигурност са били обучени в разкодиране на мимиките. Оттогава насам по редица американски летища израженията на човешките лица редовно минават през "детектор на лъжата".

 

 

РМ/МИ/КЦ

   http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4640481,00.html


Тагове:   предател,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186252
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив