Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 10:29 - Доц. Емил Иванов: Около откритите мощи има много неясноти
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 917 Коментари: 0 Гласове:
1



  Доц. Емил Иванов: Около откритите мощи има много неясноти 08.08.2010 11:47 Тези кости безспорно са мощи на светец, което личи от начина, по който са съхранени, и мястото, на което са запазени, но в писаното и говореното по случая има твърде много неточности, казва преподавателят по Християнска археология image "Около откритите мощи има много неясноти" - заяви доц. д-р Емил Иванов, преподавател по Християнска археология в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", цитиран в сайта "Двери на православието" (dveri.bg).

Преди всичко той смята, че е прибързано да се твърди, чии са мощите.

"Тези кости безспорно са мощи на светец, което личи от начина, по който са съхранени, и мястото, на което са запазени. Но в писаното и говореното по случая има твърде много неточности.

Преди всичко отварянето на алабастърната мощехранителница в Археологическия музей на Созопол по всичко личеше, че не е първото, тоест тази кутия е била отворена и преди това.

Такива неща често стават, понеже археолозите обикновено са силно любопитни да видят, какво са открили.

Второ, въпреки че съществуват късноантични паралели за подобен тип мощехранителници предимно в края и след 6-и век, хоросанът по капака на тази от Созопол не е от 5-и век, както твърдят мнозина, а е доста по-късен, средновековен, и най-малко от два периода - това може да го потвърди всеки професионален археолог. ОЩЕ ПО ТЕМАТА image Двама министри при мощите в Созопол image 86 | image5495 Мощите в Созопол наистина са на св. Йоан Предтеча image 178 | image18257

И накрая, никой не видя експонирана кутията с прословутия надпис, нито този надпис е показан на снимка или в телевизионен кадър. Самото му съдържание беше предадено в множеството репортажи "в развитие", като непрекъснато се добавяха малки, но съществени неща.

А този надпис би имал голямо значение за окончателното заключение. Колкото до изследванията на находката в чужбина, аз като православен християнин не мисля, че са нужни - за мене това безспорно са свети мощи, при това на християнски мъченик", заключава доц. Иванов, обосновавайки се с мястото, където са били пазени мощите.

Според него подобни изследвания няма да ни дадат името на светеца. Но след всичкия шум през последната седмица имало вероятност да се стигне и до такива изследвания.

Доц. Емил Иванов също така не смята, че споровете между учените ще попречат на почитта на народа към светите мощи, вече изложени за поклонение в храм "Св. Георги" в Созопол.

"Надявам се и архиереите да проявят присъщата им мъдрост и да не се поддадат на емоциите на външните фактори, които си имат свои, чисто политически цели", заключи Е. Иванов. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3179711  



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181971
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив