Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 10:32 - Защо морската вода е толкова топла
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
0



  Защо морската вода е толкова топла 11.08.2010 06:58 През последните дни температурата й по българското Черноморие е около 30 градуса по Целзий и дори повече image

Очаква се високите температури на морската вода по нашето Черноморие да се запазят до края на август, когато се очаква смяна на циркулацията, коментира пред БТА доц. д-р Георги Корчев, генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

През последните дни се регистрира температура на морската вода по българското Черноморие от

около 30 градуса по Целзий и дори над тези стойности

Установяването й от експертите на НИМХ-БАН се извършва ръчно и при спазването на точно определени указания. По думите на Корчев проверка е установила, че няма грешки при измерването.

Директорът на НИМХ-БАН посочи, че в края на август или началото на септември обикновено има смяна на циркулацията, при която вятър със западна компонента изтласква част от водните маси от бреговата зона към вътрешността на морето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА image Рекордните градуси на морската вода намаляват улова на риба image 43 | image2469 Засушаване и затопляне през този век в България image 13 | image9116 Ужасните жеги може да са нещо нормално към 2070 г. image 11 | image10149

 

Съществуващият компенсационен поток в близост до брега изтласква вода от дълбочинните слоеве, която е с по-ниска температура. Това може да доведе до бързи промени в температурата на повърхността на водата.

Не може да се даде

еднозначен отговор каква е причината за високата температура

на морската вода напоследък, явлението се дължи на сложен комплекс от фактори, каза Корчев.

По думите му температурата се влияе, както от аномално високите температури на въздуха, така и от циркулационни особености.

Температурата на морската вода се формира на базата на поглъщане на постъпващата слънчева енергия, а сега дните са дълги. Обикновено при ясни дни, каквито са последните, пряката слънчева радиация, натрупвана в горния слой на водата, се акумулира и определя температурата й, добави експертът.

Влияние обаче оказват и евентуални нарушения в циркулацията на общия Черноморски поток, с неговите разклонения и завихряния в крайбрежната зона.

Температура на морската вода от 30 градуса

не представлява проблем за здравето на хората,

тъй като е под телесната им температура, коментира за БТА председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) д-р Любомир Киров.

Плуването като спорт и движение е подходящо за хора във всички възрасти и с всякакви здравословни проблеми, стига да им е позволено извършването на съответните движения, отбеляза д-р Киров.

Опасна е температурата извън водата, върху пясъка, добави той.

По думите му продължителното излагане на слънце в горещите дни е противопоказно за хората със сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно, стенокардия и преживелите инфаркт.

За тях е по-рисково да бъдат на слънце продължително време, но няма страшно да влязат във водата.

Препоръчително е излагането на плажа и влизането във водата да бъде в сутрешните и по-късните следобедни часове, когато слънцето е по-слабо, предупреди лекарят.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3184991

Тагове: Черно моретемпература на водатаплажопасности  


Тагове:   вода,   Морската,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181936
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив