Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 10:56 - Глухарче (Taraxacum officinale)
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1129 Коментари: 0 Гласове:
0



 Диети и Отслабване - Начало Интересно Глухарче (Taraxacum officinale) Написано от Диета Диети Отс... на Fri, 01/22/2010 - 14:47.  Глухарчето е многогодишно тревисто растение. У нас то се среща из цялата страна. 
Във всички органи на растението: коренище, стебло, листа се съдържа млечен сок. За лечение могат да се използват коренищата и стъблото заедно с листата.
Корените на билката се събират през есента, когато листната розетка започне леко да завяхва (август – септември), или през април и май месец. Те се изсушават на сянка или в сушилня, докато при счупването им не престане да се отделя млечен сок. На цвят вече са кафяви с различен нюанс и имат слабо горчив вкус. Нямат характерна миризма. Есенните корени са по-богати на полезни за организма вещества. 
Дрогата от корени на глухарче съдържа тараксацин, церилов алкохол лактоцерол (в млечния сок), каучук, инозит, холин, манит. Тя е богата на дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, смолисти вещества, слузни вещества, тритерпени, стерини, мазнини (4-9%), които са глицериди на олеиновата, палмитиновата, линоловата, церотиновата и други киселини. В корените има висок процент белтъчни вещества (12- 15%).
Корените, събрани през пролетните месеци, са с по-ниско съдържание на инулин, който през есента достига до 40% в коренището на растението. 
»  Болки в гърба – пробвайте До-ин Написано от Диета Диети Отс... на Wed, 01/20/2010 - 20:10. 

Упражненията дo-ин представляват много стара техника, чието предназначение е да възвърне равновесието на енергията в тялото чрез леки и пластични движения. С няколко упражнения на ден можете да възвърнете гъвкавостта на гръбначния стълб, да намалите болките в гърба и да свалите умората и напрежението. Упражненията се извършват много плавно. Никакви резки движения не се допускат.
1 упражнение
Заемете разкрачен стоеж, като крака са на ширината на раменете. Много леко свийте краката в коленете.
Ръцете трябва да висят отпуснати от двете страни на тялото. Започнете да ги люлеете около бедрата плавно.

»  Кратка гимнастика за уморени очи Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 01/14/2010 - 20:51. 

Ако чувствате очите си уморени, опитайте следната кратка гимнастика, за да ги разтоварите от напрежението. 
1. Седнете на стол с облегалка, отпуснете се и затворете очите. Стиснете силно клепачите в продължение на 3-5 секунди. След това рязко отворете широко очите за същото време. Повторете 6-8 пъти.
2. Станете прави. Гледайте право пред себе си  2-3 секунди, след това вдигнете дясната ръка с изпънат показалец на 25-30 сантиметра пред лицето на нивото на очите. Гледайте втренчено върха на показалеца 3-4 секунди. Отпуснете ръка, обходете с поглед стаята и повторете пак упражнението. Повторете упражнението 10-12 пъти.

»  Мазнини по бедрата и ханша – може да е полезно Написано от Диета Диети Отс... на Wed, 01/13/2010 - 17:03. 

Много жени страдат, че в бедрата и ханша имат натрупване на мазнини, стараят се с физически упражнения, бягане и друг видкардиодейност да свалят някой сантиметър от обиколката. Съответно има и мъже със същите проблеми, но силният пол по-рядко ги споделя. 
Дали обаче това, което някои смятат за недостатък на фигурата си, не е един голям плюс за цялостното им здраве.
Учени от Англия, публикували свои изследвания в International Journal of Obesity, смятат, че мазнините, които се отлагат по 
бедрата иханша, са полезни за човешкото здраве. Според тях тези мазнини играят превантивна роля по отношение на сърдечните и метаболитните заболявания. 
За разлика от мазнините в коремната област, те помагат на организма, като произвеждат хормона адипонектин. Вече има доказателства, че той е включен както в липидната, така и във въглехидратната обмяна.

»  Вода или подсладени напитки Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 01/09/2010 - 16:34. 

През последните 40 години световното потребление на сладки газирани напитки е нараснало с повече от 4 пъти, а съвременният човек консумира средно на ден 5 подобни питиета. Мнозина просто не осъзнават, че безалкохолните напитки не могат да заместят водата и смятат, че чрез тях дават на организма си достатъчно течности. Истината обаче е друга, за попълване на водата в тялото, която е отделена, трябва чиста вода. Доказано е, че всеки 3-ти от 4-ма човека изпитва хронична обезводненост. 
Трябва обаче да се има предвид следното:
2% дехидратираност може да доведе до умора и замъглено съзнание, отслабване на краткосрочната памет, проблеми при изпълнението на прости математически операции,  трудности при съсредоточаване върху екрана на компютъра или възприемане на печатен текст. 
4% дехидратираност води до отслабване на мускулната сила и издръжливост. 
10% дехидратираност причинява слабост и проблеми в топлорегулацията на тялото 
20% дехидратираност може да доведе до кома или смърт.

»  Внимавайте, ако спирате цигарите Написано от Диета Диети Отс... на Fri, 01/08/2010 - 20:51. 

За хората, които откажат цигарите, има реална опасност да развият диабет от 2-ри тип, твърди изследване,  проведено в Медицинското училище към университета Джон Хопкинс. 
Повишеният риск от диабет, произтича от повишаването на теглото, което често придружава спиране на тютюнопушенето. По данни на изследването, бившите пушачи през първите три години увеличават теглото си 3,8 килограма, а талията им увеличава обиколката си средно с 3 сантиметра.
Рискът от диабет от втори тип през първите шест години след спирането на цигарите е с 70% по-голям в сравнение с този при хора, които никога не са пушили. Колкото по-пристрастен към никотина е бил пушачът, толкова рискът е по-голям. 

»  Жълта комунига (Melilotus officinalis) Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 01/07/2010 - 18:47. 

Жълтата комунига е тревисто двугодишно растение, чието стъбло е разклонено и достига височина 1 метър. Цветовете са жълти, а плодът е жълто-кафява шушулка с едно семе.
Жълтата комунига се среща навсякъде по влажните тревисти места, край бреговете, сред нивите из цялата ни страна.
За лечебни цели се използват стръковете от жълтата комунига (Herba Meliloti). Събират се от май до август. Стръковете с цвета се отрязват на дължина 15-20 см от върха, събират се на снопчета и се сушат на проветриво и сенчесто място или в сушилня до 35°С. В изсушен вид те са с приятна миризма на кумарин. Вкусът на изсушената билка е солено-горчив. Съхранява на сенчесто, проветриво и сухо място. 
Сухата билка съдържа около 1,5% кумарин, около 0,2% мелилотин, кумарова киселина (мелилотова киселина), слузни вещества, холин, флавони, смолисти и дъбилни вещества.
Екстракт от дрогата съдържа вещества от групата на биогенните стимулатори. Кумаринът потиска централната нервна система и действа нервноуспокоително и сънотворно при безсъние, неврози, неврастения, хистерия. 

»  Гинко Билоба и памет Написано от Диета Диети Отс... на Mon, 01/04/2010 - 19:45. 

Гинко Билоба се използва от китайските лекари вече над 5 хиляди години. Смята се, подобрява кръвообращението, което от своя страна помага на възрастните хора да поддържат паметта си. Дали е така?
Проучване, с продължителност шест години, е показало, че китайското популярно средство за подобряване на паметта не е много ефективно. В експеримента са участвали 3 хиляди души на възраст от 72 до 96 години. Една част от тях приемали редовно Гинко Билобапод форма на таблетки или екстракт, а друга част - плацебо. 

»  Таблетка против бръчки Написано от Диета Диети Отс... на Sun, 01/03/2010 - 16:45. 

Световноизвестната козметична фирма L"Oreal след дълги експерименти в сътрудничество с корпорацията Nestle разработи таблетките Inneov Fermete, които са най-новото средство в борбата с бръчките. 
Препаратът е преминал тестови изпитания в експеримент с две групи участнички. В първата участвали 90 жени на възраст от 51 до 69 години, а във втората - 70 жени на възраст 45 години. Определен брой дами приемали плацебо, а другите от новите таблетки. След 6 месеца при тези, които получавали Inneov Fermete, било отчетно, че еластичността на кожата се е подобрила с 8,7% в сравнение с тази на приемащите плацебо.

»  Следпразнична депресия Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 01/02/2010 - 09:30. 

Науката твърди, че депресията е заболяване, характеризиращо се с комбинация от симптоми. Някои от тях са лошо настроение, намалена работоспособност, нарушения в съня и храненето, липса на удоволствие от ежедневни дейности. Според статистиката жените боледуват два пъти по-често от мъжете. 
Отдавна вече е известно, че след дълги празници много хора изпадат в така наречената следпразнична депресия, причините за която могат да бъдат от различно естество.
Разбира се, има причини, които по-трудно могат да бъдат преодолени – отсъствие на близките, чиято липса не може да се запълни с нищо; неприятни мисли, свързани с предстоящето тръгване на работа, ако тя е досадна и предизвиква усещане за напрегнатост и недоволство от личната реализация и др.
Но голяма част от факторите, които депресират човека, се крият в начина, по който сме прекарали празничните дни. Обилни трапези, дълъг престой в затворени помещения, разходка само между кухненската печка, масата и телевизора. Ако всички в дома карат празниците така, неизбежно се появяват и дребнави забележки, мърморене, недоволство. И току-виж, че предпразничната еуфория е заменена с чувство наумора, нервност, главоболие, нарушаване на съня и други неприятни симптоми. И тъй като в дома жените организират повечето неща в дома сии, а и са по-застрашени от депресия, предлагаме няколко съвета за тях. Има два дни до работния ден – 4 януари, който се надяваме да е изпълнен с приятни емоции за всички.
Не бързайте да определите всяко неразположение като депресивно състояние, но побързайте да предприемете нещо, за да не изпаднете наистина в депресия.
Можете да свършите няколко полезни неща веднага след ставането си от сън. 

» 
    Диети и Отслабване - Начало Интересно Глухарче (Taraxacum officinale) Написано от Диета Диети Отс... на Fri, 01/22/2010 - 14:47.  Глухарчето е многогодишно тревисто растение. У нас то се среща из цялата страна. 
    Във всички органи на растението: коренище, стебло, листа се съдържа млечен сок. За лечение могат да се използват коренищата и стъблото заедно с листата.
    Корените на билката се събират през есента, когато листната розетка започне леко да завяхва (август – септември), или през април и май месец. Те се изсушават на сянка или в сушилня, докато при счупването им не престане да се отделя млечен сок. На цвят вече са кафяви с различен нюанс и имат слабо горчив вкус. Нямат характерна миризма. Есенните корени са по-богати на полезни за организма вещества. 
    Дрогата от корени на глухарче съдържа тараксацин, церилов алкохол лактоцерол (в млечния сок), каучук, инозит, холин, манит. Тя е богата на дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, смолисти вещества, слузни вещества, тритерпени, стерини, мазнини (4-9%), които са глицериди на олеиновата, палмитиновата, линоловата, церотиновата и други киселини. В корените има висок процент белтъчни вещества (12- 15%).
    Корените, събрани през пролетните месеци, са с по-ниско съдържание на инулин, който през есента достига до 40% в коренището на растението. 
    »  Болки в гърба – пробвайте До-ин Написано от Диета Диети Отс... на Wed, 01/20/2010 - 20:10. 

    Упражненията дo-ин представляват много стара техника, чието предназначение е да възвърне равновесието на енергията в тялото чрез леки и пластични движения. С няколко упражнения на ден можете да възвърнете гъвкавостта на гръбначния стълб, да намалите болките в гърба и да свалите умората и напрежението. Упражненията се извършват много плавно. Никакви резки движения не се допускат.
    1 упражнение
    Заемете разкрачен стоеж, като крака са на ширината на раменете. Много леко свийте краката в коленете.
    Ръцете трябва да висят отпуснати от двете страни на тялото. Започнете да ги люлеете около бедрата плавно.

    »  Кратка гимнастика за уморени очи Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 01/14/2010 - 20:51. 

    Ако чувствате очите си уморени, опитайте следната кратка гимнастика, за да ги разтоварите от напрежението. 
    1. Седнете на стол с облегалка, отпуснете се и затворете очите. Стиснете силно клепачите в продължение на 3-5 секунди. След това рязко отворете широко очите за същото време. Повторете 6-8 пъти.
    2. Станете прави. Гледайте право пред себе си  2-3 секунди, след това вдигнете дясната ръка с изпънат показалец на 25-30 сантиметра пред лицето на нивото на очите. Гледайте втренчено върха на показалеца 3-4 секунди. Отпуснете ръка, обходете с поглед стаята и повторете пак упражнението. Повторете упражнението 10-12 пъти.

    »  Мазнини по бедрата и ханша – може да е полезно Написано от Диета Диети Отс... на Wed, 01/13/2010 - 17:03. 

    Много жени страдат, че в бедрата и ханша имат натрупване на мазнини, стараят се с физически упражнения, бягане и друг видкардиодейност да свалят някой сантиметър от обиколката. Съответно има и мъже със същите проблеми, но силният пол по-рядко ги споделя. 
    Дали обаче това, което някои смятат за недостатък на фигурата си, не е един голям плюс за цялостното им здраве.
    Учени от Англия, публикували свои изследвания в International Journal of Obesity, смятат, че мазнините, които се отлагат по 
    бедрата иханша, са полезни за човешкото здраве. Според тях тези мазнини играят превантивна роля по отношение на сърдечните и метаболитните заболявания. 
    За разлика от мазнините в коремната област, те помагат на организма, като произвеждат хормона адипонектин. Вече има доказателства, че той е включен както в липидната, така и във въглехидратната обмяна.

    »  Вода или подсладени напитки Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 01/09/2010 - 16:34. 

    През последните 40 години световното потребление на сладки газирани напитки е нараснало с повече от 4 пъти, а съвременният човек консумира средно на ден 5 подобни питиета. Мнозина просто не осъзнават, че безалкохолните напитки не могат да заместят водата и смятат, че чрез тях дават на организма си достатъчно течности. Истината обаче е друга, за попълване на водата в тялото, която е отделена, трябва чиста вода. Доказано е, че всеки 3-ти от 4-ма човека изпитва хронична обезводненост. 
    Трябва обаче да се има предвид следното:
    2% дехидратираност може да доведе до умора и замъглено съзнание, отслабване на краткосрочната памет, проблеми при изпълнението на прости математически операции,  трудности при съсредоточаване върху екрана на компютъра или възприемане на печатен текст. 
    4% дехидратираност води до отслабване на мускулната сила и издръжливост. 
    10% дехидратираност причинява слабост и проблеми в топлорегулацията на тялото 
    20% дехидратираност може да доведе до кома или смърт.

    »  Внимавайте, ако спирате цигарите Написано от Диета Диети Отс... на Fri, 01/08/2010 - 20:51. 

    За хората, които откажат цигарите, има реална опасност да развият диабет от 2-ри тип, твърди изследване,  проведено в Медицинското училище към университета Джон Хопкинс. 
    Повишеният риск от диабет, произтича от повишаването на теглото, което често придружава спиране на тютюнопушенето. По данни на изследването, бившите пушачи през първите три години увеличават теглото си 3,8 килограма, а талията им увеличава обиколката си средно с 3 сантиметра.
    Рискът от диабет от втори тип през първите шест години след спирането на цигарите е с 70% по-голям в сравнение с този при хора, които никога не са пушили. Колкото по-пристрастен към никотина е бил пушачът, толкова рискът е по-голям. 

    »  Жълта комунига (Melilotus officinalis) Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 01/07/2010 - 18:47. 

    Жълтата комунига е тревисто двугодишно растение, чието стъбло е разклонено и достига височина 1 метър. Цветовете са жълти, а плодът е жълто-кафява шушулка с едно семе.
    Жълтата комунига се среща навсякъде по влажните тревисти места, край бреговете, сред нивите из цялата ни страна.
    За лечебни цели се използват стръковете от жълтата комунига (Herba Meliloti). Събират се от май до август. Стръковете с цвета се отрязват на дължина 15-20 см от върха, събират се на снопчета и се сушат на проветриво и сенчесто място или в сушилня до 35°С. В изсушен вид те са с приятна миризма на кумарин. Вкусът на изсушената билка е солено-горчив. Съхранява на сенчесто, проветриво и сухо място. 
    Сухата билка съдържа около 1,5% кумарин, около 0,2% мелилотин, кумарова киселина (мелилотова киселина), слузни вещества, холин, флавони, смолисти и дъбилни вещества.
    Екстракт от дрогата съдържа вещества от групата на биогенните стимулатори. Кумаринът потиска централната нервна система и действа нервноуспокоително и сънотворно при безсъние, неврози, неврастения, хистерия. 

    »  Гинко Билоба и памет Написано от Диета Диети Отс... на Mon, 01/04/2010 - 19:45. 

    Гинко Билоба се използва от китайските лекари вече над 5 хиляди години. Смята се, подобрява кръвообращението, което от своя страна помага на възрастните хора да поддържат паметта си. Дали е така?
    Проучване, с продължителност шест години, е показало, че китайското популярно средство за подобряване на паметта не е много ефективно. В експеримента са участвали 3 хиляди души на възраст от 72 до 96 години. Една част от тях приемали редовно Гинко Билобапод форма на таблетки или екстракт, а друга част - плацебо. 

    »  Таблетка против бръчки Написано от Диета Диети Отс... на Sun, 01/03/2010 - 16:45. 

    Световноизвестната козметична фирма L"Oreal след дълги експерименти в сътрудничество с корпорацията Nestle разработи таблетките Inneov Fermete, които са най-новото средство в борбата с бръчките. 
    Препаратът е преминал тестови изпитания в експеримент с две групи участнички. В първата участвали 90 жени на възраст от 51 до 69 години, а във втората - 70 жени на възраст 45 години. Определен брой дами приемали плацебо, а другите от новите таблетки. След 6 месеца при тези, които получавали Inneov Fermete, било отчетно, че еластичността на кожата се е подобрила с 8,7% в сравнение с тази на приемащите плацебо.

    »  Следпразнична депресия Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 01/02/2010 - 09:30. 

    Науката твърди, че депресията е заболяване, характеризиращо се с комбинация от симптоми. Някои от тях са лошо настроение, намалена работоспособност, нарушения в съня и храненето, липса на удоволствие от ежедневни дейности. Според статистиката жените боледуват два пъти по-често от мъжете. 
    Отдавна вече е известно, че след дълги празници много хора изпадат в така наречената следпразнична депресия, причините за която могат да бъдат от различно естество.
    Разбира се, има причини, които по-трудно могат да бъдат преодолени – отсъствие на близките, чиято липса не може да се запълни с нищо; неприятни мисли, свързани с предстоящето тръгване на работа, ако тя е досадна и предизвиква усещане за напрегнатост и недоволство от личната реализация и др.
    Но голяма част от факторите, които депресират човека, се крият в начина, по който сме прекарали празничните дни. Обилни трапези, дълъг престой в затворени помещения, разходка само между кухненската печка, масата и телевизора. Ако всички в дома карат празниците така, неизбежно се появяват и дребнави забележки, мърморене, недоволство. И току-виж, че предпразничната еуфория е заменена с чувство наумора, нервност, главоболие, нарушаване на съня и други неприятни симптоми. И тъй като в дома жените организират повечето неща в дома сии, а и са по-застрашени от депресия, предлагаме няколко съвета за тях. Има два дни до работния ден – 4 януари, който се надяваме да е изпълнен с приятни емоции за всички.
    Не бързайте да определите всяко неразположение като депресивно състояние, но побързайте да предприемете нещо, за да не изпаднете наистина в депресия.
    Можете да свършите няколко полезни неща веднага след ставането си от сън. 

    » 


Тагове:   начало,   отслабване,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185143
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив