Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 11:07 - Отслабване – Физиологичен метод
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1613 Коментари: 0 Гласове:
0



 Диети и Отслабване - Начало Интересно Отслабване – Физиологичен метод Написано от Диета Диети Отс... на Wed, 09/09/2009 - 10:31. 

Физиологичният метод за отслабване е основан на база на грамотното и правилно хранене. Този метод активно е използван в миналото и именно въз основа на него е разработена системата за намаляване на наднорменото тегло чрез 1-2 поста(нискокалорични дни) през седмицата.
Експерименти за действието на физиологичния метод на отслабване са провеждани с курсанти във военно училище, тъй като при тях може да се осъществят качествени и системни наблюдение с оглед физическото натоварване, разхода на енергия, храненето и други показатели. Учените, провели експеримента, Дж. Теппермен и Х. Теппермен, автори на книгата „Физиология на обмяната на веществата и ендокринната система”, стигнали до неочаквани изводи: оказало се, че енергията, изразходена от организма, не се възстановява ден за ден, а през ден. Например, в понеделник се извършва много работа и се изразходва много енергия, но в същия този ден организмът не изпитва необходимост да възстанови тази енергия. На практика дори през този ден да се яде много малко или даже да не се яде, нищо страшно не се получава. На следващия ден, вторник, организмът все още не изпитва наложителна необходимост да възстановиизразходваната енергия през понеделника. Но в сряда, курсантите изяждали такова количество храна, което съответствало точно на изразходената енергия през понеделника. 

»  Природни лекове при травми Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 08/27/2009 - 12:14. 

Всеки знае, че едно от най-добрите средства да се спасите от синини, хематоми и отоци при натъртвания е изстудяването с лед, студен компрес или с нещо друго, което ще охлади мястото, защото така се свиват кръвоносните съдове и вероятността от образуване на синина или хематом е по-малка. 
Знаете ли обаче, че ако замразеното блокче лед е от отвара от хвощ или магданоз, това ще ви помогне много повече. Ледено блокче от тези отвари се поставя в памучна кърпа и внимателно се притиска до натъртеното място. Разбира се, това трябва да стане максимално бързо след травмирането. 
Други средства, които могат да ви помогнат,  са арниката, невенът и корите на бананите. Те съдържат вещества, които се влагат в мехлеми и гелове против натъртвания и хематоми. Ако имате такъв препарат, мажете през половин час натъртеното място. Достатъчно е дори да използвате етерични масла и да намажете с много леко разтриване местата, на които се опасявате, че ще посинеете след удар или блъскане в мебел.

»  Цвекло Написано от Диета Диети Отс... на Tue, 08/25/2009 - 17:32. 

Британски учени от Университета на Ексетър, Великобритания са открили, че сокът от цвекло, повишава физическата издръжливост  при големи натоварвания с 16%. В корените на цвеклото (грудката), учените са забелязали вещества, които намаляват усвояването на кислород от човешкото тяло, а това от своя страна забавя умората от физическите натоварвания. Приемането на захарно цвекло редовно може да повиши работоспособността на човек, твърдят изследователите от Англия. 
В експериментите участвали мъже на възраст от 19 до 38 години. Те приемали  по 500 мл сок от цвекло дневно в продължение на една седмица, след което им били направени от серия от тестове, включително и с велоергометър.

»  Опасни ли са ароматните свещи Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 08/22/2009 - 22:02. 

Ароматните свещи отдавна са нещо любимо, както за романтичните вечери, така и в интимния уют на банята, където много жени се усамотяват за релакс след дългия и изморителен ден.
Учените от Университета на Южна Каролина (САЩ) обаче твърдят, че ароматните свещи могат да бъдат и опасни, тъй като  отделят токсиничрез дима. Тези токсини могат да са причина за болести като рак на белия дроб, астма и екзема, увреждания на очите и др. Една свещ според тях не е причина за паника, но ежедневната употреба на парафинови свещи в продължителен период от време или паленето на много свещи в лошо вентилирани бани, вече е заплаха за здравето. Особено вредни  според изследователския екип са свещите, които горят по време на хранене. Американските учените твърдят, че температурата на огъня при горенето на свещите не е достатъчна за изгаряне на молекулите на такива опасни химикали, както и толуол и бензен. 
По-малко опасни в това отношение са свещите, изработени от пчелен восък или 
соя
На друго мнение са английските експерти от Британската федерация на свещарите, които заявяват, че преди две години е проведено задълбочено проучване, което  показва, че твърдите парафинови свещи не представляват заплаха за здравето. 

»  Глог Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 08/20/2009 - 15:47. 

Глогът представлява бодлив храст или малко дърво, стигащо височина до 4,50 – 5 метра. Среща се в полските и нископланинските райони, край храсталаците и горите из цялата страна. Познати са много видове глог, но най-разпространени у нас са черноплодният ичервеноплодният глог.
С лечебна цел се използват листата,  цветовете и плодовете (Fructus Crataegi) на растението.
Глогът цъфти в края на пролетта. Цветовете се берат в началото на цъфтежа на растението, защото по-късно опадат.
Плодовете, които са тъмночервени и полусочни, се събират през септември. Изсушават се на слънце или в сушилня при температура до 40°С. Вече изсушените плодове имат виненочервен цвят и сладникав вкус. Нямат специфична миризма. Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място.
Листата, цветовете и плодовете на глога съдържат флавоноидните вещества хиперозид, кверцитин, витексин и витексин-рамнозит. Именно на тях се дължи лечебният ефект на глога. Цветовете и листата съдържат и сапонина кратегова киселина, хлорогенова и кафеена киселина, ацетилхолин, триметиламин, други алкиламини, оксиакантин, етерично масло, пуринови производни.

»  Мазнини Написано от Диета Диети Отс... на Sun, 08/02/2009 - 15:07. 

Много от хората, които се борят с наднормено тегло, се питат дали да консумират мазнини, или да ги изключат въобще от храненето си. Предлагаме ви част от статията „Мазнини” от книгата „Хранене и диетика” на професор Лукан Балабански, виден специалист в областта на диетичното хранене и медицината.

По своите физиологични особености мазнините се разделят на резервни и структурни (протоплазмени). Резервите в по-голямата си част сапрости липиди (неутрални мазнини или триглицериди). В подкожната мастна тъкан те са 50% от масата, в коремната кухина — 20—25%, в мускулите, около капсулата на бъбреците и в други органи — 5—8%. При нормалноохранени мъже — 10—14% от телесната маса е за сметка на мастната маса, а при жените — до 20%. При затлъстяване мастната тъкан може да бъде 25—30—50% и повече от телесната маса.
Протоплазмените или структурните масти обикновено са сложни липиди. Липопротеидите са основа на клетъчната и субклетъчната структура, особено на митохондриите. Най-важни структурни липиди са фосфолипидите, широко включени в изграждането на клетъчни мембрани, митохондрии, микрозоми, ендоплазматичен ретикулум, миелинни обвивки. В структурата на тези органели те образуват един фосфолипидно-холестеролов двуслой, в който мозаично се нареждат глобуларни белтъци.
Важни са и физическите свойства на липидите. Според тяхната електрическа натовареност и разтворимост във вода те се делят на неутрални и амфифилни. Неутралните са аполярни и неразтворими във вода. Към тях спадат на първо място триглицеридите, но също ди- и моноглицериди, холестерол и други стероли и стериди, мастноразтворими витамини, восъци. От амфифилните най-важни са фосфолипидите. В тяхната молекула едни съставки (немазнинните) са силно полярни (водноразтворими), а други — аполярни (местнокиселинният остатък). В резултат на това тези вещества се подреждат по строго определен начин върху повърхността на големи белтъчни молекули. Във водни разтвори образуват двойни слоеве или образуват междинен слой между два несмесващи се слоя. На това физично качество на фосфолипидите се основава биологичната им роля като пластичен елемент за изграждане на биомембраните.

»  Кафява мазнина Написано от Диета Диети Отс... на Fri, 07/31/2009 - 09:19. 

Вестник  "Дейли телеграф” публикува съобщение, че екип от американски учени, след значим брой изследвания  е открил метод за понижаване на белите мастни клетки в човешкия организъм и за увеличаването на кафявите мастни клетки. 
Известно е, че кафявата мазнина, която всъщност е червеникавокафява на цвят, работи по-различен начин от бялата. Тя изпълнява много специална задача, като предизвиква затопляне на тялото и участва в терморегулацията. Докато белите мастни клетки се грижат основно за складирането на излишната енергия в организма, кафявите изгарят енергийния излишък,  осигурявайки едновременно с това защита от настинки и затлъстяване.

»  Тест – Индивидуална диета Написано от Диета Диети Отс... на Tue, 07/28/2009 - 18:26. 

Тестът “Индивидуална диета” има за цел да ви помогне да определите вашата лична диета на какви принципи трябва да се изгради. Отдавна вече е доказано, че ако диетата не е подходяща за вашия организъм, не можете да очаквате желаните резултати. Възможен е дори обратен ефект – да се разочаровате от себе си, да изпаднете в депресивно състояние и дори да започнете да се храните безконтролно, което от своя страна ще доведе до покачване на личното ви тегло.
Отговорете коректно на въпросите, само така ще помогнете сами на себе си.

1. Били ли сте някога на диета?
а. Много пъти, винаги безуспешно - 1 т.
б. Веднъж, но беше неуспешен опит и се отказах - 2 т.
в. Не - 3 т.

2. Какъв е вашият  тип телосложение?
а. Едро тяло, склонно към напълняване - 1 т.
б. Едра костна система и добре развита мускулатура - 2 т.

»  Гъбички по ноктите (онихомикоза) Написано от Диета Диети Отс... на Mon, 07/27/2009 - 17:19. 

Онихомикозата или така наречените гъбички по ноктите е заболяване, „пристрастено” предимно към жените, което не означава, че мъжете са напълно защитени. Статистиката показва, че дамите 3 пъти по-често страдат от него, а в мащабите на света около 15-20% от хората се борят с противните гъбички въпреки съвременните средства за лечение. Просто заболяването е труднолечимо, а от друга страна лесно се възобновява дори след успешно лечение. Причините за това са в две посоки – състоянието на индивидуалния организъм и личната хигиена на човека.
Всяко нарушение в кръвоснабдяването и работата на кръвоносните съдове може да е причина за по-лесна податливост на организма към този вид 
гъбички. Нарушения в работата на имунната и ендокринната системи също са предпоставка за податливост към инфекция. Особено застрашени са хора, страдащи от диабет. Ако по ръцете и краката има малки рани, плюски, мазоли или патологични удебелявания на кожата, не ги подценявайте, а вземете нужните мерки, тъй като подобни нарушения по кожата за вход за инфекцията.

»  Фруктоза Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 07/25/2009 - 18:45. 

Много хора, като чуят думата фруктоза, си представят плодове. На практика по-голямата част фруктоза ние приемаме не от плодовете, а от заместителите на захарта, които се ползват в безалкохолните напитки, сладкиши и други продукти, съдържащи заместители на захар. Най-много фруктоза обаче се приема от захарозата (захарта), която е дизахарид, състоящ се от глюкоза и фруктоза. Установено е, че средностатистическият човек приема около 79 грама захар на ден, което е около 316 калории или по друг начин казано 15% от дневното количества калории при нормално хранене, а от тези 316 калории половината са фруктоза. 
Веднага възниква въпросът предизвиква ли фруктозата затлъстяване. Фруктозата , за разлика от глюкозата, се усвоява в червата по различен механизъм и значително по-бавно. Различна е и с това, че не предизвиква изтласкване на по-голямо количество 
инсулин. Механизмът на проникване в клетките на организма също е различен. Когато фруктозата попадне в черния дроб, тя образува глицерол, който е в основата на триглицеридите и повишава образуването на мазнини. Организмът на някои хора не е способен да усвоява фруктозата, когато е  в по-голямо количество, например 50 г. Такова количество може да се приеме  от  три-четири средни ябълки или от 500 мл сок.

» 


Тагове:   отслабване,   метод,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185810
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив