Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 11:00 - Пържени храни
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
0



 Диети и Отслабване - Начало Интересно Пържени храни Написано от Диета Диети Отс... на Mon, 12/07/2009 - 17:19. 

Повечето хора знаят, че пържените храни не са за предпочитане в здравословното хранене, а още повече, когато става дума заотслабване.
Нови проучвания сочат още една причина жените да се откажат да консумират пържени храни.
Специалисти от Харвардския университет твърдят, че пържените храни са много по-вредни за жените отколкото за мъжете. Известно е, че в пържените  храни се съдържат големи количества транс-мазнини, а това може да доведе до сърдечна недостатъчност при жени, които имат предразположеност към сърдечно-съдово заболяване или други сърдечни проблеми.

»  Вратига (Tanacetum vulgare) Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 12/03/2009 - 20:23. 

Вратигата е многогодишно тревисто растение със силно разклонено в горната си част стъбло, достигащо на височина до 1 м. Цветовете на билката имат силна неприятна миризма и горчив камфорен вкус. Семената на растението са дребни, също имат характерна неприятна миризма.
В нашата страна билката се среща по скалистите места, покрай реките, сред храстите. Успешно може да се култивира.
За лечебни цели се използват цветовете – (Flores Tanaceti).
Те се берат през юни – август. Сушат се на слънце или в сушилня при температура до 30°С. След изсушаването цветовете имат жълт цвят, характерна миризма и горчиво-сладък вкус. Съхраняват се на сухо и проветриво място.
Билката съдържа горчиви вещества, флавоноиди, смоли, галова киселина и 1% етерично масло. Етеричното масло се добива чрез дестилация с водни пари. Представлява жълтеникава течност с камфороподобна миризма. Главна съставка на маслото е кетонът туйон (до 70% от маслото).

»  Красива коса – народни рецепти Написано от Диета Диети Отс... на Wed, 12/02/2009 - 20:35. 

Наближават празници и трябва да прецените състоянието не само на фигурата си, на кожата, а и на косата си. За да е неотразима в празничните вечери, можете да опитате някои стари народни рецепти, въпреки изобилието от козметични продукти на пазара. 
Първо да си припомним някои вечни правила за здрава и блестяща коса.
1. Никога не измивайте косата с много топла вода. 
2. Не мийте косата с вода от чешмата, особено ако водата е твърда. Можете да я омекотите чрез преваряване, а още по-добре с добавяне на специални билки, например 
лайка
3. В студено време пазете косата от студа. 
4. Ако имате пърхот, трябва да се справите с него. Едно мощно народно средство е лукът. Една глава кромид лук се настъргва на ренде, получената каша се поставя в марля, сгъната на няколко пласта.

»  Кожата след отслабване Написано от Диета Диети Отс... на Tue, 12/01/2009 - 18:29. 

За много хора е позната неприятната ситуация: свалили са значително теглото си, но не могат да се справят с разтегнатата кожа. Често се чува израза „Кожата увисна.” И радостта от отслабването е заменена с нов проблем.
Естествено за всичко това си е виновен този, който няма търпение и бърза да отслабне. Ако процесът на отслабване е ръководен вещо,кожата няма да е увиснала. Неслучайно е казано, че за седмица трябва да се свалят 0,5 – 1 кг. Един килограм е максимумът, това е таванът на безопасното отслабване не само за кожата, а и за целия организъм.
Кожата винаги изисква големи  грижи, още повече ако се провеждат диети за отслабване. А ако отслабването се провежда при хора в по-напреднала възраст, вниманието трябва да е много по-голямо. Освен възрастта роля играят и други фактори: спорт, прием на течности, температура и влажност на помещенията, които се обитават постоянно, вида на приеманите храни.

»  Ментов чай вместо аналгетици Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 11/26/2009 - 19:21. 

Британските учени съобщават за едно твърде интересно откритие – вместо аналгетици при главоболие, мигрена или друга болка, можете да изпиете чаша ментов чай. Растението Hyptis crenata е отдавна познато и предписвано от бразилските лечители. От векове те лекуватглавоболие, болки в стомаха; състояния, свързани с висока температура, грип с отвара от бразилска мента. 
Изследване, публикувано в сп. „Acta Horticulturae”, посочва, че при научен експеримент върху мишки са доказани обезболяващите качества на растението.
Отвара от изсушени листа на Hyptis crenata, които се варят 30 минути, има изключително силен обезболяващ ефект при човешкия индивид. Отварата се приема прецедена и охладена.

»  Чай Написано от Диета Диети Отс... на Mon, 11/23/2009 - 21:20. 

Широката употреба на чаеното питие се дължи на способността му да ободрява умствено и физически, да подобрява храносмилането, да усилва сърдечната и бъбречната дейност, да увеличава диурезата. Лечебните свойства на чая са известни още на древните китайци. Наричали са ги „огън на живота", който укрепва духа и тялото и удължава  живота.
Химичният състав на чая е твърде променлив и зависи от сорта, начините на обработка, съхраняването, отглеждането и др. Без съмнение тонизиращото действие на чая се дължи на сравнително високото съдържание на кофеин (наричан още теин от гр. теос – бог, божествен). Схващането, че кафето съдържа повече кофеин, отколкото чаят, не е напълно вярно. Средното му съдържание в различните видове чай е 1- 4 мг% . Между въздействието на кофеина на чая (теина) и кофеина на кафето има някои важни разлики. Възбудителното действие на теина е сравнително по-слабо изразено, не причинява безсъние и сърцебиене. Значение за това има преди всичко обстоятелството, че за приготвянето на чаеното питие обикновено се използва минимално количество чай, докато дозата на кафето в съответното питие е по-голяма. Не по-малко значение има и съдържанието на танинови вещества в чая. С тях кофеинът встъпва в реакция, като се образува кофеинов танат, който действа по-забавено и по-смекчено върху нервната и сърдечно-съдовата система. Кофеинът на чая притежава и друго едно важно свойство: той не се задържа и не се натрупва в организма, което изключва опасността от кофеинова интоксикация, каквато се наблюдава при прекомерна употреба на кафе. Практически в чаеното питие никога не се извлича повече от 75 – 80% от цялото количество кофеин, съдържащ се във вложения чай. Опасност да се злоупотреби с кофеин при консумацията чай практически не съществува, защото чрез чая получаваме минимални дози –  не повече от 0,01 г дневно, докато възбуждащата дневна доза, допускана от   фармаколозите, е 30 пъти по-голяма.
Различните сортове чай съдържат различен процент кофеин: висококачествените чаеве, получавани от младите листа, съдържат повече кофеин – 3-4%, а чаят, получаван от груба суровина – до 1%, но най-нежните първи листенца са по-бедни на кофеин, отколкото вторите, които понякога съдържат до 5%   кофеин.

»  Анасон (Pimpinella anisum) Написано от Диета Диети Отс... на Sun, 11/22/2009 - 11:10. 

Анасонът е едногодишно тревисто растение, което успешно се култивира у нас, среща се и в диво състояние в по-топлите региони. Растението от древни времена се използва като подправка и средство за лечение. Споменава се още в съчиненията на Диоскорид и Плиний Стари. 
Плодчетата на анасона (Fructus Anisi) се прилагат за лечение на много болести. Те се събират през юли, малко преди пълното узряване на семената, като така се предотвратява оронването им. Изсушените плодчета са със сивозелен цвят, сладникав вкус и много приятна миризма. Съхраняват се в сухо и проветриво помещение, поставени в хартиени пликове.
Анасоновите плодчета съдържат: 2-6% етерично масло, мазнини – 10-30%, холин, 20% белтъчини, витамин С (до 140  мг%), 
витамин Р(рутин-120 мг%), захари, кумарини и значително количество микроелементи. Етеричното анасоново масло, което също е изключително полезно, има следния състава: 80-90% анетол, на него се дължи специфичния аромат, дианетол, метилхавикол, анизкетон, анизова киселина, анизалдехид.

»  Липа Написано от Диета Диети Отс... на Thu, 11/12/2009 - 20:47. 

Липата е високо дърво, което достига 20-30 м, короната е силно разклонена и гъста. Има цели липови гори, но растението успешно се развива и в градски условия. В нашата страна са най-разпространени три вида липа – сребролистна, дребнолистна и едролистна.
За лечебни цели се използват предимно  цветовете на липата (Flores Tiliae).
Те се берат с или без прицветник през периода на цъфтежа (юли – август). Най-рано цъфти дребнолистната липа, а най-късно сребролистната липа. Важно е при брането цветовете те да не се мачкат и да не се сплъстяват, защото това е предпоставка да се запарят и да загубят част от полезните вещества в състава си. Цветовете се изсушават на сянка или в сушилня при температура до 45° С. Готови са, когато цветните дръжки започнат лесно да се чупят при огъване. Изсушените вече липови цветове трябва да не се излагат повече на слънчева светлина, за да не загубят цвета си, който е светложълт. Липовият цвят съдържа етерично масло, слузни вещества, дъбилни вещества, флавоноиди, тилирозид, на който се дължи потогонното действие, захари, хлорогенова, кафеена и кумарова киселина, сапонини, каротин, 
витамин С и др.

»  Калории за денонощие Написано от Диета Диети Отс... на Tue, 11/10/2009 - 16:14. 

Много хора не са наясно колко калории са им нужни за деня. Някои дори не подозират, че приемането на допълнителни 300 калории надежедневната норма за деня може да ги доведе до прираст в теглото 0,500 кг на всеки 11-12 дни. Естествено е, че възрастните хора се нуждаят от повече калории, отколкото едно дете, но от друга страна възрастните по-често имат забавен метаболизъм. 
В много от съвременните фитнес центрове има техника, с която да бъдат уточнени нужните ви за деня калории, но тези тестове обикновено са твърде скъпи.
Формулата на  Миффлин  – Сан Жеора  е въведена през 2005 година и според Американската диетична асоциация (АДС) се смята за една от най-точните при изчислението на необходимите калории за здрав човек.

»  Един грейпфрут – две ползи Написано от Диета Диети Отс... на Sat, 11/07/2009 - 22:46. 

1. Ако искате през целия ден да сте енергични и бодри, а в дългосрочен план да намалите обиколката на талията си, не започвайте деня с кафе, а с пресен фреш от половин грейпфрут. Можете да комбинирате грейпфрута с портокал и киви, което означава да приемете витаминен коктейл. Ще се ободрите, ще захраните кожата си с витамини, а и да не забравяме, че подобен коктейл от цитруси е едно от средствата да се противопоставите на грипа.
Какво ще правите с втората половина на грейпфрута?

» 


Тагове:   начало,   отслабване,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185271
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив