Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. tili
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. wonder
6. planinitenabulgaria
7. varg1
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. deathmetalverses
12. getmans1
13. samvoin
14. tili
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
07.03.2012 17:37 -
Амарант – зърнената култура на ацтеките
Амарант – зърнената култура на ацтеките
Амарант е древна зърнена култура, традиционна за ацтеките. Притежава изключителни хранителни, диетични и здравословни качества. Вкусът на амаранта едва ли ще ви впечатли, но не го пренебрегвайте, защото е много полезен.
Амарант (Amaranthus) e едногодишно растение, от което съществуват много видове и сортове, а в различните части на света се използва по различен начин (като зърнена култура, листен зеленчук или декоративно растение). Най-полезен е като зърнена култура, а цветовете на зърната варират от бяло до оранжево. Родината на амаранта е Централна и Южна Америка. Преди откриването на Америка бил сред основните култури на местните и го използвали за езически ритуали, но след откриването на континента спират да го отглеждат. През втората половина на ХХ век отново започва да се отглежда, а днес е много разпространен в Северна и Южна Америка, Азия и Африка. В България са известни около 60 вида амарант.
Амарант – хранителни качества
Амарантът съдържа всички незаменими аминокиселини, като количеството на лизин е три пъти по-голямо от това на другите зърнени култури. Богат е на витамин Е (мощен антиоксидант) и минералите желязо, калций, фосфор и магнезий. Съдържа голямо количество фибри. За разлика от повечето зърнени култури, в амаранта няма глутен, т.е. идеален е за хора, които страдат от глутенова ентеропатия.
Хранителни стойности в 100 г амарант: 374 ккал; 14 г белтъчини; 6,5 г мазнини; 66 г въглехидрати; 9,3 г фибри
Амарант – здравословни качества
Амарантът е много по-вкусен след термична обработка, а и се подобрява усвояемостта на хранителните му вещества. Вари се в съотношение с вода 1:2:5, около 25 минути, на не много висока температура. Подсладете с мед или стевия и добавете ядки и/или сушени плодове.
Амарантът се сервира като гарнитура на различни меса, в супи и смлян на брашно.
http://dieti.rozali.com/hranene/p18274.html
Амарант (Amaranthus) e едногодишно растение, от което съществуват много видове и сортове, а в различните части на света се използва по различен начин (като зърнена култура, листен зеленчук или декоративно растение). Най-полезен е като зърнена култура, а цветовете на зърната варират от бяло до оранжево. Родината на амаранта е Централна и Южна Америка. Преди откриването на Америка бил сред основните култури на местните и го използвали за езически ритуали, но след откриването на континента спират да го отглеждат. През втората половина на ХХ век отново започва да се отглежда, а днес е много разпространен в Северна и Южна Америка, Азия и Африка. В България са известни около 60 вида амарант.
Амарант – хранителни качества
Амарантът съдържа всички незаменими аминокиселини, като количеството на лизин е три пъти по-голямо от това на другите зърнени култури. Богат е на витамин Е (мощен антиоксидант) и минералите желязо, калций, фосфор и магнезий. Съдържа голямо количество фибри. За разлика от повечето зърнени култури, в амаранта няма глутен, т.е. идеален е за хора, които страдат от глутенова ентеропатия.
Хранителни стойности в 100 г амарант: 374 ккал; 14 г белтъчини; 6,5 г мазнини; 66 г въглехидрати; 9,3 г фибри
Амарант – здравословни качества
- Амарантът е богат на сяросъдържащи аминокиселини, които са важни за правилното функциониране на черния дроб и за нормалното развитие на новородените.
- Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
- Има благотворен ефект при бременни, активно спортуващи и работещи при тежки условия на труд.
Амарантът е много по-вкусен след термична обработка, а и се подобрява усвояемостта на хранителните му вещества. Вари се в съотношение с вода 1:2:5, около 25 минути, на не много висока температура. Подсладете с мед или стевия и добавете ядки и/или сушени плодове.
Амарантът се сервира като гарнитура на различни меса, в супи и смлян на брашно.
http://dieti.rozali.com/hranene/p18274.html
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 279
Блогрол