Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 17:37 - Амарант – зърнената култура на ацтеките
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1257 Коментари: 0 Гласове:
1



  Амарант – зърнената култура на ацтеките Амарант е древна зърнена култура, традиционна за ацтеките. Притежава изключителни хранителни, диетични и здравословни качества. Вкусът на амаранта едва ли ще ви впечатли, но не го пренебрегвайте, защото е много полезен. 

image

Амарант (Amaranthus) e едногодишно растение, от което съществуват много видове и сортове, а в различните части на света се използва по различен начин (като зърнена култура, листен зеленчук или декоративно растение). Най-полезен е като зърнена култура, а цветовете на зърната варират от бяло до оранжево. Родината на амаранта е Централна и Южна Америка. Преди откриването на Америка бил сред основните култури на местните и го използвали за езически ритуали, но след откриването на континента спират да го отглеждат. През втората половина на ХХ век отново започва да се отглежда, а днес е много разпространен в Северна и Южна Америка, Азия и Африка. В България са известни около 60 вида амарант. 

imageАмарант – хранителни качества
Амарантът съдържа всички незаменими аминокиселини, като количеството на лизин е три пъти по-голямо от това на другите зърнени култури. Богат е на витамин Е (мощен антиоксидант) и минералите желязо, калций, фосфор и магнезий. Съдържа голямо количество фибри. За разлика от повечето зърнени култури, в амаранта няма глутен, т.е. идеален е за хора, които страдат от глутенова ентеропатия. 

Хранителни стойности в 100 г амарант: 374 ккал; 14 г белтъчини; 6,5 г мазнини; 66 г въглехидрати; 9,3 г фибри

Амарант – здравословни качества
  • Амарантът е богат на сяросъдържащи аминокиселини, които са  важни за правилното функциониране на черния дроб и за нормалното развитие на новородените.
  • Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт.
  • Има благотворен ефект при бременни, активно спортуващи и работещи при тежки условия на труд.
Как да консумираме амарант?
Амарантът е много по-вкусен след термична обработка, а и се подобрява усвояемостта на хранителните му вещества. Вари се в съотношение с вода 1:2:5, около 25 минути, на не много висока температура. Подсладете с мед или стевия и добавете ядки и/или сушени плодове

image

Амарантът се сервира като гарнитура на различни меса, в супи и смлян на брашно. 
http://dieti.rozali.com/hranene/p18274.html 
 



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3184970
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив