Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 17:51 - Дама Пика
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 2736 Коментари: 0 Гласове:
1



  Дама Пика Безброй легенди се носят за страховитата Дама Пика. Дали е плод на човешката фантазия или наистина е съществувала такава личност, остава загадка. Ето какво открихме за Дама Пика.
image
Легендата за Дама Пика

Най-старата легенда за Дама Пика разказва за красиво момиче, живяло около тринадесети век. То било известно като най-желаното и най-харесваното в селото, но също било изключително срамежливо и целомъдрено. Затова колкото и ухажори да имала девойката, тя ги отпращала. С времето отблъснатите от нея мъже се озлобили и решили да я накажат. 

Обезобразили я и я прогонили от селото, като преди това я обявили за вещица, която прелъстявала мъжете, довеждала ги до лудост, а после нарочно ги отпращала. Девойката се скитала дълго време из горите и накрая наистина се превърнала във вещица, решена да отмъсти за съдбата си.Преди да умре тя направила магия, като вкарала всичките си зли сили в едно огледало. Който застанел пред огледалото и споменел името й, тя се появявала по-ужасяваща от всякога. Ако решила да пощади „жертвата“ си, задавала три въпроса.

Който отговорил и на трите, го пускала, но сгрешилият го затваряла в огледалото и той изчезвал безследно. Твърди се, че Дама Пика се призовава само в нощи, когато има пълнолуние, и то точно в 00:00. За целта са необходими тесте карти и огледало. Но дали наистина Дама Пика откликва на повикването, остава мистерия.

imageДама Пика на Пушкин

В началото на деветнадесети век руският автор Александър Пушкин слага поредния си „трофей“ в списъка с литературни произведения – повестта „Дама Пика“. Творбата е вдъхновена от легендата за страховитата Дама Пика, която сеела страх, ужас и дори смърт. В повестта Пушкин разказва за измеренията на човешката алчност. Херман (главният герой) обичал да наблюдава как хората играят на карти и залагат, но никога не смеел да се включи и да заложи нещо. Докато една възрастна графиня със завиден късмет не му намекнала, че всеки успех крие своята тайна.

Херман бил обсебен от мисълта за лесна печалба, затова  една вечер отишъл при графинята и я принудил да му сподели тайната на играта. Колкото и графинята да  го убеждавала, че всичко е било просто шега, мъжът не вярвал и опрял пистолет в главата й. Тогава от ужас графинята починала. След погребението призракът на възрастната жена посетил Херман и разкрил тайната – той трябвало да играе всяка вечер по веднъж, като първата вечер да залага на 3, втората на 7, а третата на Асо. 

Мъжът изтеглил всичките си спестявания и направил каквото му било заръчано, но на третата вечер, когато заложил всичко на Асо, вместо печелившата карта се паднала Дама Пика и той изгубил всичките си пари. Когато Дама Пика се появила, тя му намигнала и той полудял от ужас.

След като Пушкин публикувал историята си, Дама Пика станала все по-привлекателна героиня за произведенията на редица други творци, сред които Чайковски и Прокофиев. А легендите продължили своя път – някъде заедно, другаде поотделно, но все по ужасяващи и страховити.
image
Дама Пика като карта

Освен като героиня на плашещи истории, Дама Пика все пак е и една от общо 52-те карти в тестето. Тук символиката е противоречива. От една страна, Дама Пика олицетворява остър ум, мъдрост, практичност, амбиция, но, от друга, се смята, че носи лош късмет. Французите пък асоцииират различните карти с отделни емблематични личности от сферата на историята или културата. При тях Дама Пика се свързва с гръцката богиня Атина Палада.

Днес някои опитват да призоват вещицата от любопитство, други, за да демонстрират кураж, а трети – за да докажат, че не вярват в подобни истории. Слухове преписват ужасяващи инциденти на легендарната героиня. Но дали наистина Дама Пика съществува? Загадката все още няма категоричен отговор.

02.03.2012/ Христина Спасова
http://horoskop.rozali.com/zagadki/p18415.html 


Тагове:   Дама Пика,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186542
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив