Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 15:53 - Смях: BG бъдещето = туризма и земеделието?!
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1162 Коментари: 0 Гласове:
0



  Смях: BG бъдещето = туризма и земеделието?!
  • image
    До 10 см. по-голям за месец-два!
  • image
    Ламбо опипва депутатки в НС
  • image
    Снежен фалос "надърви" Фейсбук
  • image
    Поръчай: „Лошите момичета”!
image „Бъдещето на България е в туризма и земеделието“ – тази глупава мисъл

често се чува оттук-оттам и се е превърнала в нещо като верую на голяма част от политиците, икономистите и народа. А тя е толкова абсурдно анахронична, че повече няма и накъде! Всички вече знаят, че живеем в информационното общество, но кой знае защо си мечтаят да се върнем обратно при тракторите и редосеялките и при кенефните давачки на квартири по изостаналото ни Черноморие. Ето как стоят нещата всъщност:

image

Този човек ли е бъдещето на България!?

Светът се променя така стремглаво, че дори и най-развитите икономики не смогват в осмислянето и прилагането на модерното и иновативното.

Градената дълго време икономическа структура започва да се пропуква под натиска на една нова вълна – тази на информационното общество. Тя е едновременно единственият начин за просперитет и това, което може да ни тласне към дъното. Информационното общество е тази брънка във веригата, на която трябва да обърнем сериозно внимание, за да се развиваме. Ставалото досега с плавни темпове надграждане, тръгнало от първата и втората вълна, в един момент прераства в нова мощна сила – тази на информационното общество или „третата вълна“.
Сега се натъкваме на един феномен, който ни показва нуждата от сериозен анализ на всичко, довело до настоящата ситуация.

Трябва да започнем да развиваме именно информационното общество. Това важи както за световните икономики, така и за нашата. За да не вървим назад, трябва да променим до известна степен схващането, че развитието ни зависи от това на селското стопанство, туризма и отчасти от развитието на лека промишленост. Защото очевидно те са от първата и втората вълна на земеделието, туризма и масовото индустриално общество.

image

Тази снимка няма много общо с българския туризъм

Страната ни не съумява да налучка точната пътека, по която да поеме, за да се възползва от възможностите и предимствата на информационното общество. За да бъде съвременна, Българиятрябва да се създаде система осигуряваща по-висока заетост в областта на услугите, да се формира едно общество водено от информацията, като глобален метод за комуникация. Трябва да бъдем общество, в което разстоянието вече не е фактор за растеж, развитие и общуване. Информационното общество ще ни помогне да създадем онази среда, която ще ни изтласка на повърхността.

Но, за да се осъществи това, все пак не трябва да забравяме етапите, през които сме минали, за да стигнем до тук. Ако позволим на вълната да ни тласка напред твърде бързо и пропуснем да осмислим и анализираме дълбочинната структура, която ни показва същинските промени, няма да съумеем да използваме всички възможности на информационното общество.

Безспорна е нуждата от наученото и постигнатото през първата и втората вълна. Не можем да градим информационно общество без основите, дадени ни от земеделието и масовото индустриално общество. Но и не трябва да оставаме на този етап. За се развива успешно страната ни, трябва да имаме условията, възможностите и не на последно място, трябва да се вгледаме в дълбочина в процесите, случващи се у нас, за да съумеем да изградим информационно общество. Това не само ще „предотврати срутването”, но и ще надгражда и създава.
http://www.razkritia.com/145804/%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186172
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив