2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 07.03.2012 15:32
Автор: Shutterstock
Битката с килограмите изглежда мъчително лично дело. Успехът й зависи от множество неща: вкусове и навици, наследственост и начин на живот, воля и информираност и пр. Зависи и от покупателната способност. Пълните хора в България купуват средно с 8% по-евтини продукти от останалите, показват данните на GfK. Как и от какво се правят някои от най-нискобюджетните продукти е отделен въпрос, но очевидно резултатите не закъсняват.
Когато личните загуби във войната с килограмите зачестят, това създава и обществени проблеми - от намалена трудоспособност до повишени разходи за здравеопазване. Така че въпросът с "теглото на нацията" е хем личен, хем обществен. Хем състоянието на обществото влияе върху личните успехи и неуспехи. Занимаваме се с темата и защото производителите на храни и напитки, а и търговските вериги имат своя дял от отговорността. Според изследване на "Ноема" българите масово избират храната си по това да е засищаща, да e вкусна и евтина и много рядко се грижат да е здравословна. Така че хората от бизнеса избират дали да трупат дивиденти на гърба на масовите нагласи за хранене, дали да се опитват да ги манипулират в своя полза. Или, както се надяваме, да произвеждат продукти, които да подкрепят развиващите се тенденции към здравословно хранене.
Не открихме цялостни, задълбочени и периодични изследвания за храненето и влиянието му върху здравословния статус на българите. Затова пък напоследък излязоха различни проучвания в тази посока на или по поръчка на фирми и организации. В броя представяме някои от тях - с какво се хранят най-пълните, как хората избират храната си, какво предпочитат да има и да няма в нея, какви са разликите в хранителните режими на мъжете и жените. Макар и фрагментарни, тези данни все пак са някакъв ориентир.
http://www.regal.bg/show.php?storyid=1175191
ИЗ „ОХРИДСКИ ПРОЛОГ“ – 5 ЯНУАРИ
Да спрем феодалните латифундии в земедел...