Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 15:27 - Тълкуване на сънищата – бабини деветинини или път към себепознанието
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1848 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.03.2012 15:29


 
image
Тълкуване на сънищата – бабини деветинини или път към себепознанието
imageДобави в любими imageКоментирай imageОтпечатай imageИзпрати Hera.bg
Искра Виденова В древността се смятало, че сънищата са послания от боговете, изпълнени с пророчества и предупреждения – не само за личната съдба, но и за масови бедствия. Затова тълкуването им било от голяма важност и се поверявало на оракулите, жреците...и държавниците. Така например в Римската империя най-знаковите сънища на гражданите били изпращани за обсъждане в Сената.

Днес вярата, че сънищата ни вещаят бъдещето, спада към бабините деветинини – неща, в които уж никой не вярва, но които се радват на голяма популярност – хороскопи, нумерология, гледане на карти и всякакви суеверия. И макар, че съвременната психология отдавна е разкрила, че в сънищата наистина са закодирани важни послания, само че не идващи от свръхестественото, а от собственото ни несъзнавано, все така предпочитаме да ровим в съновниците, вместо да се опитаме да надникнем в самите себе си.

Каква е ролята на сънищата
В действителност ние малко се познаваме, тъй като по-голямата част от нашите желания, страсти и страхове, са изтласкани дълбоко в несъзнаваното. Парадоксът е, че колкото по-малко предполагаме за съществуването им, толкова по-силно диктуват поведението ни. В това се състои и ролята на сънищата – те изкарват образи от подсъзнанието ни на повърхността и така ни освобождават от тях. Например мъчителни, съпроводени с тягостно усещане сънища съвсем не вещаят нещастие или смърт, а са отдушник на страховете, тревогите, претенциите и враждебността ни. Други ни помагат да решим проблем, които смътно ни мъчи и ни е трудно да определим, а трети освобождават творческата ни енергия от оковите на съзнанието.

Можем ли сами да тълкуваме сънищата си
Днес тълкуването на сънищата е един от най-успешните методи в психоанализата. Въпросът е дали можем да анализираме сънищата си сами. В някаква степен да, но за това се изисква добра подготовка. На първо място никога не приемайте сънищата буквално – те са изградени от символи, които образуват истински ребус. В разгадаването им едва ли ще ви помогне някой съновник, които ви предрича смърт и нещастия, ако сънувате това или онова. По-добре си набавете речник на символите или специализирана, но написана на достъпен език литература, като например „Тълкуване на сънищата” на Пиер Дако или „Човекът и неговите символи на Карл Юнг.

Как да запомним сънищата си
Въпреки, че сънищата се появяват през последната пета фаза на съня (REM), успяваме да запомним само една много малка част от тях. Причината – продължим ли да спим след края на съня, всяка минута е фатална. Само след пет минути не помним и половината от съня, а след 10 мин. 90% от информацията е загубена. Сигурно сте забелязали, че най-ярки спомени от сънищата си имате тогава, когато някой внезапно ви събуди. Приложете същата тактика –навийте будилникът си за четвърт час по-рано от обичайното. Когато се събудите не бързайте да се приготвяте за работа, а мислено си припомнете съня и го запишете. Така по-късно спокойно можете да се опитате да анализирате символите и образите от вашия сън. 

Гениалните идеи по време на сън
Факт е, че много произведения на изкуството и научни теории са се родили по време на сън. Примерите са многобройни – Пол Макартни признава, че мелодията на „Yesterday“ му хрумва по време на сън, Мери Шели сънува знаменитото си чудовище, докато нощува в замъка Франкенщайн невероятните изобретения на Леонардо Да Винчи също са плод на съновиденията му. По време на сън са направени и едни от най-големите пробиви в науката – напримерпереодичната таблица на химичните елементи се присънва на Дмитрий Менделеев след дълги години на научни търсения. Във всичко това няма нищо свръхестествено – премахването на всички условности и стереотипи по време на сън, дава свобода на гениалните идеи. Може би и във вас дреме неподозиран потенциал, а пътят към осъществяването му са сънищата. 
http://www.hera.bg/s.php?n=438 
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185911
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив