Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 15:24 - Възраст и безплодие
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1645 Коментари: 0 Гласове:
0



 
Възраст и безплодие
imageДобави в любими imageКоментирай imageОтпечатай imageИзпрати Hera.bg
Стела Иванова Всички сме чували за неумолимо тиктакащият репродуктивен часовник, но често смятаме, че това просто не се отнася за нас. Особено когато на 35 изглеждаме и се чувстваме все така млади и енергични. Но дори отпечатъкът на времето да е незабележим на повърхността, вътре в тялото ни са настъпили съществени промени. Нека да надникнем какво се случва там.

Яйчниците са нашия най-важен репродуктивен орган. Докато те произвеждат годни за оплождане яйцеклетки, ние можем да имаме дете – по естествен път или. ако съществуват други усложнения, по метода инвитро или така обсъжданото в момента сурогатно майчинство. Добрата им работа обаче пряко зависи от нашата възраст. Ето и как тя се променя през годините:

imageЯйцеклетките се създават още по време на утробното ни развитие и след това необратимо започват да намаляват. Най-много са към петия месец – повече от 7 милиона, но до появата ни на бял свят остават само 2 милиона.

image Загубата на яйцеклетки продължава и през детството и когато получим първата си менструация (тоест достигнали сме полова зрелост), сме останали с не повече от 3000.

imageПо време на фертилната ни възраст само около 300 яйцеклетки от този капитал ще достигнат зрелост и ще напуснат яйчниците ни в очакване на заветното оплождане. 

image Най-плодовити сме във възрастта между 18 и 20 години. След 28-та година загубата на яйцеклетки се ускорява и не спира дори по време на бременност.

imageСлед 35-та година възможността ни да заченем вече значително намалява. Основната причина е, че притокът на кръв към яйчниците намалява, а това влияе както на количеството, така и на качеството на женските полови клетки. Производството на женските хормони естроген и прогестерон също намалява, а именно те стимулират зреенето на яйцеклетките и овулацията. 

image Дори в млада възраст веднъж годишно имаме празен цикъл, тоест не настъпва овулация на яйцеклетката. С напредъка на годините това започва да се случва по-често. 

Разбира се, дори след тази възраст можем да заченем и родим дете, особено ако нямаме съпътстващи репродуктивни проблеми (например заболявания на яйчниците, матката и маточните тръби) и водим здравословен начин на живот. Какво трябва да знаем:

imageНай-важните витамини за плодовитостта са А, С и Е. Дори химичното название на последния – токоферол, в превод от гръцки означава раждане. Приемайте ги под формата на таблетки или за да избегнете риска от предозиране, яжте храни, които ги съдържат. Първият ще намерите в морковите, спанака, черния дроб, мазните риби, плодовете и зеленчуците в жълто-оранжев цвят. Вит. Е се съдържа във всички растителни масла и ядките. На Вит. С са богати цитрусите, ягодите, доматите, шипките и зеленолистните зеленчуци. 

image Много важни за доброто качество на яйцеклетките са Омега-3 мастните киселини. Те се съдържат най-много в лененото семе и рибата (особено мазната) и по-малко в орехите ируколата.

imageСъставете си меню, в което да преобладават протеините – месо, риба, бобовите култури, ядки, яйца и пълнозърнест хляб. От тези храни ще си набавите също така желязо и цинк – най-необходимите минерали за успешно забременяване. Ограничете или най-добре избягвайте до минимум полуфабрикатите и готовите храни – те съдържат много химически добавки, някои от които влияят негативно на фертилността ни.

imageПравете секс по-често, защото времето в което може да бъде оплодена една яйцеклетка е твърде кратко – не повече от 24 часа. Другият вариант е да следите овулацията си със специални тестове, което обаче донякъде ще механизира и лиши от спонтанност интимните ви отношения.

imageНарастването и зреенето на една яйцеклетка трае около 4 месеца. Затова всичко, на което сме изложени през този период – хранителни вещества, радиация, стресови ситуации, токсини оказва влияе върху нейното качество. Не забравяйте, че грижата за успешното износване на вашето дете започва много преди да видите заветните две чертички върху теста за бременност и дори месеци преди сексуалния акт.
http://www.hera.bg/s.php?n=873 
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185205
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив