Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 12:42 - Кой не обича ягоди
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 603 Коментари: 0 Гласове:
0



 
   
 
image      image

   В края на май в Англия рязко нараснало търсенето и обемът на продажбите на ягоди - само за една седмица със 17%, а през почивните дни - вероятно с много повече. Причина за този ягодов бум е 
публикацията от 24 май за резултатите от изследванията на шотландски учени, които открили в този прекрасен плод природен аналог на виаграта.

   Изследователите определили, че ягодите и малините увеличават сексуалната активност и способност за зачеване. Като причина за този неочакван ефект те сочат съдържанието на цинк в семенцата на ягодите, а както е известно и малината, и ягодата се консумират със семенцата.

   Цинкът повишава нивото на тестостерона, който от своя страна повишава сексуалното влечение и при мъжете, и при жените. 

image   Патрик Холфорд (Patrick Holford), един от изследователите, казва: "Всичко е много просто. Всеки път преди секс, или когато искате просто да подготвите своя партньор за него, изяжте шепа ягоди или малини". 
   Експертът от Института по хранене (Institute for Optimum Nutrition) добавя: "Работата не е само в цинка. Тези плодове съдържат голямо количество антиоксиданти, които нормализират кръвообращението в половите органи, при това съдържанието на захар в тях е едно от най-ниските сред всички плодове, затова вие получавате максимум енергия при минимум калории". 

   Холфорд подчертава още, че ягодите съдържат фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. При това в една шепа ягоди фолиевата киселина е 100 пъти повече отколкото в една ябълка. 

   Между другото Шотландия, която е известна като страна производител на малини, се надява с помощта на това откритие да подобри демографската ситуация в страната и да спре катастрофалното падане на раждаемостта. 

   Проблемите на България в тази сфера са същите, и без да сме световни износители на ягоди и малини, тази година ягодовите полета са отрупани с плод. Да се възползваме от това.

image  Ягодите съдържат до 15% захар, до 80% вода, органични киселини, целулоза, пектинови, дъбилни, азотни вещества, алкалоиди, соли на желязото, фосфора, калция, кобалта, магнезия, витамини от В група, каротин, аскорбинова и фолиева киселина, етерично масло, фитонициди. По съдържание на витамин С сред ягодовите култури те отстъпват само на касиса. Ягодите подобряват обмяната на веществата в организма, регулират кръвното налягане и работата на стомашно-червния тракт, подобряват работата на сърцето, имат пикочогонно, противовъзпалително, кръвотворно, кръвоочистващо действие. Помагат при базедова болест, тъй като влияят положително върху йодния обмен в щитовидната жлеза. Притежават противомикробна активност по отношение на причинителите на чревни инфекции, пневмококи, стафилококи, стрептококи и грипни вируси. Ценни са и с това, че възбуждат апетита, подобряват храносмилането, утоляват жаждата. Благодарение на високото съдържание на полезни вещества, ягодите са незаменими в диетичното хранене. 

   Използват се в големи количества като прекрасно лечебно средство при обща слабост, анемия, спомагат за извеждането на холестерина и токсините в метаболичните процеси. Препоръчват се при хипертония, затлъстяване, захарен диабет, рахит, заболявания на щитовидната жлеза, при лечение на кожни заболявания, като тонизиращо средство. 

  
     Ягодите са винаги празнични, те са лято, слънце, гора, градина, но и нещо вкусно, полезно и ароматно. И трябва да се възползваме от това, докато трае техният сезон. 
   Смята се, че ако през лятото изядем 10 кг от този прекрасен плод, през зимата можем да забравим за докторите. Един наистина прекрасен начин за укрепване на организма ни след дългата зима.
image
»»  Кратка история на градинската ягода
 
image


Тагове:   обича,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181882
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив