Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2010 12:00 - Юрий Гагарин
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 7162 Коментари: 19 Гласове:
0



 
Юрий Гагарин

Спомени и разкази на близки и приятели
начало ][ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]
     Все по-малко остават тези, които са изпратили Гагарин в Космоса, общували са с неговите близки и приятели. Юрий Салников е заснел 12 филма за авиацията и космонавтиката, много фрагменти от които, поради секретност са останали зад кадър. В навечерието на кръглата годишнина по молба на журналистката Светлана Самоделова той разказва "какво момче е бил Гагарин".
С ГРИФ “СЕКРЕТНО”
Трите заветни цифри
 image 
 — Работническият произход на Юрий Гагарин ли изигра решаваща роля в избора му за ролята на космонавт №1?
     — Кандидатурата на Гагарин предложи Корольов. Но решаваща дума имаше Хрушчов. По-късно внукът на Никита Сергеевич ми разказа как Хрушчов разглеждал анкетите на кандидатите за космонавти. Анкетата на Нелюбов веднага отделил, за Титов казал: “Що за име, Герман не е руско?” Обяснили му, че бащата обичал Пушкин и нарекъл сина си в чест на един от литературните герои. Когато погледнал усмихнатия Гагарин и прочел, че той е внук на работник от Путиловските заводи и син на селянин, казал "да". 
     По-късно Гагарин признава, че до окончателното решение на Държавната комисия се страхувал да мисли, че ще полети пръв... На всичко отгоре в последните дни преди старта се оказало, че теглото на кораба “Восток” е с 4 кг над допустимото. Трябвало да се намали. И му минала мисълта, че Герман Титов е точно с 4 кг по-лек… 
     Сутринта преди старта Юрий намерил на нощното си шкафче букет от полски лалета. Донесла ги била жената, обслужваща стаите, Клавдия Андреевна. Синът на възрастната жена, също летец, бил загинал във войната и много приличал на Гагарин: бил “същия такъв с широкочел…” - казвала тя. 
     Конструкторите и психолозите се страхували, че психиката на човека в космоса може да не издържи... Полетът на “Восток” трябвало да премине без активното участие на космонавта в управлението. Но в случай, че автоматиката откаже, била предвидена възможност за аварийно управление на кацането, с други думи ръчно управление. Но преди да натисне специалното червено копче, космонавтът трябвало да докаже, че умът му ... е наред. Включването на спирачния двигател блокирали с логическа ключалка. Било решено цифровия код да бъде даден на Гагарин в запечатан плик, който при необходимост той да отвори, ако остане вменяем.

     — Главният конструктор на кораба “Восток” Олег Ивановски ми разказа как преди да затворят люка той се вмъкнал в кабината при Гагарин и му прошепнал: “Ключалката е с три цифри — едно, две, пет. Това е под секрет”. Юрий в отговор се разсмял: “Хайде стига, под секрет. И без тях ще минем. Пък и ти закъсня. Още вчера Марк Галай ми каза кода, а после и Евгений Анатолиевич Карпов…” 
     Когато капакът на люка на космическия кораб бил затворен и всички гайки завинтени, се случило ЧП (извънредно събитие). От главния пулт с тревога съобщили, че не свети един от датчиците, сигнализиращи нормалното затваряне на люка. Наложило се да се отвият всичките 30 гайки. После се изяснило, че не е имало неизправност, операторите на пулта просто не забелязали дали е светнала или не една от лампичките. И докато целият Център за управление на полетите стоял на тръни, Гагарин в креслото продължавал да си тананика своята любима песен: “Родина слышит, Родина знает…”
Първият сувенир от “Восток”
image   Въпросът за това, кога да се съобщи за полета на Гагарин, не веднъж бил обсъждан на най-високо ниво. Накрая решили да съобщят "незабавно", веднага след като бъде получено потвърждение, че корабът е излязъл в орбита и космонавтът е жив… Орбитата на кораба се оказало, че не е разчетената - апогеят се получил над зададения, поради което Гагарин се приземил не там, където го очаквали, а в саратовската степ, без малко да улучи Волга. Сред изораната нива видял жена с момиченце, което държало пъстро теленце. Тръгнал срещу тях - в яркооранжев скафандър, със шлем, с голяма глава и поприведен, като мечка, застанала на задните си лапи. Жената и детето застинали. Тогава Гагарин, свалил хермошлема, извикал: “Я свой, товарищи, свой!” 
     Пристигналите трактористи завикали: “Ти ли сега над Африка включваш спирачната двигателна установка? Току що предадоха по радиото..." Тъй като съобщението за изстрелването било дадено със закъснение, и съобщението за приземяване също закъсняло. 
     Гагарин, макар че много бързал да телефонира, успял да попита колходниците: “А вие вече сеете?” 
     На брега на един от притоците на Волга, на един доста стръмен склон лежал овъгленият спускаем апарат. Когато пристигнали специалистите, в кабината вече се въртял вентилатор... Оказало се, че кабината вече е успял да посети механикът от местния колхоз. Със сълзи на очи човекът се разделил със сувенира, който намерил - туба с храна. Докато поставят охрана около спускаемия апарат, обшивката му била вече доста наръфана и ощипана - за спомен. На мястото на приземяването - в центъра на плитката долчинка забили железен лост, на който издраскали с пила паметната дата “12.04.61”. По-късно на това място издигнали обелиск. 
       — Ние бяхме близки с майката на Юрий Алексеевич — Анна Тимофеевна. Аз често ходех в Клушино, а после в Гжатск, а тя, когато пристигаше в Москва, идваше при нас в Кунцево, — продължава Юрий Салников. — И ето, тя ни разказа, как на 12–ти сутринта при нея притичала снаха й, жената на по-големия й син и от прага завикала: “Мамо, чухте ли съобщението по радиото?” — а самата тя плаче… Анна Тимофеевна едва промълвила: “Юра? Разбил ли се е?” Снахата: “Не, не, в космоса е…” Двете жени заплакали в един глас: “Какво направи той? Две дечица мънички има...” Анна Тимофеевна така, както си била, в домашната рокля, по пантофи, наметнала ватенката и затичала към гарата. Как е стигнала до там - не помни. В главата й било само една мисъл: по-скоро при Валя, тя е там самичка с малките... 
     За тези 108 минути, които Гагарин прекара в орбита, успяха да му присвоят звание майор - предсрочно, прескачайки една степен. На близките си той после казваше: “Много съжалявам, че не успях да си походя малко като капитан - най-красивото звание”. В самолета от Куйбишев за Москва, му връчиха нов шинел с майорски пагони. През нощта шивачът успя да оправи униформата по фигурата на Гагарин. Недалеч от столицата в облаците изплуваха седморка реактивни изтребители. Юрий дълго им маха с ръка, а после повика стюардесата и й подаде лист, помоли я: "Нека радистът предаде от мен..." В ефира прозвуча: “На другарите летци-изтребители горещ привет! Юрий Гагарин…” В отговор изтребителите помахаха с крила…     
“Приятелите му го наричаха Гагара”
     — Скоро по разпореждане на градския комитет на партията на родителите на Гагарин построиха нов дом — нещо като градско жилище с градина. Заградиха земята около тристайната панелка, предложиха да направят алейка с цветя. Анна Тимофеевна само махна с ръце: “А картофи, лук, цвекло къде ще садя?!” Родителите на Гагарин бяха обикновени хора. А синът им отначало обиколи земята от космоса, а после обиколи цялото земно кълбо.
    Приятелите-космонавти добродушно го наричаха Гагара, а той тях - Ландыши (момини сълзи). Когато в Центъра за подготовка на космонавти се появи първият женски отряд, Гагарин взе шефство над “трудния контингент”, защото знаеше най-добре какво коства подготовката за полета. 
     — Веднъж Юрий ни каза: “Момичета, вие защо все без рокли ходите? — спомня си Валентина Пономарьова. — Хайде да ви заведа в отдел сто, да се понагласите”. А ние наистина ходехме “без рокли” — само в спортните костюми, които ни дадоха заедно с всичко останало в началото. Удобно ни беше: една тренировка, после друга — няма време за преобличане. Опитахме се да ходим в столовата със спортните костюми, но Гагарин ни заповяда, това повече да се случва: момчетата от отряда на космонавтите след тренировка идваха да се хранят във военната си униформа. 
     Всички много се зарадваха на предложението на Гагарин: с дрехи и обувки не можеме да се похвалим. Пък и парите ни не бяха много. Тогава Юрий каза: “Ще взема колкото имам вкъщи, после ще ви ги върнете". Отдел сто беше специална секция в ГУМ (универсален магазин в Москва), където пазаруваха високо поставените чиновници. За да се отиде до тази секция, трябваше да се мине край всички щандове на втория етаж. Гагарин вървеше отпред много бързо, стараейки се да не привлича вниманието. Ние като гъски след него, къде бегом, къде крачейки широко, бързахме след него. В някакъв момент аз се огледах и видях, че зад нас мълчаливо се точи цяла върволица жени. Вратата на отдел сто се затвори за "чуждите", а ние после дълго не можехме да спрем смеха си. 
     При цялата своя сериозна и сложна работа космонавтите не пропускаха случай да си направят шега и да разиграят някого. Най-често инициаторите бяха Гагарин и Леонов.
     — Когато в Центъра за подготовка на космонавти идваше новият набор, ги посвещаваха за космонавти — продължава да си спомня Валентина Пономарьова. — В басейна организираха ритуал, който наричаха Ден на Нептун. Действащите лица и зрителите, кой в бански, кой в спортно облекло, седяха край стената на ниска пейка. В ролята на Нептун се изявяваше Гагарин. Той сядаше на трона с дълга бяла брада и тризъбец в ръка, а ролята на русалка изпълняваше Никерясов. Това беше великолепна русалка — с голяма кръгла, обръсната до голо глава и голям заоблен корем...Водните духове довеждаха младите космонавти пред светлите очи на Нептун, и той им задаваше въпроси. Ако отговорът беше неуспешен, водните духове по знака на тризъбеца хвърляха посвещавания във водата. Публиката плачеше от възторг.
     Помня как Нептун попита един от новаците: “Кажи, кой стенд при нас е най-хубав?” Онзи мисли, бои се да не сгреши и накрая казва: “Люлката!” — “Не, — казва Нептун. — Най-хубавият стенд е стендът на другаря Уваров”. В Звездното градче знаеха, че “стендът на другаря Уваров” — това е счетоводството и касата, където ни даваха заплатата. Гагарин беше майстор на такива шеги.
     Негласно смятаха Гагарин за най-главния в Центъра. Каквото и да се случеше - по служба или вкъщи, бягаха при него да търсят помощ и спасение. Веднъж малкият син на Биковски заключи във ваната своя по-малък брат и бавачката, а те започнаха да викат за помощ. Веднага тръгнаха да търсят Гагарин... На неговото участие в Звездното градче разчиташе всеки. В пламъка на крематория ковчегът с тялото на Гагарин също беше пръв     На Юрий Гагарин не му беше съдено да отпразнува своята 35-а годишнина. Той загина на 27 март 1968 година по време на тренировъчен полет на “МиГ-15” заедно с инструктора Серьогин. “Дълго не вярваха, че те са се разбили, все се надяваха, че са катапултирали - спомня си Валентина Пономарьова. — Чакаха: ето, сега ще позвънят отнякъде, от някой селсъвет и ще кажат, вашите са тук, идвайте... Но никой не звънеше. Рано сутринта на мястото, където бе паднал самолетът, пристигна групата, в която имаше и космонавти. Върнаха се потиснати и изтощени: цял ден бяха бродили по дълбокия сняг и страшно е да се помисли какво намираха там... 
     — Летецът-космонавт Алексей Леонов си спомня, че останките на загиналите събирали в зелена емайлирана кофа - разказва Юрий Салников. — Върху един ...фрагмент той вижда до болка позната бемка...Спомнил си как заедно с Гагарин ходили да се подстригват и той дори напомнил на бръснаря: “Внимавай да не срежеш бемката на Юрка”. Чудо не се случи... Стана окончателно ясно: Гагарин е загинал.
     В лаконичните редове на акта държавната комисия е записала: техниката е отказала. Случва се и това.
     Летецът космонавт Олег Макаров разказва, че на Юрий Гагарин, който по това време е заместник началник на Центъра за авиокосмическа подготовка, предлагали да му дадат значка на летец 1-ви клас без необходимото количество полети... Въпросът за неговите самостоятелни полети решавали много дълго и той дори написал рапорт до Каманин с молба да го освободи от длъжност, ако не му разрешат да лети. По авиационна традиция, летците не уважават нелетящи началници…
     По-малкият брат на Юрий — Борис, който по онова време работел в Гжатск в завод “Динамик” на галваничния участък, като научил за смъртта на брат си, едва не се застрелял. Близките му едва успели да му измъкнат ловната пушка от ръцете. 
     — В крематория ни поведоха надолу, при печките — спомня си Валентина Пономарьова. — Двата ковчега стояха на поставки срещу пещите. Служителят каза: “Пръв - Юрий Алексеевич!” — и пъхна ковчега право в пламъците. Тези думи ме пронизаха с остра болка: и тук той беше пръв…

     Не знам дали някой спеше в тази нощ в Звездното градче. По групички или сами се лутахме от квартира в квартира, навсякъде плачеха и пиеха. Не се срамуваха да плачат...

 


Тагове:   Юрий,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Торрент трекер
03.08.2011 14:10
Популярный <a href=http://vitorrent.ru/>торрент</a> трекер без регистрации , где вы можете скачать бесплатно много фильмов, игры, музыки, программ и много другого. НАпример скачать <a href=http://vitorrent.ru/>торрент фильмы</a> с нашего <a href=http://vitorrent.ru/>торрент трекер</a> . Для любителей игр большой ассортимент <a href=http://vitorrent.ru/games/>торрент игры</a> , <a href=http://vitorrent.ru/games/strategy/75-the-sims-3-generations.html>The Sims 3</a> скачать бесплатно!
<a href=http://vitorrent.ru/>фильмы торрент</a> и <a href=http://vitorrent.ru/>торрент скачать</a> и многое другое, например <a href=http://vitorrent.ru/>игры торрент бесплатные</a> , скачать <a href=http://vitorrent.ru/>сериалы</a> с торрента. Фильмы: <a href=http://vitorrent.ru/filmi/komedii/66-paren-s-marsa.html>Парень с Марса</a> , <a href=http://vitorrent.ru/filmi/komedii/51-all-inclusive-ili-vse-vklyucheno.html>всё включено</a> . <a href=http://vitorrent.ru/musica/>торрент музыка</a> всех направлений. Так же обратите внимание на <a href=http://vseserial.ru/>сериалы онлайн</a> , <a href=http://vseserial.ru/interny/11-interny-72-seriya-4-sezon-12-seriya.html>интерны 72 серия</a> , <a href=http://vseserial.ru/>амазонки</a> , <a href=http://vseserial.ru/>сериалы онлайн смотреть</a> . <a href=http://infofilm.ipby.ru/>блог о фильмах</a> .
цитирай
2. анонимен - Продвижение неизбежно
11.08.2011 06:41
Интресный блог о сео, заработке, дизайне, увлечениях, хоби и многом другом в интернет и не только: [url=http://kataev.in/]сео блог[/url]
[url=http://kataev.in/seo/prodvizhenie-neizbezhno/]Продвижение неизбежно[/url] Надеемся вам понравится на нашем блоге. Продвижение неизбежно это факт.
цитирай
3. анонимен - levitra online
20.10.2012 05:36
If you want to buy levitra use keywords [url=http://onlinelevitrabuy.com/#1722]cheap levitra[/url], <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#9965>levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#1289 online
цитирай
4. анонимен - cialis online without prescription 14777
20.10.2012 07:57
[url=http://ordercheapcialishere.com/#flulc]buy generic cialis[/url] - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#bbsqb >buy cheap cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#zyerf cheap generic cialis
цитирай
5. анонимен - cheap levitra online 7152
20.10.2012 10:18
[url=http://orderlevitrahere.com/#icioe]levitra 40 mg[/url] - <a href=http://orderlevitrahere.com/#dnefo >buy levitra</a> , http://orderlevitrahere.com/#lhioo buy generic levitra
цитирай
6. анонимен - buy kamagra 16191
20.10.2012 21:50
[url=http://orderkamagranow.com/#zpqey]buy kamagra online[/url] - <a href=http://orderkamagranow.com/#jlfaf >online kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#rwrss buy kamagra online
цитирай
7. анонимен - payday loans 918 15531
20.10.2012 23:06
[url=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#1337]payday loan[/url] - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#18072>payday loan</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#14576 payday loan
цитирай
8. анонимен - buy viagra online 338 7524
21.10.2012 01:22
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#14498]buy viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#10898>viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#15845 buy viagra
цитирай
9. анонимен - viagra 25 mg 4503
21.10.2012 04:57
[url=http://ordercheapviagrahere.com/#parof]cheap viagra online[/url] - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#qouwo >buy cheap viagra</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#gkezm buy viagra online
цитирай
10. анонимен - payday loans 652 4880
22.10.2012 16:56
[url=http://paydayloansveryquickly.com/#6226]payday loans[/url] - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#11689>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#19744 payday loans
цитирай
11. анонимен - buy cialis 733 18411
22.10.2012 18:11
[url=http://buycialisonlinesafe.com/#3804]cialis online[/url] - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#15717>generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#10526 cialis online
цитирай
12. анонимен - generic kamagra 277
24.10.2012 07:53
[url=http://kamagrastorehere.com/#wfgje]cheap kamagra[/url] - <a href=http://kamagrastorehere.com/#pwsah >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#nzeah buy kamagra online
цитирай
13. анонимен - viagra online 4440
24.10.2012 10:04
[url=http://viagrastorehere.com/#qwwbt]cheap viagra[/url] - <a href=http://viagrastorehere.com/#juubf >viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#irxqs generic viagra
цитирай
14. анонимен - buy cialis 15774
24.10.2012 19:41
[url=http://cialisstorehere.com/#yjflv]generic cialis[/url] - <a href=http://cialisstorehere.com/#gyfwo >cialis online</a> , http://cialisstorehere.com/#crvgb cheap cialis
цитирай
15. анонимен - cheap levitra 10340
25.10.2012 01:25
[url=http://levitrastorehere.com/#buzui]generic levitra[/url] - <a href=http://levitrastorehere.com/#hfnqj >generic levitra</a> , http://levitrastorehere.com/#fzlvf levitra online
цитирай
16. анонимен - payday loans online 6282
27.10.2012 04:44
[url=http://directlenderloanshere.com/#bisvi]payday loans online[/url] - <a href=http://directlenderloanshere.com/#oxirk >payday loans online</a> , http://directlenderloanshere.com/#gqlqe payday loans online
цитирай
17. анонимен - payday loan online 11932
27.10.2012 22:18
[url=http://badcreditloanhere.com/#zhjza]payday loan online[/url] - <a href=http://badcreditloanhere.com/#ktdln >online payday loan</a> , http://badcreditloanhere.com/#gcnxp bad credit payday loan
цитирай
18. анонимен - generic viagra 12333
02.11.2012 05:55
[url=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#vmvbq]cheap viagra[/url] - <a href=http://ordercheapgenericviagrahere.com/#cwqla >viagra online</a> , http://ordercheapgenericviagrahere.com/#eeqef buy viagra
цитирай
19. анонимен - cialis online 13733
03.11.2012 04:33
[url=http://ordercheapgenericcialishere.com/#ecmnr]cialis online[/url] - <a href=http://ordercheapgenericcialishere.com/#claht >buy cialis</a> , http://ordercheapgenericcialishere.com/#fowfr buy cialis online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185013
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив