Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 10:08 - Монголска медицина
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1027 Коментари: 1 Гласове:
0



 
Монголска медицина

Монголската медицина е народната медицина на монголската националност, която се е развивала в дълъг период от време. Тя се отличава с дълга история, богато съдържание, която кристализира като единна система в борбата на монголците с болестите и притежава много характерни и уникални черти. При лечение изпозлва сравнително малко лекартсва, но с добър лечебен ефект и лесно приложение.

Основна теория на монголската медицина

Монголската медицина обяснява всички физиологични явления и болести в човешкото тяло на основата на отношенията на три важни елемента – “хъи”, “сила” и “бадаган”. “Хъи” е двигателната сила за всички физиологични функции, включително мислене, език, движения и функциите на вътрешните органи. Ако настъпят промени във функциите на “хъи”, това ще доведе до отслабване на органите, което ще се изрази в промени в общото настроение, безсъние, слаба памет и др. “Сила” (фонетично звучене на понятието, а не еквивалент на българската дума ) е свързана с огъня и горещината; телесната температура, енергията на отделните органи и промените в настроението са проявата на “сила”. Ако тя намалее или се увеличи, това води до болести, свързани с горещината, като горчив вкус в устата, повръщане на кисели сокове, полудяване и др. “Бадаган” представлява лепкава течност в организма, която въплътява студа. Ако във функциите му настъпят промени, освен до някои характерни болести, свързани със студ, това ще доведе до застой на течности в организма и увеличение на секрецията.

Особени методи на лечение на монголската медицина

Пускане на кръв

В определено място се отваря или продупчва вената за да излезе болната кръв от там и да се постигне лечебен ефект. Кръвопускането се използва главно при болести с горещина, свързани с кръвта и “сила”, като възпаление на рани, сърбеж, циреи, нараствания, подагра, малки тумори и др. Кръвопускането се разделя на два етапа – подготовка и самата операция.

Вендузи и кръвопускане

Този метод се състои в поставяне на вендузи и кръвопускане. Първо, на определено място се слагат вендузи и след като те се махнат, чрез специална игла тези места се пробождат на няколко места и пак се поставят вендузи за да съберат мръсната кръв и гнойта. Така се постига оправяне на циркулацията на ци и кръв, както и се лекува дадената болест. Този метод се прилага върху места от тялото с повече мускулна маса и еластичност, без окосменост и изпъкнали кости. Главната особеност на този метод е бързия ефект, краткия лечебен процес и е лесно за приложение, без болка и опасност за пациента.

Мокса

При използването на мокса тя се запалва над определени точки, които се опушват. В различните райони се използва мокса от различни треви.

Лечение с кумис (кисело кобилско мляко)

Лечението с кумис е традиционно лечение за монголците на основата на храненето. То засилва и лекува множество болести, особено послетравматичен шок, тежест в гърдите, болки в предната част на сърдечната област. Според изследванията, в кумиса има много полезни за здравето съставки, като захар, белтък, мазнини, витамини, особено високо е съдържанието на витамин С, също така има аминоасиди, млечна киселина, ензими, минерални вещества, ароматни вещества и малко количество основни елементи.

Наместване на кости

Монголската медицина постепенно е натрупала богат опит в лечението на различни навяхвания и счупвания, изскълчване на стави, нараняване на меките част и др.При наместването на кости се служи с определени техники, масаж, лечебни бани, както и с пазене и рехабилитация, което помага за премахване на токсините. Води до гъвкавост и кръвоснабдяването.





Тагове:   медицина,   Монголска,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Източник: http://www. sexnature. ...
20.05.2010 14:25
Източник: http://www.sexnature.org ; Сексология и природа на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181908
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив