Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 16:18 - Пълнота, алкохол, пушене, стрес
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1732 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.05.2010 16:22


 ФАКТОРИ, ЗАВИСЕЩИ ОТ НАЧИНА НА ЖИВОТ

Част трета ХРАНЕНЕ И НАЧИН НА ЖИВОТ

Пълнота, алкохол, пушене, стрес

пълнота

Четирийсет и пет процента от днешните мъже са с над­нормено тегло и пет процента са клинично пълни. Съвре­менният мъж тежи средно 78 кг, което е с 4 кг повече, от­колкото през 1980 г.

Голям брой мъже, особено под 35 години, ядат полу­фабрикати или храни тип бърза закуска, като пайове, чипс и хамбургери. Освен това един на петдесет мъже получава зашеметяващите 28% от дневната си енергия под формата на алкохол.

По-малко от половината мъже на възраст над 24 го­дини правят редовни физически упражнения (гимнастика, бягане); само 20% от тези на средна възраст си позволяват умерено физическо натоварване (голф, колоездене, ходене). Общо взето 60% от мъжете изобщо не спортуват.

Неотдавнашно проучване показва, че наднорменото тегло в юношеските години е със същото значение за здравето, както и през останалата част от живота. Мъжете, които са били пълни като тийнейджъри, са предразполо-

жени почти двойно повече към сериозни коронарни сър­дечни заболявания на 55-годишна възраст, независимо от теглото им като възрастни.

Необходимо е да ограничавате теглото си според здра­вословните норми. Това най-лесно се постига, като се из­ползва Индексът за телесната маса (ИТМ). Той се получава, като разделим теглото (в килограми) на квадрата на ръста (в метри):

ИТМ=Тегло (кг): (Височина в метри)2

Това уравнение дава число, което може да се съпоста­ви със следната таблица:

ИТМ        Категория на теглото



Тагове:   алкохол,   Дионисий,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181864
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив