Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 13:30 - войнствен морал
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 922 Коментари: 1 Гласове:
0



 
войнствен морал

Всички антагонистични обществени формации допускат в отношенията между половете един „двойнствен морал”. На мъжа бе и все още е позволено да тълкува свободно сексуалния морал, а от жената се изискваше – и все още се изисква – да го спазва строго. „В почти всички западни култури и до днес съществуват специални сексуални ограничения за жената.” (Гизе). Някои учени се опитаха да „обосноват” биологически двойствената нравствена норма. При това, когато е тълкувано особеното положение на жената, не е вземано предвид общественото и положение. Когато прелестта и съблазняваше, тя бе змията, а мъжа, който търсеше удоволствие – жертвата. Дори Климент Александрийски, считан за свободомислещ теолог, казвал: „ Всяка жена трябва да се изчервява при мисълта, че е жена.”

Само преди две столетия били изгаряни „разпътни вещици”, защото били спали с дявола, но нито един мъж лягал с такива „вещици”, не е отишъл на кладата. Дори съвременния език не разполага с понятия от мъжки род, равностойни на понятията „паднала жена” и „проститутка”.

„Мъж и жена” е едно понятие от две думи, което на пръв поглед съдържа две противоположности. При внимателно разглеждане обаче се вижда, че то съдържа много общи неща. Интимната близост и чувствеността се променят много по-бавно и по-малко от мирогледа, интересите и потребностите в другите области на живота. Но и в сексуалното поведение и потребностите на половете се очертават вече някои промени.

Религиозно необвързаната, стремяща се към образование жена клони преди всичко към по-голяма лична инициатива, не само в избора на партньор и оформянето на любовните отношения, но и в сексуалната активност на двойката. При избора на партньор мъжете се повлияват по-силно от физическата красота, отколкото жената, която се ръководи предимно от личността и характера на мъжа.

Желанието за здрава връзка и дълготрайни отношения е по-силно изразена и стои на по-преден план при жените отколкото при някои мъже. Смяната на партньора и измяната е по-рядка при жените. Тези различия в интимното поведение на мъжа и жената са резултат от филогенетично възникналата и закрепена полярност на половете.




image  Бъди първия оставил коментар image
image


Тагове:   морал,


Гласувай:
0



1. kamino - Източник: http://www. sexnature. ...
15.05.2010 17:40
Източник: http://www.sexnature.org ; Сексология и природа на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3181978
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив