Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2010 16:31 - Легенди витаят около безсмъртния Христо Ботев
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1288 Коментари: 0 Гласове:
0



  Легенди витаят около безсмъртния Христо Ботев

imageПубликувано от Филип Михайлов на мар 14th, 2010 в категория ИсторическиRSS 2.0.

 
ЛЕСНО ОТСЛАБВАНЕ. С ТАЙНАТА РЕЦЕПТА!
Отзиви и видео на хора, отслабнали с билки и без диета


 

Ботев е бил като обикновените хора

 Трябва да бъдем преди всичко добри, да бъдем човеци, а след това патриоти и българи. Това е било мотото на Христо Ботев и той се е опитвал да го спазва, твърди най-големият изследовател на поета революционер проф. Николай Жечев. Той е бил готов за целите си да използва всички средства, освен подлостта и лъжата. Като всички обикновени хора и Ботев е бил затрупан с много житейски неволи, страдал е от глад и мизерия. Но е бил благороден човек и това го потвърждават писмата му.

imageВ спомените на много от неговите съвременници личи именно това благородство. Дори капитанът на кораба „Радецки” пише за бащинското отношение на Ботев към своите четници, когато превземат кораба и се строяват на него.

 

 

 

Къде е роден Христо Ботев?

 Христо Ботев е роден на 6-ти януари 1848-ма година в Калофер. Син е на Ботьо Петков – известен възрожденски учител, публицист, книжовник и обществен деец, и на Иванка Петкова. Появяват се обаче спекулации, че е родом от село Осен, Врачанско. Те се базират на писанията на Ботев, че е посетил „своето село”. Това обаче е чиста художествена измислица, въз основа на която са написани дори книги на съвременни автори от този регион. Там дори всяка година честват рождението на героя и държат на своята истина. В това, разбира се, няма нищо лошо, но историческите факти са неоспорими.

Според местните патриоти дядото на Ботев – дядо Петко бил от Осен. Той имал воденица и бил жестоко тормозен от турците. Петковци обаче е имало и има много във всяко българско село, а малтретирането от поробителите си е било нещо нормално.

Как е убит Христо Ботев?

 Христо Ботев е убит от турците с един куршум в гърдите. Това е историческата истина. Илюзията, че Ботев е прострелян в челото създаваЗахари Стоянов, който описва гибелта на героя. По-късно обаче признава, че си е измислил тази подробност, защото такова гениално чело просто трябвало да бъде използвано. Оттам тръгват и други спекулации, че Ботев е убит с два куршума – един в челото и един в гърдите. Появява се дори тезата, че е жертва на предателство и е поразен от своите.
http://razkritia.com/легенди-витаят-около-безсмъртния-хри/



Тагове:   Около,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186311
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив