Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2010 10:20 - Вкусно като роза
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1045 Коментари: 0 Гласове:
0



  image       Вкусно като роза 28 Jun 07  |  Етнотуризъм

      Най-красивата жена в света – Лакшми – се е родила от пъпка роза. Когато излиза от морето Афродита била покрита с розови цветя, които не й отстъпвали по красота. За мюсюлманите да я дар от Аллах, Царица роза, коронясана лично от Флора. Извивките на разпъпилите й цветове сякаш хипнотизират, а аромата й докарва до блажен унес. Царицата на всички цветя изминава дълъг път през Индия, Персия, Сирия и Османската империя, за да намери домът си по българските земи. Номад, уморен от постоянно препускане, създал си своя популация в полетата между Централна Стара планина и Средна гора. 
   Долината на розите се намира до град Казанлък, в центъра на България. Микроклиматът там се оказва най-подходящия в света за развитие на розови насаждения. Напоследък, след новите открития на Китов, местността около Казанлък се нарича и Долината на царете, но за местните хора от околните села, най-вече за село Търничене, това си остава Долината на розата. Цветовете й, миризмата й, продуктите й съпътстват с поколения населението на Централния Балкан. Няма да ви занимаваме засега с розоварни, технологии на правене на розово масло, това че нашето било най-скъпо или че било най-добро в света. Нека видим освен в парфюмерийната индустрия как хората използват даровете на розата. 

image    На първо място, няма как да не започнем с факта, че има розова ракия. Само че не си мислете, че хората берат рози със стотици килограми и ги мешат с вода и захар за джибри. Обикновено, както е технологията на ракията, така се прави и розова вода. Преварява се в казана и тече, много е полезна за кожата, а и миризмата и е много приятна. След като в казана се превари розова вода, той не се мие, а направо, както е с миризмата си, се слагат готовите джибри, по възможност плодът на тези джибри не трябва да е силно ароматен. След което започва да се преварява ракия, която излиза с приятен розов аромат и всъщност е сливова, но мирише на рози.

   Няма как да се пропусне и прочутото розово сладко. Технологията е..., както си е технологията на правене на сладко, няма нищо уникално, поне в технологията. Колкото и да ви е вкусно, докато ядете търниченски шупли(катми), не прекалявайте със сладкото. Даже от bTOURISM.com препоръчваме да не ядете повече от една катма с такова сладко, защото, поради чисто физиологична невъзможност, няма да можете скоро да напуснете селото. Розовото сладко се използва като лекарство, изключително ефективно при запек, но в нормална дозировка. Ако прекалите ще предизвикате сюргун(разстройство) – както казват местните хора. Ето и какви лечебни свойства има розовото сладко – то е слабително, спазмолитично, противовъзпалително, жлъчегонно, противомикробно.

image    Във все по-забързания и изтощителен начин на живот на модерния човек, трезвостта и повдигането на тонуса с различни видове стимуланти е все по-наложително. Организмът ни е дотолкова еволюирал в тази насока и толкова зависим от подобен вид енергийни продукти, че до няколко години ще се дава двойно късо кафе на първолаците със сандвича за деня преди да започнат да се учат да смятат. В Колумбия засега са намерили решението, тъй като там брането и преработката на кокаинови листа е като бране на диви ягоди, нямат проблем с тонуса, само с нервите, може би. Розата също се е погрижила за децата си в това отношение. Най-голям интерес за нас предизвика ободряваща напитка, направена по някакъв чуден начин от цветовете на розата. Напитката е концентрат, трябва да се разрежда по-малко. Според служител в една крайселска бензиностанция, това е най-добрата по рода си напитка в света. Можел съм цяла вечер да пия алкохол и без да спа после тухли да нося,изцяло благодарение на тази напитка. Честно казано, достраша ме да пробвам това страшилище в пластмасова бутилка с криво залепен етикет. 

   В други раздели, други статии и друг път ще се спрем на символиката на розата, на нейния път и история, както и големите празници в нейна чест в Казанлък. Засега, за пореден път ви повтаряме – не прекалявайте с розови продукти, за да не останете дълго затворени между четири стени! 
http://btourism.com/read.php?id=3


Тагове:   Роза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186284
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив