Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 11:56 - Вегетарианската диета и как тя ни се отразява
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1503 Коментари: 1 Гласове:
3



  начало | Здраве и красота   Вегетарианската диета и как тя ни се отразява imageот Cenestelle | 08.08.2005
0 коментара | 
публикувай коментар | всичко от този автор

 

image
Да спреш да консумираш група продукти, с които си свикнал, не е много лесно, трябва известно количество воля, самодисциплина, и едно твърдо решение.

А да вземеш това решение могат да ти пречат много неща – съпротивата на родители, приятели, страхът за здравето ти, липсата на информация и др.

Вярно е, че на някои хора смяната на диетата се отразява зле, това може да зависи от общото здравословно състояние, кръвната група, качеството на храната, която консумира след отказването от месни продукти, дори и субективни психически настроения – т. е. възможно е да си внушава. Но в повечето случаи психическото и физическото състояние на хората, избрали да станат вегетарианци, се подобрява.

Тук е моето обяснение защо, базирано на личен опит, без претенции за особено добра научна обосновка или оригиналност, но поне е “истинска история”.

Да започнем с емоционалното състояние.

реклама image Когато осъзнаеш, че можеш да вземеш важно решение сам, да бъдеш независим, не се страхуваш да си различен, това те кара да се чувстваш по-силен, по уверен, а като следствие – по-щастлив. Осъзнаваш, че, след като си направил нещо важно веднъж, можеш да промениш и други неща в живота си, започваш да вярваш в силите си. Освен това, знаеш, че правиш добро както за организма си (растителната храна се усвоява по-добре, и по-рядко води до натрупване на шлаки в кръвоносните съдове и храносмилателната система, съдържа по-малко и по-лесно усвояеми мазнини), така и за съществата, които населяват тази планета заедно с нас, и които ние често измъчваме и убиваме без основателна причина.

 

А сега относно това, как се отразява вегетарианският начин на живот на тялото. Както споменах, обикновено само по-най добрия начин. В зависимост от това, как сте се хранили преди промяната, пък и след това, разбира се, най-вероятно организмът ще се очисти от натрупвания на вредни шлаки, което създава усещане за лекота и здраве (потвърдено и от хора, изпробвали да се откажат от месото само за кратко). Аз лично съм забелязала, че, когато спирам да консумирам също и млечни продукти (т. е. ям само храна с растителен произход) се уморявам по-малко и се чувствам изпълнена с енергия. Разбира се изцяло веганската диета (веган – човек, който консумира САМО растителна храна) е свързана с проблема на намирането на нужните продукти по магазините, но ако консумирате ядки, бобови и зърнени храни (боб, леща, ориз, жито, соя, нахут, грах и др.) е сигурно, че ще получавате нужното количество белтъчини, а мазнините в растителните масла са по-полезни от тези с животински произход, и напълно достатъчни за тялото. Соевите продукти са разнообразни, вкусни и имат добро профилактично действие против някои болести, включително Паркинсон. Разбира се, както с всичко останало, с тях не бива да се прекалява, понеже съдържат и не толкова полезни съставки, но да ги включвате в менюто си 2-3 пъти седмично е напълно допустимо.

Естествено тестените и захарните изделия, макар и съвпадащи с определението “вегетариански”, (освен ако не са готвени със свинска мас разбира се), не са полезни за организма и в големи количества могат да доведат до наднормено тегло и проблеми със сърцето и храносмилателната система, така че вегетарианският начин на живот не е гаранция за абсолютно здраве, но ако се придържате към принципите на полезното хранене, най-вероятно ще се чувствате значително по-добре и ще се радвате на добро здраве.

Сега съществуват много сайтове и организации, предоставящи допълнителна информация за охраната на околната среда и животните и здравословният начин на живот, както и много магазини, предлагащи подходящи продукти, така че, ако сте се замисляли за промяна, съветвам ви да я направите.
http://az-jenata.bg/article/1474/Vegetarianskata-dieta-i-kak-tya-ni-se-otrazyava/



Тагове:   диета,   как,   Отразява,


Гласувай:
3



1. hristo27 - Полезно четиво!
10.06.2010 15:10
Полезно четиво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185244
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив