Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. stela50
12. getmans1
13. zaw12929
14. tota
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. bojil
9. ambroziia
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. samvoin
6. hadjito
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
22.10.2010 18:53 -
ЛОКУМ
Преди триста години живял султан Абдул Хамид. Не бил блестящ управник, бил консервативен и религиозен човек и ненавиждал войната.
Той дълго мислел как да осигури мир и щастие сред четирите си съпруги и още стотици любовници в харема на двореца Топкапъ и го осенила приказна идея. Заповядал на най-добрите сладкари в империята да измайсторят такъв сладкиш, който да стопи всеки повей на недоволство и безпокойство сред жените. И така майсторите вложили цялото си въображение и умение, но само един стигнал върха и създал сладкиша, за който мечтаел Абдул Хамид. Днес той е голямата гордост на Турция, позната по цял свят. Локумът.
На Али Хаджи Бекир, така се казвал честитият сладкар, му дошло гениалното хрумване да направи нещо меко и дъвчащо, като смесил вода, захар, царевично брашно, лимон, лимонтузу и розова вода. Великите неща са прости, знаем, така и в рецептата на турския майстор. Той нагорещил водата, лимона и захарта, след което ги прибавил към съд, в който имало брашно, вода и лимонтузу. Оставил всичко това да къкри на бавен огън за час, после прибавил няколко капки розова вода и оставил сместа да се охлади. После поръсил пудра захар и нарязал на хапки. В този миг на света се появил рахат локума, което означава утеха, наслада за гърлото.
Хаджи Бекир веднага бил обявен за главния готвач на сарая, а локумът заел своето място завинаги в популярните представи за Ориента. През 1777 майсторът сладкар открил малка сладкарница, която се предавала от поколение на поколение, и днес все още съществува и е една от забележителностите на Истанбул.
Рецепта за локум
5 супени лъжици царевично брашно
1/2 чаша студена вода
1/2 чаша гореща вода
2 чаши захар
1/2 чаша портокалов сок
1 чаена лъжичка розова вода или лимонов сок
2 чаши ядки - от любимите ви
пудра захар
Смесете брашното със студената вода и ги оставете настрана. Сложете да заврят горещата вода, захарта и портокаловия сок. Прибавете брашното. Оставете да къкри 15 минути, като често разбърквате сместа. Махнете от огъня и прибавете розовата вода или лимоновия сок. Прибавете и ядките. Изсипете сместа в намаслена форма. Когато изстине, нарежете на хапки с нож, потопен във вряла вода. Накрая овъргаляйте парченцата локум в пудра захар.
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 279
Блогрол