Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2010 18:53 - ЛОКУМ
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 1778 Коментари: 0 Гласове:
2



 
Преди триста години живял султан Абдул Хамид. Не бил блестящ управник, бил консервативен и религиозен човек и ненавиждал войната. 
Той дълго мислел как да осигури мир и щастие сред четирите си съпруги и още стотици любовници в харема на двореца Топкапъ и го осенила приказна идея. Заповядал на най-добрите сладкари в империята да измайсторят такъв сладкиш, който да стопи всеки повей на недоволство и безпокойство сред жените. И така майсторите вложили цялото си въображение и умение, но само един стигнал върха и създал сладкиша, за който мечтаел Абдул Хамид. Днес той е голямата гордост на Турция, позната по цял свят. Локумът. 

На Али Хаджи Бекир, така се казвал честитият сладкар, му дошло гениалното хрумване да направи нещо меко и дъвчащо, като смесил вода, захар, царевично брашно, лимон, лимонтузу и розова вода. Великите неща са прости, знаем, така и в рецептата на турския майстор. Той нагорещил водата, лимона и захарта, след което ги прибавил към съд, в който имало брашно, вода и лимонтузу. Оставил всичко това да къкри на бавен огън за час, после прибавил няколко капки розова вода и оставил сместа да се охлади. После поръсил пудра захар и нарязал на хапки. В този миг на света се появил рахат локума, което означава утеха, наслада за гърлото. 

Хаджи Бекир веднага бил обявен за главния готвач на сарая, а локумът заел своето място завинаги в популярните представи за Ориента. През 1777 майсторът сладкар открил малка сладкарница, която се предавала от поколение на поколение, и днес все още съществува и е една от забележителностите на Истанбул. 

Рецепта за локум 

5 супени лъжици царевично брашно 
1/2 чаша студена вода 
1/2 чаша гореща вода 
2 чаши захар 
1/2 чаша портокалов сок 
1 чаена лъжичка розова вода или лимонов сок 
2 чаши ядки - от любимите ви 
пудра захар 

Смесете брашното със студената вода и ги оставете настрана. Сложете да заврят горещата вода, захарта и портокаловия сок. Прибавете брашното. Оставете да къкри 15 минути, като често разбърквате сместа. Махнете от огъня и прибавете розовата вода или лимоновия сок. Прибавете и ядките. Изсипете сместа в намаслена форма. Когато изстине, нарежете на хапки с нож, потопен във вряла вода. Накрая овъргаляйте парченцата локум в пудра захар. 



Тагове:   локум,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3185932
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив