Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 10:27 - Кактуси
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 882 Коментари: 1 Гласове:
0



 
Кактуси
Кактусите са пренесени от Америка. Те имат силно развита водоносна тъкан и издържат на почвена и въздушна суша. За отглеждане в жилището са подходящи видовете с по – малки размери на стъблото /листата на повечето от тях са превърнати в бодли/. Много от кактусите цъвтят и дават красиви но краткотрайни цветове. Размножават се по вегетативен начин. При домашна обстановка кактусите се размножават през топлите месеци на годината чрез вкореняване на части от стъблото. Понеже стъблото е сочно, отрязаните части се оставят 3 – 4 дни, за да изсъхне отрезът им. Едва тогава се забождат в песъчлива почвена смес или в чист пясък и се поливат, за да прилепне пясъкът по тях. След това поливането се прекратява или се извършва с много малко вода, когато пясъкът изсъхне. Само при коледничето и лимбите почвената смес се поддържа умерено влажна. Резниците не се покриват със стъкло.

Излишната вода е опасна и за вкоренените растения, затова една четвърт от съда се запълва с късчета от керемида. Водата е най – опасна през зимата. Тогава растенията се поливат много рядко, като се внимава да не се мокри стъблото им, защото задъжаната по него вода причинява загниване. Всички видове кактуси изискват много светлина в помещението и добро проветряване. Според условията, при които растат в родината си, кактусите образеват две групи: 1. растящи из влажните тропически гори – по кората или по клоните на дърветата. 2. растящи из песъчливине места с оскъдни валежи. Кактусите от първата група имат плоско и сравнително тънко стъбло. Те се нуждаят от редовна но умерена влага и по – лека почва в сравнение с другите кактуси.

Най – добре виреят в смес от четири части листовка, една част градинска пръст, една част пясък и една част едро счукани дървени въглища. Към тази група спадат два вида разпространени у нас кактуси – коледничето и лимбите. Лимбите имат разклонено стъбло, но по – едро. Отделните разклонения са или плоски или триръбести и вълнообразно врязана периферия, от където произлиза местното наименование на растението – лимби. Цъвти през лятото и дава едри красиви цветове, които според сорта са бели, розови, червени, виолетови и др.

Кактусите от втората група имат дебело стъбло, което при повечето от видовете е с бодли или влакна с различни размери. Подходящата почвена смес за тези кактуси е сместта, съставена от равни части градинска пръст, листовка и едрозърнест пясък. Тя се сменя през 3 – 4 години. Растенията запазват формата си при много светлина и малко влага. През лятото те нарастват добре на открити тераси, понасят и най – силното слънчево огряване, стига да свикнат постепенно с него. През зимата почти не се поливат.





Тагове:   кактуси,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Източник: http://www. sexnature. ...
19.05.2010 18:03
Източник: http://www.sexnature.org ; Сексология и природа на човека
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186490
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив