Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2010 11:51 - СРЕБРО
Автор: minchev Категория: Забавление   
Прочетен: 37537 Коментари: 0 Гласове:
0



 СРЕБРО

Още Авицена, Гален и Аристотел са използвали металите за лечение на най-различни болести; съвре­менната хомеопатия продължава тази традиция: аргентум нитрикум е прекрасно хомеопатично лекарст­во, приготвено от сребро, и е много подходящо за ус­покоение на нервната система, а също и при диария. Среброто е дефицитен метал, който има най-различ­ни приложения в електрониката, киното, фотографи­ята, медицината...

В миналото в някои страни е имало обичай при освещаване на кладенец да се хвърлят в него сребър­ни монети.

Според астрологията среброто е свързано с плане­тата Луна и лекува редица болести: унищожава пара­зитите и вирусите, предпазва от инфекциозни заболя­вания. Трябва да имате предвид, че не всеки органи­зъм понася среброто — ако носите сребърни бижута и кожата под тях започне да потъмнява, по-добре се откажете за известно време от този метал.

От дълбока древност са известни свойствата на среброто да пречиства водата. Индийците обеззаразявали водата, като пускали в нея нагорещено сребро.

В сравнение с хлора, хлорната вар, сублимата и карболовата киселина, среброто има най-силно изра­зени дезинфекциращи свойства. Археолози открили при разкопки сребърни манерки за вода, датиращи от 5 век пр. н. е. — явно още тогава са били известни антибактериалните свойства на среброто.

Водата може да се пречиства в домашни условия със сребърни електроди. За да получите сребърна вода, е достатъчно да имате батерия или акумулатор с постоянно напрежение на тока 3-12 V (може и токоизправител със същото напрежение) и парче чисто сребро. Среброто чрез проводник се съединява с по­ложителния полюс на батерията (респ. акумулатора или токоизправителя) и се потапя в чаша с вода Трябва да внимавате проводникът да бъде над вода­та. Към отрицателния полюс свързвате друг провод­ник на разстояние 5-12 мм и го потапяте във водата Сребърна вода с концентрация 20 мг/л се получава за 30 минути: съхранявайте я на тъмно (на светлина тя се разлага) и преди употреба разклащайте. Тя е иде­алното средство за дезинфекция на рани, също така и за изплакване на устната кухина при стоматит и гингивит; за промивки на очите при блефарит, конюнктивит, кератит. Помага и при обилна менструация, климакс, изтощение.

Гаргарите със сребърна вода са много ефикасни при фарингит, ларингит, синузит, тонзилит, ринит, ангина, грип. Сребърна вода с концентрация 20 мг/л се препоръчва при язва на стомаха и дванадесетоп­ръстника, хроничен хиперациден гастрит, колит, ентерит с повишено отделяне на стомашен сок, невро­за, захарен диабет — пие се по 2 с. л. З пъти дневно 15-20 минути преди хранене. Лечението продължава от 1 до 3 месеца.

Естествено, прекалената употреба на такава вода може да доведе до неприятни последици: главоболие, световъртеж, конвулсии, болки в дясното подребрие, лицето може да придобие сиво-зеленикав оттенък. Тези симптоми сигнализират, че в кожата и лигави­цата се е натрупало по-голямо количество сребро. При появата на подобни оплаквания спрете да носите сребро и да пиете сребърна вода за известно време.

В миналото богатите семейства са използвали сре­бърни съдове и прибори за хранене — те подобряват вкусовите качества на храната, освен това влияят благоприятно при възпаление на червата и регулират киселинно-алкалния баланс на организма. Ако поста­вите плодове в сребърна фруктиера, те ще запазят свежестта си много дълго време.

Ако страдате от сърдечна недостатъчност, носете сребърна гривна на лявата ръка.

Сребърните украшения потъмняват много бързо, ако се носят от егоистични, безчувствени, духовно бедни хора.

ЗЛАТО

В предишната глава споменахме, че астролозите свързват среброто с планетата Луна, а златото — със Слънцето. Трябва да отбележим, че Слънцето управ­лява не само сърцето, но и всички главни органи.

По традиция куполите на църквите се покриват със златен варак. А в самите храмове много от ико­ните са рисувани с бои, в състава на които влиза и златото.

Златните украшения тонизират нервите, подобря­ват паметта, укрепват сърдечния мускул и белите дробове.

„Златната" вода (по 1 с. л. З пъти дневно) повиша­ва енергията, пробужда съзнанието и укрепва здраве­то. Приготвя се по следния начин: във вряща вода се пуска злато и се държи, докато водата изври наполо­вина. Киевските хомеопати са създали антисклеротичен препарат — „златен йодид" (аурум йодатум). То­ва лекарство е истинско откритие: забавя появата на характерните за третата възраст болести, като остеохондроза, пародонтоза, артрит, хипертония, депре­сия. Освен това не дава никакви странични ефекти. То премахва сърбежите, което го прави изключител­но полезно при лечението на диатеза, скрофулодерма и различни заболявания на очите и ушите. Препара­тът има много благоприятно въздействие и върху възрастни хора, които са боледували в детството си от скрофули. Обикновено това са песимистично нас­троени хора с по-слаба памет, с груба кожа на лицето и бръчки. Аурум йодатум за тях е голяма находка. Златото  подобрява паметта, укрепва сърдечния мускул, повишава издръжливостта и интелекта, по­мага при истерия, епилепсия и сърдечен пристъп.

Трябва да отбележим, че при някои хора се наблю­дава непоносимост към този метал — златните укра­шенията предизвикват обриви и сърбежи. В такъв слу­чай е по-добре да се носят бижута от сребро или мед.

Златните изделия могат да бъдат с бял, синав или червеникав оттенък — в зависимост от добавките на други метали.

Бялото злато е сплав от злато и сребро и съчетава свойствата на двете планети: Луна и Слънце. То е символ на единството и мира; спомага за разрешава­нето на конфликтите.

Моя приятелка използва венчалната си халка като радиестезично махало — ако се върти по посока на часовниковата стрелка, отговорът е „да", в обратната посока — „не". Така тя редовно проверява кои храни и напитки са полезни за нейния организъм.

С халка може да се мери и кръвното налягане: от вътрешната страна на китката поставяте линийка, връзвате халката на конец и започвате да я движите назад-напред над линийката. Цифрите на линийката, над които халката се завърти в кръг, показват кръв­ното ви налягане.

Още едно прекрасно средство против склерозата е билката розова дакиола, „златен корен". 50 г от нея се заливат с 300 г водка. Престоява 7 дни на тъмно място, като периодично се разклаща. Пие се по 1 ч. л. З пъти дневно 15 минути преди ядене. Друг начин да избегнете склерозата е вечер преди лягане да вдиш­вате валерианови капки първо с едната, а след това и с другата ноздра.

ЗВУЦИТЕ

Ние издаваме звуци още от първия миг след раж­дането си. Писъкът, с който се появява новородено­то на този свят, разширява белите му дробове и из­вестява, че се е появил нов жител на Земята. Освен плача, с който бебето ни предупреждава, че е глад­но, жадно или има нужда от нещо, то често издава и звуци, сигнализиращи, че коремчето му се освобож­дава от газовете. Това ни радва, защото така разби­раме, че новороденото усвоява лесно майчиното мляко. Същите звуци, „произведени" от възрастен човек, ние смятаме за неприлични. А те са сигнал за нарушение на киселинно-алкалния баланс и за няка­къв проблем в стомашно-чревния тракт. Ако често ви се случва да се борите с въпросните не особено приятни звуци, най-добре е да прегледате основно менюто си, да се консултирате с лекар и да проме­ните храненето си.

Понякога от тоалетната се чуват страшни неща: картечен откос, топовен залп или форсиране на мото­циклет. Това са непроизволни звуци, които трудно можем да предотвратим или контролираме. Така моя братовчедка „застреляла" голямата си любов. Дейст­вието се развива през Великата отечествена война. Тогава всички  водехме полугладно съществуване, менюто в ресторанта не се отличаваше много от ме­нюто в някой стол за обществено хранене: борш и каша. След дълго лечение изписали от болница годе­ника на братовчедка ми (летец) и двамата решили да отпразнуват събитието. В ресторанта тя си поръчала борш  и  булгурена  каша.   След вечерята двамата отишли на кино, разхождали се дълго из полуразру­шения от бомбардировки град и накрая, точно когато той нежно я прегърнал за раздяла, братовчедка ми не успяла да задържи „картечния изстрел" на разбунту­валия се стомах. Това бил и краят на тяхната любов. По-късно тя се омъжи за шофьор — най-обикновен земен човек, твърде далечен от небесната романтика. В миналото младите дами от висшето общество преди бал или любовна среща си правели клизми. Има даже и такава картина — „Преди бала" — пара­ван и прислужница с канчето на Есмарх[1] в ръка. Клизмите наистина помагат, но единствено билките, зеленчуците и разумното хранене ще ви помогнат дълготрайно да се освободите от газовете. Трябва да имате предвид, че не всички зеленчуци предпазват от неприятните звуци. Бобовите растения е желателно да се консумират само на обяд. За да облекчат реак­цията на организма, французите пият отвара от ри­ган; също така е добре веднага след хранене да се по-раздвижите  и  да направите няколко  упражнения. Подходящи за целта са кръгове с хълбоците в двете посоки, а също от колянна опора (с ръце над главата) да сядате върху едното бедро, а след това — върху другото. Тези упражнения ще предотвратят натруп­ването на газове в стомаха. Газовете обикновено съ­пътстват колита — крайно неприятно заболяване, за което трябва да вземете сериозни мерки. В този слу­чай много ефикасни са ябълките — в продължение на месец всяка сутрин се изяждат на гладно по 400 г изчистени и настъргани ябълки. След 4 часа вече мо­же да хапнете нещо друго.

Ако поради финансови причини не можете да си позволите това лечение, опитайте с глина, медни пластинки, увивания с чаршаф, напоен в билкови и солени отвари. Процедурите траят общо 20 дни, като по средата се прави и кратка почивка. След ядене дъвчете семена от копър — те успокояват га­зовете; пийте на гладно и настойка от копър: зали­ва се един стрък с чаша вода, престоява една нощ и на другия ден се пие на гладно. Естествено, трябва да минете на специален хранителен режим, но това ще уточните с лекар. Има едно основно правило, което е хубаво да спазвате: плодовете не бива да се комбинират с други храни — ядат се винаги на гладно.

Кихавицата е сигнал за охлаждане на натрупаната слуз в организма, затова е най-добре своевременно да се прочисти тялото. Не изсушавайте слузта с кап­ки за нос — така само ще раздразните евстахиевата тръба и синусите. По-добре изхвърлете слузта от сто­маха чрез повръщане, а от червата — с клизми. Ос­вен тези процедури може да пиете запарка от листа на малина и липов цвят (действа потогонно). Сутрин, преди да си измиете зъбите, жабурете с 1 с. л. олио около 5-10 минути, след което изплюйте в тоалетната чиния. Това е един лесен и ефикасен начин да се ос­вободите от микробите и да прочистите тялото си (прави се в продължение на един месец). Отделно за засилване на имунната система е препоръчително да се консумира по 1 чаша покълнали слънчогледови семки дневно.

Също така може да правите и промивки на носна­та кухина със солена вода: 1 ч. л. сол на 0,5 л вода, или с урина.

Хъркането е друг неприятен проблем, който при­теснява мнозина от нас. Колкото и куриозно да зву­чи, някои семейства са стигали до развод единствено заради непроизволните „нощни серенади". Тези сере­нади се дължат на отслабване на мускулите на че­люстта и езика — дишането по време на сън кара небцето и мъжеца да вибрират и така се получават страшните звуци. С тях можем и трябва да се борим -— най-сигурният начин е редовната гимнастика на лицевите мускули. Упражненията, които ще ви пред­ложим, са ефикасни не само при хъркане, но и при двойна брадичка и увиснали бузи. За да има резул­тат, трябва да ги правите всеки ден, сутрин и вечер.

1. Произнасяйте звука „и", като напрягате шийните мускули — така се тренира небцето (30 пъти).

2.  Притиснете брадичката към гърдите, отворете широко устата и изплезете езика надолу (задръжте тази поза 3 или 5 минути).

3.  Повдигнете върха на езика към небцето, след това го пуснете още по-навътре — към гърлото, бройте до 5 и отпуснете. Повторете няколко пъти.

4.  Вечер в леглото подръжте за няколко минути молив между зъбите си.

5.  Подпрете с пръсти брадичката и се опитайте да отпуснете надолу челюстта.

6.  Кранчето на езика се опира в долната челюст, като за целта се напрягат мускулите на шията.

Ако редовно изпълнявате упражненията, за месец-два ще се разделите с хъркането и ще се стегнат мус­кулите на лицето. Но не спирайте упражненията, защото те са гаранция за красив външен вид.

Някои лечители смятат, че хъркането е признак за сърдечна недостатъчност и препоръчват да се лекува с грейка върху черния дроб и щипка сол на езика след всяко хранене.

Хриптене в гърдите

Понякога при продължителна кашлица, бронхит, бронхопневмония се появява и хриптене в гърдите, което силно тревожи болния и близките му. Има ефикасен лек и за него: смесват се в съотношение 1:1 липов цвят, листа от подбел, цвят от черен бъз и ло­пен, корени от зарасличе и пирей. 1 с. л. от сместа се залива с чаша вряла вода — пие се всеки ден.

Хълцане

При кърмачетата хълцането е физиологично явле­ние, дължи се на еластичното съкращаване на диафрагмата. Но при възрастните все още не е ясно какво точно го предизвиква. Въпреки това има начини да се преборим и с този вид предизвикващи неудобство звуци.

1. Притиснете силно нерва на шията — отляво.

2. Няколко пъти вдишвайте бързо и дълбоко.

3. Схрускайте парченце захар, потопено в оцет.

4.  Бавно, като задържате дишането, изпийте чаша вода или мляко.

5. Накиснете във вода 20-30 г сушени кайсии и от­пивайте по малко (рецептата е от китайската медици­на).

6.  Разбъркайте в чаена лъжичка малко горчица с оцет и намажете кранчето на езика. Също може да изпиете чаша вода, подкиселена с оцет.

Оригване

Най-сигурният начин да си спестим неудобството и чувството на срам от този неприятен звук е да не преяждаме. Отделно може да се пие запарка от живовляк или червен кантарион, отвара от корени на бял оман или миризлив саз. Помага и всекидневното пиене на 1/2 л козе мляко след хранене. . Оригването, както и натрупването на газове в чер­вата, се лекува с клизми с топла вода. Клизмите е най-добре да се правят след естествена дефекация, в 1-вата и 4-ата фаза на Луната. Естествено трябва да обърнете внимание и на начина си на хранене: изк­лючете от менюто си пикантните храни, пърженото месо, месните бульони, дините, пъпешите, гроздето.

Лечебният глад не само ще ви избави от оригванията и газовете, но ще прочисти целия организъм, ще подмлади тялото и ще ви тонизира.

Оригването показва, че имате разширен стомах и храната е заела горната му свободна част, която би трябвало да бъде свободна и пълна с въздух.

Колената и глезените не могат сами да се осво­бождават от газовете и единствената реакция на тя­лото е появата на болка на съответното място, а ние им помагаме с компреси и масажи. Стомашно-чревният тракт се изчиства от газовете не само през ану­са, но и през устата — чрез хълцане и оригване.

Всички звуци, които обсъждахме досега, са резул­тат от неумението ни да се грижим за здравето си, от навика ни да похапваме по-солидно, да си пийваме повечко. За съжаление този начин на живот дава от­ражението си както върху тялото, така и върху психиката ни. А ние все пак искаме да бъдем здрави, на­ли?

Нашата цел е да ви разкажем повече за звуците, които изпълват душата ни с радост, които ни тонизи­рат и зареждат с енергия.

На първо място ще поставим камбанния звън. Бие­нето на камбаната се разнася надалеч, ту се появява, ту изчезва и раздвижва безброй микролептони, които прочистват околната среда и освежават въздуха. Нау­ката доказа, че камбанният звън може да обезвреди вирусите на грипа и жълтеницата, а за няколко се­кунди да унищожи тифозната бактерия. Камбаните са генератори на енергия, в ултразвуковия диапазон унищожават болестотворните микроби.

Преди появата на електрическите звънци на пор­тите са висели малки камбанки. По този начин още на входната врата гостът се е зареждал с енергия. От незапомнени времена в много страни са закачали над детската люлка камбанки. Техният звън унищожава микробите, активира огромно количество малките, свръхлеки частици — микролептоните, които имат свойството да лекуват, Микролептоните въздействат по същия начин като звука „ом" — ако всекидневно го слушате или пеете, може да оздравеете и даже да се подмладите. Пламъкът на свещта действа анало­гично — трябва само често да го наблюдавате.

Същото е въздействието на звънчетата, които се закачат на кравите, овцете, козите.

Звуците лекуват, но трябва да има индивидуален подход, тъй като те въздействат на всеки по различен начин. Например шумът на морски вълни или дъжд успокоява и приспива едни, тонизира други, а на тре­ти пречи. Капките от чешмата ни дразнят, докато топенето на ледените висулки ни развеселява, навява радостни мисли, кара ни да мечтаем. Сред природата усещаме тишината, наслаждаваме се на птичите пес­ни и свиренето на щурците, а градският шум потиска повечето от нас.

Организмът ни може инстинктивно, автоматично, със звуци и вътрешни вибрации да се прочисти и ос­вободи от запушванията. Опирайки се на това, авст­рийският лекар психотерапевт Ю. Вагнер-Яурег из­лекувал през 1927 г. голям брой болни от парализа. На пръв поглед методът му може да се стори стра­нен: той заразявал парализираните пациенти с мала­рия, треската предизвиквала вибрации на тялото, ко­ито освобождавали затиснатия неврон. Така параличът изчезвал, след което треската се лекувала бързо и лесно. За това откритие д-р Вагнер-Яурег получава Нобелова награда.

В наши дни доби популярност вибрационният ма­саж, при който пациентът и масажистът вибрират в един ритъм.



[1] Иригатор. —Бел. прев.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: minchev
Категория: Забавление
Прочетен: 3186641
Постинги: 949
Коментари: 1447
Гласове: 279
Архив